Огромен айсберг се откъсна от ледник в Гренландия

Той е 120 кв. км, два пъти по-голям от Манхатън
Обновена: 19 юли 2012 15:05 | 18 юли 2012 10:03, Елка Василева
50
Огромен айсберг се откъсна от ледник в Гренландия
Огромен айсберг се откъсна от ледник в Гренландия. Снимка: архив, Reuters

Огромен айсберг, два пъти по-голям от Манхатън, се откъсна от един от най-големите ледници в Гренландия, съобщи Асошиейтед прес. От няколко години учените наблюдават пропукване на плаващия шелф в северната част на ледника Петерман. В понеделник сателити на НАСА установиха, че той се е откъснал напълно, образувайки айсберг с размер 120 кв. км.

Специалисти не изключват, че това може да е свързано със затоплянето на климата, но не могат да го докажат със сигурност, отбелязва агенцията. Много от южните ледници на Гренландия се топят с необичайно бързи темпове.

Преди две години от ледника Петерман се откъсна два пъти по-голям айсберг, с площ от 260 кв. Километра, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Да проверят,дали няма върху...айсберга още някой...ескимос с шейната,защото аз съм...тами още не съм...слязъл,защото в тези горещини тук ми е най...добре.
21
8
 
3
 
! Отговори
БайПенчоТанкиста преди 11 години
То бива злоба,злоба......вместо да мислиш за другите,си отделяй време да мислиш за теб.Щото си зле и то много,и бъди спокоен -за нас богатите,ще има време да си изхарчим парите.Ама ти няма да можеш да си укротиш злобата и завистта,така че ще си отидеш неудовлетворен от този свят.И ти и всички други завистници и злобари,с които за съжаление е пълен света.Но трябва да ти кажа-ние богатите не ви обръщаме внимание,щото завистниците и злобарите сте толкова много,че няма смисъл да ви се отделя време!!
20
2
 
30
 
! Отговори
xXx преди 11 години
Тази измислица със земното затопляне преди я вярвах, но вече не мога да я слушам! Стане ли малко по-горещо, веднага излизат философите от мишите си дупки, за да ни обяснят, какво ни очаква, ако земното затопляне продължавало по същия начин! И каква е целта?Тя е една - манипулация на човешкото мнение, за да може някой да си пълни гушата с още милиарди!Имам позната която работи в такъв изследователски институт в Германия!Тя самата казва - "няма абсолютно никакви доказателства, за земно затоплянe!"
19
10
 
7
 
! Отговори
Deni преди 11 години
В същност нещата са още по-сложни, има затопляне, но първоизточникът на проблема не нито изсичането на горите, нито изхвърлянето на изгорели газове в атмосферата. Главният виновник за рязката промяна на климата е т.нар. противоракетен щит или проект /ХААРП/ HAARP. Той е разработен в НАТО, вече виждаме какво се случва, след многократните пръскания на самолети в небето у нас, а от новините разбираме, че това пръскане на отрови, е по цял свят, и най-вече в страните, които са членки на НАТО. :( :( :
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако сте чели Апокалипсиса на Св. Йоан, ще знаете, че всички острови ще изчезнат от лицето на Земята.
17
2
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Спокойно- просто те параноясват и облъчват с безумия.За да се формира стадо ,маса които да одобряват живеенето на шепа богоизбрани с много пари за сметка на други.Помисли си- една вода се изпарява и отива в горните слоеве на атмосферата.Там е доста студено както знаеш- Земята се върти бавно а и Слънцето е далече.Отивайки там тази пара се охлажда подобно на действието на голяма хладилна система.После пада на земята като я охлажда.И това е то.Другото са театри и паранои за много пари.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много по-интензивно трябва да се случват такива неща.
15
4
 
4
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Рано или късно ще се мре! Май е по-рано отколкото очаквах!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радвайте се -скоро ще имате излаз на море _ за София става въпрос.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
повечето тук сте много зле ,, професори биолози и нз какви сте се събрали
12
5
 
16
 
! Отговори
Bai-Hui до 3 преди 11 години
Ми доста учени го казаха тва , ама хората са толкова *** и ограничени ,че не виждат по-далеч от носа си.Виж само реакциите тук сред коментиращите.По-лесно е да кажеш на някой че е луд, отколкото да се позамислиш малко.Ама за кво да мислят, то за салатка ракийка и чалга не иска много акъл(даже е излишен).
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още някой да каже, че няма световно затопляне и промяна в климата? Продължавайте да сечете горите и да изхвърляте промишлени газове в атмосферата. Да, ние сме в края на един негативен цикъл и планетата може да продължи да съществува /ако не я сцепим, защото технологично вече го можем/ но без нас.
10
1
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
Прав си, най-вероятно и статията е писана от същите учени. И учените като цяло не обичат да описват нещата точно и математически, а ги сравняват с размери на бутилки от кока-кола, Манхатън, за височина - статуята на свободата, за количество касетки 6 Pack бири и така :)
9
0
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Ами, учените, които са дали това определение, едва ли са гледали скоро София, за да сравнят айсберга с нейния размер.А и нали София е световен град- мегаполис, познат в целия свят.
8
8
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Пий си хапчетата и лягай!
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Два пъти по-голям от МАНХАТЪН!Това сигурно е огромно.. или миниатюрно.. скоро не съм го гледал Манхатън как е, но явно е доста известен в България, за да се ползва за сравнение.
6
10
 
6
 
! Отговори
ох, баня преди 11 години
до 3,Ами защото имат нещо повече от пилешки мозък в главите си, за разлика от теб.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно сме в момента когато трябва полюсите да се сменят.За съжаление ние сме късметлиите.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Титаник да се пази!
3
17
 
25
 
! Отговори
ан преди 11 години
ЗАЩО ТЕЗИ ТАКА НАРЕЧЕНИ УЧЕНИ НЕ КАЖАТ ИСТИНАТА НА ХОРАТА АМИ СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ? ИМА ЦИКЛИЧНОСТ КОЯТО Е НЕИЗБЕЖНА. ПОЛЮСИТЕ ЩЕ СМЕНЯТ МЕСТАТА СИ. И ТОВА ВЕЧЕ СЕ СЛУЧВА. СВЕТОВНОТО НИВО НА ОКЕАНИТЕ ЩЕ СЕ ПОВИШИ И ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ОГРОМНИ ТЕРИТОРИЙ ОТ СУШАТА. ПОКРАЙБРЕЖНИТЕ ГРАДОВЕ ЩЕ БЪДАТ ПОТОПЕНИ. МНОГО ОСТРОВИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ПОД ВОДАТА. И ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ. АКО ДОТОГАВА НЕЩО ДРУГО НЕ НИ УНИЩОЖИ.