Когато финансовата криза ще изглежда като закачка

Годишните загуби на гори се изчисляват на $2-5 трилиона
10 май 2010 19:43,
82
Когато финансовата криза ще изглежда като закачка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нарушаването на биоразнообразието скоро ще удари националните икономики, съобщи ВВС, позовавайки се на доклад на ООН.

Според Третия глобален преглед на биоразнообразието някои екосистеми скоро може да достигнат повратния момент, след който вече няма да са полезни за хората – например бързото изчезване на гори, задушаването на водни басейни от водорасли и масово измиране на коралови рифове.

„Новините не са добри“, заяви изпълнителният секретар на Конвенцията за биологичното разнообразие на ООН Ахмед Джоглаф. „Продължава свиването на биоразнообразието в степен, невиждана в историята – измирането е може би до 1000 пъти по-голямо, отколкото в миналото“.

Миналия месец учени вече предупредиха, че правителствата няма да успеят да постигнат целта да спре изчезването на животински и растителни видове през 2010 година.

Глобалното разнообразие на гръбначни – групата, която включва бозайници, влечуги, птици, земноводни и риби, е намаляло с около една трета между 1970 и 2006 година, сочат данните на ООН.

Целта до 2010 година да бъде намалено драстично изчезването на растителни и животински видове беше поставена през 2002 година на форум в Йоханесбург. Към момента вече е сигурно, че тя няма да бъде постигната.

Глобалният преглед на биоразнообразието потвърждава, че нито една от допълнителните 21 цели, поставени на същия форум, не е постигната, поне не на световно ниво.

Допълнителните цели включват намаляване на унищожените или нарушени местообитания, поставяне под закрила на най-малко 10% от екорегионите на Земята, контрол на разпространението на агресивни видове и пълно прекъсване на търговията със застрашени видове.

Нито едно правителство не е докладвало, че е изпълнило всички цели за 2010. Въпреки че в някои региони е постигнат прогрес, провалът на глобално ниво означава все повече животни в Червената книга на застрашените видове.

„21 на сто от всички известни бозайници, 30% от земноводните, 12% от познатите птици и 21% от коралите, образуващи рифове, са застрашени от изчезване“, казва Бил Джаксън, заместник-директор на Международния съюз за защита на природата, който поддържа Червената книга.

„Ако в света има еквивалентни загуби в цените на акциите, ще има бърза реакция и огромна паника“.

Връзката между загубите в природата и икономическите вреди е много повече от метафора, смятат в ООН.

Нов проект, известен като Икономика на екосистемите и биоразнообразието, се опитва да оцени паричното измерение на нещата, които ни дава природата – например прочистването на водите и въздуха, опазването на бреговете от урагани и съхраняването на дивите животни за екотуризъм.

Изходната точка е, че ако природата не го прави, това ще трябва да се поеме от обществото и неговите бюджети. Вече е изчислено, че годишните загуби на гори са на стойност 2-5 трилиона долара, което прави загубите от банковата криза да изглеждат като джудже.

„Много икономики остават слепи за огромната стойност на разнообразието на животни, растения и други форми на живот и тяхната роля за здрава и функционираща екосистема“, обяснява Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околна среда.

„Човечеството е изфабрикувало илюзията, че някак можем да минем и без биоразнообразие или че то е нещо периферно в съвременния свят: истината е, че ние се нуждаем от него повече отвсякога на планета, която от 6 милиарда души през 2050 ще има над 9 милиарда“.

Колкото повече екосистеми бъдат нарушени, толкова по-голям е рискът те да бъдат „бутнати от ръба“ в нов етап на трудности за човечеството. Например басейни с питейни води, замърсени със селскостопански торове, ще бъдат задушени от водорасли, от което ще измрат рибите, а водата ще стане негодна за човешка консумация.

Докладът на ООН ще бъде представен след две седмици в Найроби, където правителствата трябва да набележат нови мерки за съхраняване на биоразнообразието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
555 преди 14 години
ЧОВЕКА Е НАИ ГОЛЯМАТА ЗАРАЗА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА И ЩТЕ ДОИДЕ ВРЕМЕ ЩТЕ СИ ПЛАТИМ И ТО МНОГО СКЪПО ЩТЕ ИЗМРЕМ КАТО ПИЛЦИ В СИБИР .НЕ МЕ Е СТРАХ ПРИРОДАТА СИ ОТМАЩТАВА И ТО МНОГО ЖЕСТОКО ПОЧВАТ КАТАКЛИЗМИТЕ
78
0
 
1
 
! Отговори
do 75 преди 14 години
kolkoto i da mraza tazi civilizaciq ,40ve4estvoto e nay vajnoto ne6to na taq zemq,za6toto edinden 6te mojem da razprostranim jivota i na drugi planeti,kato mars i venera naprimer.
77
1
 
1
 
! Отговори
Georgi N. Dinkov преди 14 години
Борбата за оцеляване на планетата и живота й започва на равнище държава изаконодателни мерки.Тази снимка ме ужасява,като си помисля,че и в България може да се случи,да измираме от жажда и глад заедно с животните-питомни и домашни.Дано някой от НС чете ДНЕС и си помисли за внучета и правнучета!
76
2
 
