"Кубинското правителство да не се страхува от Католическата църква"

Бенедикт XVI е на посещение на Острова на свободата
Обновена: 27 мар 2012 10:37 | 27 мар 2012 10:37, Елка Василева
6
"Кубинското правителство да не се страхува от Католическата църква"
Папа Бенедикт XVI е на посещение в Куба. Снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI пристигна снощи от Мексико на двудневно посещение в Куба, предаде Франс прес.

Самолетът на главата на Римокатолическата църква кацна на летището в Сантяго де Куба, на 900 километра югоизточно от Хавана. Папата бе посрещнат от кубинския президент Раул Кастро и от представители на кубинската Католическа църква. В церемонията по посрещането участва поделение на почетната рота. В чест на високия гост бяха дадени артилерийски салюти.

"Аз нося в сърцето си справедливите стремежи и законни желания на всички кубинци, без значение къде се намират те", в това число страданията на затворниците и техните семейства, заяви папа Бенедикт XVI във внимателно формулирано, нюансирано и балансирано обръщение към посрещачите, посочва Ройтерс. Тези негови думи вероятно ще бъдат посрещнати ентусиазирано както от кубинските дисиденти в самата Куба, така и от кубинските емигранти в САЩ.

Той изтъкна, че кубинското правителство няма защо да се страхува от Католическата църква, която се нуждае от повече свобода, за да може да помогне на страната в "тези времена на промени". Той подчерта, че макар да е постигнат сериозен напредък в подобряването на отношенията между Куба и Католическата църква, "все още има много области, в които може и трябва да бъде постигнат допълнителен напредък, особено що се отнася до незаменимия принос, който религията е призвана да направи за живота на обществото".

В отговор Раул Кастро произнесе остра политическа лекция, като не забрави да спомене несправедливостите и враждебността от страна на САЩ, в това число и икономическото ембарго. Той изтъкна и "упоритата съпротива" на неговата страна в защита на нейната независимост и "правото да върви по свой път".

На летището около втория по големина град в Куба се бяха събрали десетки хиляди кубински вярващи и хора, пристигнали от съседни страни да приветстват папата.

Папа Бенедикт XVI отслужи на "Площада на революцията" в центъра на Сантяго де Куба меса по случай 400-годишнината от явяването на Пречистата Дева Мария от Кобре, която е смятана за покровителка на града. На площада е построен 15-метров олтар, чиито очертания напомнят папска тиара.

През 1998 г. на посещение в Куба беше папа Йоан Павел II. Тогавашният кубински лидер Фидел Кастро за пръв път облече обикновен цивилен костюм вместо традиционната си военна полева униформа за срещата си с папата.

Официалната среща на папа Бенедикт XVI с президента Раул Кастро ще се състои в Хавана. Не е изключено главата на римокатолическата църква да се срещне и с лидера на кубинската революция и бивш президент на страната Фидел Кастро. Само преди дни папата обяви, че според него "е очевидно, че марксистката идеология вече не отговаря на реалностите" в Куба, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
35
 
! Отговори
Чавес преди 12 години
Фидел, не се поддавай на изкушенията на лукавия.
3
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най добре е папата да облече фланелка с лика на Че Гевара и да целуне ръка на една жива легенда - Фидел Кастро
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планината отде при Мохамед
1
5
 
36
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Убийството на католическия отец Йежи Попиелушко от комунистите в Полша отприщи съпротивата на поляците срещу тази чудовищна диктаторска идеология и в крайна сметка комунизмът рухна в източна Европа.Дано посещението на Папата в Куба доведе до рухването на диктаторския клан на фамилията Кастро и свобода за кубинския народ!