Томас Сарджънт и Кристофър Симс с Нобел за икономика

Трудовете им са основни инструменти на макроикономическия анализ
Обновена: 10 окт 2011 16:48 | 10 окт 2011 16:36, Елка Василева
12
Томас Сарджънт и Кристофър Симс с Нобел за икономика
Кристофър Симс. Снимка: Reuters

Американците Томас Сарджънт и Кристофър Симс спечелиха тазгодишната Нобелова награда за икономика за своите изследвания, които хвърлят светлина върху връзката между икономиката и инструменти като лихвените проценти и държавните разходи, съобщава Washington Post.

Сарджънт е професор в Нюйоркския университет, а Симс – в Принстънския. Двамата икономисти, които са на по 68 години, са провели своите проучвания независимо през 70-те и 80-те години на миналия век, но те са изключително актуални днес, когато правителствата и централните банки по света търсят начини да избегнат рецесията.

Шведската кралска академия на науките посочва, че лауреатите са разработили методи, които установяват как икономическият растеж и инфлацията са засегнати от временно повишение на лихвите или намаление на данъците.

„Днес методите на Сарджънт и Симс са основни инструменти на макроикономическия анализ“, изтъкват от академията.

„Не бих могъл да съм по-щастлив от това, че печеля наградата заедно с моя колега Томас Сарджънт“,  заяви по телефона Кристофър Симс, като сподели, че не е очаквал да получи Нобеловата награда.

На въпроса как ще похарчи паричната премия от 1,5 млн. долара, Симс отговаря, че ще ги държи в кеш известно време, за да помисли.

Нобеловите награди ще бъде връчени на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на основателя им Алфред Нобел.

Наградата за икономика е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в негова памет.

Тя се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия.

Кои са лауреатите за последните две десетилетия можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
www преди 12 години
Казвате, Трайчо, Симо... Това са несериозни кандидатури на фона на кандидатурата на премиера Борисов! Спомнете си само преди седмица рецептата за оправяне на кризата в Европа и света.ПЕНСИИТЕ - КАТО В БЪЛГАРИЯ! (има се предвид размерът)Това звучи като тотална икономическа поговорка. Кой макро ил микро икономист или икономентарджия е събрал толкова акъл в две думи, а? Бойко е за нобела! Може дори да "рецидивира". Да му го лепнат като абонат за две-три години напред. А може и за повече :))))
10
1
 
0
 
! Отговори
->9 преди 12 години
Това е доста несигурно твърдение. Къде тук слагаш *** кредитоискатели, заложили и покрива над главите на семействата си. Къде броиш увеличаването на държавните разходи, обилното поливане на държавни служители до преди година-две!?Тук няма психология според мен или е много малко - има "ларж", има неокомунизъм. Всяка криза според мен е дефинирана от неокомунистическо поведение в богатите страни.След това, разбира се, идва и моментът на отрезвяването и нещата се оправят...
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А нашия специалист в икономиката Трайчо защо не го удостоиха?
8
1
 
2
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
Макроикономическия анализ нищо не струва, без социална психология, защото кризите често не са обективно явление, а предварително дирижирани и водят до целенасочено преразпределение на блага и ресурси и до обедняване на населението. Последната финансово-икономическа криза беше изкуствено предизвикана от банковия сектор, и доведе до фалит много хора, докато в същото време държавите субсидираха банките, а банкерите си раздаваха милионни бонуси.
7
1
 
2
 
! Отговори
Мурат преди 12 години
Томас Сарджънт Чък Норис и Кристофър Симс с Нобел за икономика
6
1
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
в поредицата купи хвърли купи се казва така: "ако някой мисли, че в тоя свят с ограничени ресурси може да се продължава да се разхищавата така или е луд или е икономист"
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде дружно всички пренебрегнати от Нобел да започнат да леят ***.
4
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
ето сега ей тия са за бесене.....
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков ще грабне Дарвинова награда за икономика.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честно казано изобщо не ме дреме за тези лобистки награди.
1
2
 
6
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
аз пък все се надявах Дянков да грабне таз годишния Нобел за икономика.