1
 
! Отговори
arabin преди 14 години
:) до 50,51 и 52, да има такива картофи и защото са много "безвредни" фирмата BASF води борба повече от 20 г, за да вземе решение от подкупни политици да ги засажда в БГ. Има разлика между ГМО и хибридни колтури, казах ви вземете гледаите филма "The World According to Monsanto" не е като "Рамбо" но ще ви даде някаква представа какво имам на предвид или просто напишете в GOOGLE ГМО и ще ти излезне една колонка, избирайте и четете. По умни от нас са го писали ;)
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дедо пишеш глупости! Как останалия свят се е образовал? Всички общесва в даден момент от развитието си са били на нивото на пигмеите! Без знание няма прогрес - знанието винаги е първата стъпка към прогреса! Защо пигмея да не пусне детето си на училище? Всеки които има желание може да се образова, всичко друго са глупави оправдания.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако искаш вярвай, но 100% от житото което си изял през живота си под формата на хляб и други хлебни изделия е рожба на кръстосване, тоест е генно модифицирано! И не това не е игра на сляпа баба, но това е много обширна тема - хората направили кръстоските в миналото са били наясно какво правят и са го правили с ясното съзнание, че така ще осигурят храна за милиарди хора по света! Така че е много жалко и неблагодарно да плюете по хората, които са отговорни за вашето съществуване!
73
0
 
1
 
! Отговори
Ratan преди 14 години
До No. 71Не и в природата!!! Само с малки изключения, и то за близки видове. Няма кръстосване между мушмула и заек например. Това може да го направи само човекът, а ефектите са непредвидими. Каквото и да си въобразяват учЕните, генното модифициране е игра на сляпа баба, особено когато се "пуснат" модифицираните организми да се размножават свободно в природата.
72
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 14 години
И за да спра спора, предлагам решение на проблема с унищожаването на планетата:Да се самоизтребим!!!! тъй и тъй сме заминали, защо да повличаме и цялата планета с нас?!? Замислете се. От друга страна съм сигурен, че някои властимащи също си го мислят, тъй че гответе, ВОЙНАТА иде.
71
0
 
0
 
! Отговори
Gospodinow преди 14 години
Greshka...Do 2050 nqma da ima i edin milqrd :)
70
1
 
0
 
! Отговори
Дядо Мечо преди 14 години
Как можеш да убедиш един мизерстващ пигмей, че е по-добре да остави детето си да прекарва половин ден заврян в някаква сграда (описвам училището през гледната точка на татко-пигмей), отколкото да му помага в изхранването на семейството, като безплатна работна ръка? Кратък отговор - не можеш. Можеш единствено ако пигмеят може да изхранва семейството си сам. А кога може да стане това? Когато има прогрес.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-добре някой да модифицира житото ,да го патентова да му сложи марка и след това да се прокара закон да се сее само тази марка жито :)
68
0
 
0
 
! Отговори
До 67 преди 14 години
Това не е вярно - кръстосването може да бъде и между генетично различни родители /между различни видове/!
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сега да се появи вирус който да изтреби тези 300 милиона и проблемите са решени.
66
1
 
0
 
! Отговори
До 65 преди 14 години
Ти кое не разбра? ГМО = Кръстосване!
65
1
 
2
 
! Отговори
камен преди 14 години
Направо съм късметлия че живея в края на 20ти и началото на 21ви век. Все едно съм в ренесанса на човешката ера. В сравнение с картинката която си представям след 100, 200 години, когато ресурсите на планетата ще са пред изчерпване от пренаселването и природата полуунищожена.
64
1
 
0
 
! Отговори
Ratan преди 14 години
Два генетично различни родотеля, но ОТ ЕДИН И СЪЩИ БИОЛОГИЧЕН ВИД. Дано вече е пределно ясно.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Без образование няма прогрес дедо! Какво ще направи един пигмей с 1 млн. евро да речем? Едно голямо нищо! Как един пигмей може да се впише в съвременния свят - та той никога не е виждал компютър! Какво може да работи той? Какво може да произвежда един неграмотен човек и колко ефективно ще бъде това производство?
62
0
 
0
 
! Отговори
Ratan преди 14 години
Аз не виждам разлика в това, което аз съм написала и това, което ти си написал. Просто моето е в по-достъпен вид. Твоето е преписано, моето - преразказано. Искам да кажа, че в природата няма как да се прехвърли ген от риба в царевица, т.е. междувидовото кръстосване е невъзможно (с малки изключ.: пр. кон и магаре). Генното модифициране поставя необичайни гени в даден генотип гени. За мен лично не са известни последсвията. П.С. Рекомбинацията е именно кросинговър, внимавай с преписа.
61
2
 
1
 
! Отговори
Дядо Мечо преди 14 години
Нещата опират до прогрес и стандарт на живот. Висок стандарт на живот върви ръка за ръка с образованието, тоест на африканските нации им трябва стабилност и прогрес. Образованието само ще пристигне, когато възникне нужда да се запълват ниши на работа, изискващи по-усърдно напъване на мозъчните клетки.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Глупости Ratan! Това пък как го измисли. Ето ти определение за ГМО - ГМО е организъм, с изключение на човешкия, който е подложен изкуствено на генетична промяна, без това да е настъпило при естествени условия (към такива промени водят естествените мутации, кръстосването или натуралната рекомбинация). Кръстосването представлява полово размножаване, при което се съединяват гаметите на два генетично различни родителя!