Масови протести за Първи май в Гърция

Демонстрации те са срещу планираните от правителството антикризисни мерки
1 май 2010 09:44,
18
Масови протести за Първи май в Гърция
Снимка: БГНЕС

Днес в Гърция ще се проведат масови демонстрации в протест срещу планираните от правителството антикризисни мерки, включително намеренията му за обвързване с Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се многомилиардния пакет от МВФ за Гърция да бъде одобрен в неделя. Освен това, с цел преодоляване на кризата, Атина планира съкращаване на заплатите в държавния сектор, замразяване на пенсиите, увеличаване на осигурителната тежест и прочие рестриктивни мерки.

По този повод най-големите профсъюзи в Гърция - GSEE и ADEDY, обединяващи работници и служители както в държавния, така и в частния сектор, планират мащабни протести в Атина, а и в други градове в страната.

Синдикати от целия политически спектър назовават готвените от правителството мерки "варварски". Мерките, според тях, са безсмислени, тъй като те само ще вкарат Гърция в продължителна рецесия, което още повече ще задълбочи проблема с бюджетния дефицит.

На "брака" с МВФ също се гледа с недобро око - профсъюзите считат, че финансовото обвързване ще даде право на Фонда да се меси в икономиката на страната, като натиска правителството за нови и нови съкращения на заплати и работни места и респективно за увеличаване на пенсионните и здравни осигуровки.

На отделен митинг в центъра на Атина днешния 1 май по традиция ще отбележат и гръцките комунисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поуката за България от гръцката криза и от предстоящата португалска такава е, че със селско стопанство и туризъм, силна икономика и благоденстващо население не се създават. Трябва да се стимулират инвестициите във високо технологични производства и образовано население.
17
0
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 14 години
Ти ако имаш повече заеми отколкото ти е годишната ти заплата, за богат ли ще се считаш?
16
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
koga pili,pejli,loga pla6tali,plakali.grucki raboti.te sega 6e se nau4ite da ba4kate.
15
0
 
0
 
! Отговори
w преди 14 години
Ma te sa si komunisti
14
1
 
1
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 14 години
"Avanti popolo alla riscosa bandiera rossa, bandiera rossa!Vogliamo fabriche,vogliamo terra,ma senza guerra,ma senza guerra!" Честит празник!
13
1
 
2
 
! Отговори
Авесалом преди 14 години
Абе теи яма ли най накрая да се хванат да работят?
12
1
 
7
 
! Отговори
съседско преди 14 години
Хайде сега, пак американците виновни. Единственото за което са виновни американците , че позволиха на гърците да си мислят, че без промишленост и природни ресурси, могат да си живеят по-добре от германците. Също както Брежнев ни заблуди , че нефта е без пари. Десетилетия наред гърците ядоха и пиха европейските пари без да преструктурират индустрията и земеделието си. Никой сериозен морски превозвач не иска да до ходи до пристанищата им , заради безкрайните стачки. Е, време е да слязат на земята.
11
7
 
5
 
! Отговори
&&& преди 14 години
Американците изядоха и изпиха парите на еврпа!По богатите държави като Франция и Германия наляха пари в банките за да спасят влоговете на народа си,а тия като Гърция и Портъгалия ще трябва да работят още 10 години заради мръсните американци докато се малко изправят.Всеки ден ще фалират европейски държави докато не изгоним американците от европа
10
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
значи искат да им отпукат по 45 000 000 000 евро всяка година през следващите 3 години, но да не им се бъркат как и за какво ще ги изразходват... Но те поне имат изградена инфраструктура, която подпомага превозите, търговията, туризма и т.н., до като у нас, когато дойде някой инвеститор и види какво е положението, си взима багажа и си заминава обратно
9
2
 
9
 
! Отговори
малта преди 14 години
ДА ДОЙДАТ ДА ЧИСТЯТ НАШИТЕ КЪЩИ ХАХАХХА МРЪШЛЯЦИ
8
2
 
6
 
! Отговори
&&& преди 14 години
amerikancite izqdoxa i izpixa parite na evropa.I po golemite dargavi kato FR i Germania nalqxa pari v bankite a po slabite kato Garcia i Portygalia 6te trqbva da rabotqt o6te 10 godini za debelite amerikanci.Amerika obra ciala evropa
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
с това консуматорско мислене, тия вървят към комунизъм
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ауу много ме дразнят вече гръцките наглеци, една новина, разказана от гръцки колега: Гръцките авиолинии решили да стачкуват, но за тяхна жалост вулканът изригнал и така и така не летяли...те обаче решили да изчакат да отворят въздушното пространство отново и тогава започнали епичната стачка...noment!
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е тея прекаляват с протестите вече, от както се помня Гърция все стачкува за нещо, ами те заради това се докараха до фалирало положение..Някой няма ли да им обясни на чист гръцки, че са в сериозна криза, пък и човек може и с 12 заплати да живее, освен с 14..просто са невероятно нагли тея гърци...хем не работят, хем искат да им се плаща повече!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато тях ги приеха за членове политиката на ЕС беше много по - различна и имаше голямо наливане в новоприетата страна , а ние влизаме в момент в които берем само негативи постоянно в Британия ни хулят и реват ,че имигрантите им пречим просто ние се натискаме там където не ни искат ,но пък и няма къде другаде да ходим ,а и сме мого бедни въобще лошо положение -- разкрачен партер!!!
3
1
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
Не по затънали от нас, те не търпят като нас, друг е въпроса, че те никога не са живяли според чергата си винаги са искали повече и са си го отвоювали с нахалство и упоритост, краднали са яко, но не чак толкова от своята държава, а от европейския съюз
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Tези са богати страната и не са с разрушена икономика и ако ги натиснат има за продаване , но ако тука доиде МВФ просто не се виждаме освен да ни вземат и апартаментите на тия които имат тука вече няма заводи няма нищо стигнем ли до Фонда и краи, аз за гърците съм сигурен ,че и по време на кризата ще бъдат много по добре от нас --дори когато нямаме криза...
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не мога да разбера, тия какво искат.Затънали са до уши, но не престават с протестите.дошло е време да си платят тарикатлъка, но още не го осъзнават.