Гърция ще иска още 2 години, за да си намали дефицита

Правителството в Атина само оценява, че ще му трябват още 20 млрд. евро
15 авг 2012 21:05, Миглена Иванова
48
Гърция ще иска още 2 години, за да си намали дефицита
Премиерът на Гърция Андонис Самарас. Снимка: Reuters

Гърция ще иска предоговаряне на условията по спасителната програма за страната, за да спечели време за постигането на договорените с кредиторите фискални цели, съобщи FT, като се позова на правителствен доклад, с който разполага.

Изданието отбелязва, че най-вероятно гръцкият премиер Андонис Самарас ще представи доклада пред канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд на срещата им в Париж, която ще се състои през следващата седмица.

Гърция се затруднява с новите бюджетни съкращения на стойност 11,5 млрд. евро, които трябва да направи през 2013 и 2014 г. Затова правителството на Самарас ще предложи срокът за реализирането на икономиите да бъде удължен с още 2 години – до 2016 г.

Гръцкият кабинет също така ще иска да бъдат намалени годишните цели за бюджетния дефицит. Според предложението дупката в хазната на Гърция трябва да се свива с по 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2016 г., а не с 2,5%, както е сегашната договорка, тъй като през 2013-2014 г. намалението на дефицита ще бъде по-малко от планираното.

В документа се посочва още, че Атина ще има нужда от още 20 млрд. евро допълнително финансиране. Правителството на Гърция обаче предлага само да намери средствата, а не да ги търси от европейските си партньори.

Властите в страната планират да наберат средствата от съществуващия заем от Международния валутен фонд (МВФ), плащането по който трябва да бъдат възобновени през 2015 и 2016 г., както и емисии на съкровищни бонове. Предлага се също така да бъде отложено изплащането на първия спасителен заем от МВФ и Европейския съюз. Атина иска да започне да връща кредита през 2020 г., когато обаче трябва да започне да изплаща и втория спасителен заем.

До 20 август трябва да е готов новият пакет бюджетни съкращения, но преговорите по предвидените намаления на заплати и пенсии забавиха процеса на договаряне между коалиционните партньори.

Удължаването на фискалните цели с две години, договорени в замяна на спасителния заем, се подкрепя и в първия доклад за устойчивостта на гръцкия дълг. Авторите на доклада посочват, че това ще подобри динамиката на дълга и ще позволи до 2020 г. той да се свие до 132% от БВП.

Ако не бъде дадено допълнително време на Гърция да изпълни ангажиментите си, поети пред кредиторите на страната, нивото на дълга й ще бъде 147% от БВП към 2020 г., посочва се в доклада.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Онбаши ефензим , арийците шъ си траят ако не искат вместо домати и краставици да ръфат подводници и Мерцедеси !"Прасетата " се осъзнаха и им показват "среден пръст" !Да не почнат да купуват и доматите на резенчета !
41
0
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
то хубаво ама на арийците им е писнало от гръцкото шикалкавене (75% са против подпомагането) и който политик клекне пред гърчолята губи директно изборите.
40
0
 
0
 
! Отговори
:)))))) преди 11 години
До до 41ОК ,ОК !!! Докторът ти, ми каза да не ти противореча!
39
0
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
В Магнаурската школа 15 предмета са преподавани на латински и 16 на гръцки !--Гърците са имали един предмет в повече от римляните, той се е казвал Шменти Капели - как да крадем, да лъжем, да не плащаме на работниците си, как да вземем заем и да не връщаме парите, как да фалшифицираме документи....Преподава се само на гърци.
38
0
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Все едно ,че сега в български университет да се преподава на *** и турски !:))))))--България не е империя. В САЩ сега преподават на английски, испански... В СССР доскоро преподаваха на арменски, грузински, азърбейджански... Тогава гърците и много други народи са били подчинени. Гърция става държава едва през 1830 г. Преди това никога не са имали държава.Радвам се, че мога да те образовам и да разширя хоризонта ти.Знаеш ли кой освобождава Гърция от турците?
37
0
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
И зада може прислугата да разчете нарежданията са се нучили и да пишат ! Нали!?Почнада става все по-весело тук ! --Най-веселите хора съм виждал в лудницата. На всичко се смеят. Виждам, че и ти се веселиш като тях!Второ, през античността и средновековието малцина са можели да четат и пишат. Масите са започнали да четат и пишат чак през 19 в. През 1841 г. в Англия 33 % от мъжете и 44 % от мъжете са подписали бразните си договори с кръсче, което значи, че не са можели да четат и пишат.
36
1
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Все едно ,че сега в български университет да се преподава на *** и турски !:))))))
35
1
 
0
 
! Отговори
:)))) преди 11 години
До до 37И зада може прислугата да разчете нарежданията са се нучили и да пишат ! Нали!?Почнада става все по-весело тук !
34
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Извини ме за обърканите букви ,но се просълзих от смях !
33
0
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
По време на Римската империя е било много "шик" да знаеш гръцки !:))) --Римляните е трябвало да общуват в робите, прислугата, работниците, които са били основно гърци и затова са някои от тях са имали елементарни познания по гръцки. Така сега доста америанци с латино прислуга знаят малко испански.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"но са преподавали също така на гръцки, сирийски, юдейски"Прибавяйки "НА" се променя смисъмът на изречениета!С такива "уйдурми"не се прави История ,а само смях !!!
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До IMPERIVM ROMANVM - недоучениятПо време на Римската империя е било много "шик" да знаеш гръцки !:)))
30
0
 
2
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Закривай!:))
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гръцките измамници пак искат да метнат ЕС и да не си развалят рахата.Ако Меркел се върже ше има да чака реформи за след 2016г. и да продължава да плаща узото на гърчолята.
28
0
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
В Магнаурската школа 15 предмета са преподавани на латински и 16 на гръцки !--Magna Aula откъдето произлиза Магнаурска е латинска дума и означава Голямата Зала. Ето, започнахме с латинския. Основана е с декрет от Цезар Бардас, римлянин от арменски произход. Основният език е бил латински, но са преподавали също така на гръцки, сирийски, юдейски и други езици, на които са говорели подчинените народи на империята, за да може администрацията да ги управлява.Хаджибеломорски
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не гърците а българите имат претенции ,че са "рода" с макетата ! Халал да ви са !
26
0
 
4
 
! Отговори
IMPERIVM ROMANVM преди 11 години
По време на Римската империя римляните са наричали гърците вулгус - простолюдие, тъй като не са знаели латински и са били необразовани.
25
2
 
0
 
! Отговори
Грък преди 11 години
В Магнаурската школа 15 предмета са преподавани на латински и 16 на гръцки ! Там ,простолюдието ли се е обчавало ?МАХНИ СИ НАОЧНИЦИТЕ !
24
0
 
4
 
! Отговори
Хаджибеломорски преди 11 години
До ХаджибеломорскиБаят часове по История си изпуснал ! --Сигурен ли си? Ти май си чел само измишльотините на гръцките учебници по история. Гърците и макетата са царе по присвояване на чужда история. Гърците си присвояват историята на Римската империя и на други народи. А според макетата светът е създаден от Бог Македон. Не случайно сега макетата и гърците са се хванали гуша за чуша как да се казва Македония.
23
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 11 години
До ХаджибеломорскиБаят часове по История си изпуснал !