Тадж Махал може да рухне до 5 г.

Дървените основи на храма на любовта се рушат
Обновена: 5 окт 2011 18:05 | 5 окт 2011 18:05,
35
Тадж Махал може да рухне до 5 г.
Снимка: Reuters

Храмът на вечната любов Тадж Махал може да се срути до пет години, ако не се предприемат спешни действия за укрепване на основите му, пише в. „Дейли мейл“.

358-годишният мраморен мавзолей е най-известната туристическа атракция в Индия  и всяка година в град Агра се стичат четири милиона туристи, за да го видят.

Дървените му основи обаче са започнали да гният и се рушат. Миналата година в гробницата са се появили пукнатини, а четирите минарета около мавзолея дават признаци, че се накланят опасно.

Група от историци, еколози и политици заявяват, че времето изтича и предстоящата криза трябва да се предотврати.

Тадж Махал се намира на брега на река Ямуна, която в момента е пресъхнала заради замърсяването, индустриализацията и изсичането на горите.

„Това не е било предвидено от строителите. Реката е част от архитектурния дизайн и ако тя умре, Тадж Махал не може да оцелее“, посочва историкът проф. Рам Нат.

„Архитектурното чудо на света губи блясъка си и ако не се вземат мерки, минаретата може да се срутят, тъй като дървените основи гният заради липсата на вода“, обяснява депутатът Рамшанкар Катерия, който оглавява кампанията за спасяването на паметника.

Тадж Махал е построен от владетеля Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане.

Мавзолеят е  изграден върху повдигната платформа, а четирите минарета я балансират и са проектирани леко наклонени навън, за не се стоварят върху гробницата при евентуално земетресение.

Необходими са около 71 млн. британски лири, за да се направи бент на реката. Засаждане на дървета и изграждането на водопровод също биха подобрили ситуацията, смятат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Тадж Махал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, че няма да рухне е ясно, дори един дребен индийски инвеститор може да извади спокойно тая сумичка. Това, което ми се струва нелогично обаче са планираните мерки: "да изградят бент на реката, да засадят дръвчета и хоп... ще се подобри положението". С инженерните гении които строят небостъргачи по 1км и прочие само това ли им хрумна? Целта не е да се отложи проблема, а да се реши кардинално поне за още 100-200г, пък нека пак си засадят дръвчета. Индийците са способни хора, дано го оправят.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужас.. :(((( Страна с толкова ресурси и население милиард народ не може да опази един паметник. Нищо не става от този индийски народ.
29
2
 
5
 
! Отговори
ppeltekov преди 12 години
nali *** baha doshli ot india da vzeam vsi4kimat da se varnat tam vsi4ki ida go opravat
28
5
 
9
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
GOSCHO......VREMETO SE BOI OT PIRAMIDITE A PIRAMIDITE....OT LILI IVANOVA...
27
1
 
34
 
! Отговори
Аааа преди 12 години
Мечтая си да отида да го видя. Дано успея да събера пари , преди да е рухнал :((((
26
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Януари посетих Тадж Махал и мястотото наистина е великолепно, но ви препоръчвам да отидете 6 часа сутринта на изгрев слънце преди още да са дошли хилядите туристи! Голямата тълпа след това малко разваля усещането!За Индия по принцип се гответе с една голяма толерантност! Столипиново и Факултета са райска градина спрямо Индия :-) Интересното е обаче, че индийците също мразят *** :-)
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мисля че ще рухне.С ресурса на тая страна ще си построят няколко Тадж Махала или ще възстановят стария.
24
0
 
9
 
! Отговори
Ime преди 12 години
A 22 да си имаме уважението, не се изживявам като специалист. Просто израззявам недоумението си. Не можем от всичко да разбираме все пак.Вярно, можех си премълча, но тогава 21 нямаше да ми отговори и аз пак нямаше да знам.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобщо не е скъпо да отидеш в Индия! Самолетен билет на промоция може да си купиш за около 400 евро. Ако пътуваш с влак и автобус и спиш в евтини хотели ще ти трябват не повече от 10-20 евро на ден, визата е 30 долара.Всеки българин който работи би могъл да спести такава сума ако много иска да отиде в Индия!
22
2
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Времето се...бои само от пирамидите и...любовта;не от Тадж Махал.
21
0
 
7
 
! Отговори
Ime преди 12 години
20 прав си. Баси *** ***, двореца им издържал само някакви си 358 години.... *** ***...21 мерси за пояснението, наистина не знаех.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакайте млко, че нещо не разбрах...По цял свят дървото гние от влагата и водата, ама в Индия гние заради липсата на вода"", Само специалисти в тая държава.И всичките от тесен по- тесен. No 21 ме е изпреварил и е отговорил на недоумението ви. Ама не сте виновни тя и статията е написана от "журналист"
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
18, ако дървото е постоянно във вода гние много бавно, но ако поради намаляване на нивото на реката основите ту се намокрят през дъждовния сезон, а след това изсъхват гниенето става много по бързо!
18
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като едно от малкото неща направени от ***, така и този Тадж Махал се оказа некачествена изработка. С две думи - *** работа.
17
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко, че нашите простаци взривиха мавзолея в София! Хората привличат 4 милиона туристисти за техният мавзолей, а нашият доброволно го взривихме!Мавзолей на комунистически лидер имаше само на 4 места в света, а сега останаха само 3.Да го бяха направили музей на комунизма или нещо подобно, ама те не синя зона и паркинг!!!
16
11
 
5
 
! Отговори
Ime преди 12 години
Чакайте млко, че нещо не разбрах...По цял свят дървото гние от влагата и водата, ама в Индия гние заради липсата на вода...Нещо не ми се връзав тук..
15
2
 
5
 
! Отговори
Сара преди 12 години
Майкъл Скофиллд да викат да помага
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
едно време говореха,че венеция потъва. успях да заделя някой лев и да я видя. жалко,че за индия трябват много левове.....
13
5
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
А бе Гошо наистина си ***......хем няма нищо вечно,хем тя ще съществува.....
12
5
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
Може да не му трябва вода да не гние дървото, но пък 71 милиона трябва да се похрчат :)