Шведската кралица разследва връзките на баща си с нацистите

Обвиненията срещу него често са сред водещите новини на шведските медии
Обновена: 16 май 2011 16:32 | 15 май 2011 22:03,
12
Шведската кралица разследва връзките на баща си с нацистите
Кралица Силвия. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шведската кралица Силвия, която е от немски произход, започна разследване какви точно са били връзките на нейния баща Валтер Зомерлат с нацисткия режим, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на кралския двор.

"Кралицата пое инициативата, заедно с фамилията Зомерлат, да събере фактите за дейността на Валтер Зомерлат в Бразилия и Германия през 1930-те и 1940-те години", се казва в съобщението. "Разследването продължава вече няколко месеца, но не е известно кога и как ще бъдат представени резултатите", посочва
кралският двор, като отбелязва, че целта е заключенията да бъдат готови до есента.

Разкритията за миналото на предприемача Валтер Зомерлат, починал през 1990 година, и обвиненията срещу него най-редовно са сред водещите новини на шведските медии през последните години. Това поставя в неловко положение Швеция, чийто неутралитет по време на Втората световна война и без това е доста неясен.

67-годишната кралица досега уверяваше, че макар и член на нацистката партия, баща й не е бил политически активен и е бил принуден подобно на мнозина други да членува в нея, за да спаси кариерата си.

Съобщението на кралския двор последва излъченото миналата година разследване на частната телевизия ТВ 4, според което в рамките на програмата за "арианизация" на всички еврейски магазини и фирми Валтер Зомерлат получил през 1939 година завод, принадлежал на евреин.

През 1919 година, когато бил 18-годишен, Зомерлат напуснал родната си Германия и заминал за Бразилия, където през 1925 година се запознава с майката на Силвия, бразилката Алисе. Член на нацистката партия още от 1934 година, младият Валтер работел за местен филиал на германската металургична компания "Рьошилд".

През 1938 година той се върнал с жена си и двете си дъщери в нацистка Германия, където през 1939 година оглавил завод, използван за целите на войната, преди да бъде разрушен през 1943 година.

В Германия се раждат другите две деца в семейството - Ханс Йорген през 1941 година и Силвия през 1943 година. След войната, през 1947 година, семейството се връща да живее в Бразилия. Силвия Зомерлат се запознала с бъдещия крал на Швеция Карл Шестнайсети Густав (качил се на престола година по-късно) на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година, където работела като преводачка.

Когато Карл Густав се оженил за нея през 1976 година, Валтер Зомерлат отрекъл, че е бил член на нацистката партия, но тайната му в крайна сметка била разкрита от медиите през 2002 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Тъжно, но факт преди 13 години
Като гледам снимката, тъжно си мисля, че възрастта не прощава никому. Дамата от фотографията има външност, приятна за нейната сегашна възраст. Но като си помисля каква красавица е на сватбените си снимки ... Като види човек тези снимки, тогава разбира упорството на шведския крал, който преди повече от 30 години е успял да постигне промяна на закон, за да има право да се ожени за жена, която няма аристократичен произход.
7
0
 
1
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
И НАШ БОЙКО има тъмно минало, ама смее ли някой да му каже копче???Всички медии само го хвалят и превъзнасят, а най-вече държавните. Тука не е Швеция или някоя друга "лабава държава", тука Бойко здраво пипа, а е посмял някой, а го е приключил. Това на Слави Трифонов е специално направено, хем да изглежда като лек кудош между стари авери, хем да мине за критика. Знае си интереса човека. Ама народа и на това се радва, то като няма друго...
6
0
 
1
 
! Отговори
Партизани преди 13 години
Той както се казва в един виц няма нищо общо с нацистите, напротив носил е хляб на партизаните, а те са му отговаряли - "Данке шойн"
5
0
 
0
 
! Отговори
Black преди 13 години
Rasberi, Anonimen ne vseki ima v kompytera Kirilica,i kakvo ot tova 4e pi6a na Latinica?Mo6ebi i Nike da ne nosq,ili da karam Chavdar cabrio?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имаме такава хубава кирилица, а Вие пишете на шльокавица! Защо?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
smqtaj
2
4
 
1
 
! Отговори
до 2 от 1 преди 13 години
не забравяйте да ме извикате. аз ще се запася с камъни.
1
6
 
1
 
! Отговори
sweden преди 13 години
skoro skoro 6te ya besi--m