Дебатът за орязването на разходи в Гърция тече с пълна сила

Страната готви нова тесла за заплатите и пенсиите и съкращения на чиновници
Обновена: 21 авг 2012 17:02 | 21 авг 2012 17:02, Миглена Иванова
66
Дебатът за орязването на разходи в Гърция тече с пълна сила
Снимка: архив, Reuters

Гръцкото правителство ще е готово с пакета от бюджетни съкращения на стойност 11,5 млрд. евро в следващите 2 седмици, съобщи късно снощи финансовият министър на страната Янис Стурнарас, цитиран от АП.

Представители на правителството проведоха поредната си среща снощи, на която обсъдиха необходимите съкращения на бюджетните разходи през 2013 и 2014 г. Министрите ще са готови с плана за икономии непосредствено преди в страната да пристигнат инспекторите на международните кредитори на Гърция, отбелязва агенцията.

Около една трета от икономиите – приблизително 4 млрд. евро, ще дойдат от нови съкращения на заплатите в публичния сектор и пенсиите, отбелязва The Wall Street Journal. Анонимен представител на финансовото министерство е коментирал пред изданието, че най-голямото разходно перо е за заплати и пенсии и съкращенията трябва да дойдат основно оттам, защото оперативните разходи вече са били орязани достатъчно.

Чиновникът допълва, че ако властите посегнат на оперативните разходи, това означава да се стигне до закриването на училища и болници.

Изданието допълва, че откакто започна кризата в Гърция, доходите на служителите в публичния сектор и на пенсионерите са били орязани с почти 40%.

Обсъжда се най-ниските пенсии, които са около 800 евро на месец, да бъдат намалени с 1-2 процента, а най-високите (около 2 хил. евро месечно) да бъдат орязани с 15 на сто.

Обсъжда се също така да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране и за получаване на допълнителни пенсии, както и да се намалят с една трета заплатите в държавните предприятия.

Властите в Атина смятат да вдигнат и необходимия осигурителен стаж за получаването на минимална пенсия.

Правителството планира също така да прехвърли около 35 хил. служители в публичния сектор, повечето от които с наложени дисциплинарни наказания, както и такива пред пенсия, в т. нар. „трудов резерв“. Предвижда се тези чиновници да получават намалени заплати в продължение на 2-3 години, след което да бъдат освободени от системата.

Изданието припомня, че същият план беше обявен и миналата година, но той се провали и не доведе до съществени икономии, защото повечето от чиновниците, които трябваше да влязат в трудовия резерв, предпочетоха ранното пенсиониране пред безработицата.

Очаква се публичните разходи за здравеопазване също да бъдат орязани с около 1 млрд. евро, също с толкова ще бъдат намалени и разходите за отбраната и за общините.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я и аз да кажа. 1. Гръцките политици крадоха от ЕС и краденото делиха с народа.2. Гръцките политици лъгаха ЕС и продължават да го лъжат.3. Гръцките политици ги интересува само Гърция и гръцкия народ. (Това не значи, че не са наскубали и за себе си)4. Гърция ще се оправи лесно защото гръцките политици още не са приключили с краденето от ЕС.5. Като се убедят, че вече не може да се краде от ЕС и ще върнат драхмата.6. Като върнат драхмата ще си спретнат хиперинфлация и ще си изчистят вътрешния дълг.7. после ще обявят фалит и ще откажат да плащат на когото и да било каквото и да е. (Така като направика исландците)8. Гърците имат спестявания и имоти, както и огромен златен резерв. А също и богати чорбаджии готови да подкрепят страната и народа си.Сега за България.1. Българските полиотици крадоха от българския народ и продължават да го крадът.2. Българските полиотици лъгаха българския народ и продължават да го лъжат.3. Българските полиотици ги интересува само личната им печалба и закрилата от големия брат.4. България няма скоро да се оправи защото Българските полиотици още не са приключили с краденето.5. Когато се убедят, че вече няма каво да се краде и, че народа ще ги линчува ще се преместят с награбеното при братя Галеви.6. Българските полиотици ще въведат еврото и така ще скрият кражбите (поне се надяват номера да мине) и народа ще обеднее още на половина от сега.7. В България големия брат ще си назначи с демократични избори нови марионетки които ще обещаят, че няма да крадат повече ... и ще одържавят частните дългове на чуждите компании у нас както през 1991 г. на соц. фирмите с което се и почна грабежа.8. Българите вече нямат спестявания и имоти, спестяванията се изпариха а имотите се продадоха за ТВта, немски коли втора ръка и аифони. Българските чорбаджии с накрадените пари едвали ще дадат и петак за държавата и народа.Виждате ли разликата.
44
0
 
6
 
! Отговори
Дедо Цар Играча преди 11 години
Братя Гърци,има изход и от вашето не леко положение ! Трябва ви Премиер , като Борисов,финансов министър , като Дянков и сте преборили кризата само ...има-няма един-два техни мандата ! Ако дойде и Цецо пак няма страшно,той е устроен жилищно,най-много някое островче там да си оправи,ама вие ги имате много,не е проблем! Само с В.Танов зор ще видите , че си бърка ЕГН-то човека ! Халал да ви са ,вервайте ми !
43
0
 
2
 
! Отговори
holokista преди 11 години
BEDNITE VIZANTIICI , DA SE POMOLIM ZA TIAH BRATIA . ILI DA IM PRATIM KOLETI S PRODYKTI, KAKTO PRASHTAHME NAVREMETO NA POLIACITE.
42
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
тука има болен който е за за 4 клм.горкия е шизофреник и се представя за костанидис петракис и др. гръцки имена .горкото момче с отклонения.а гърците са хитри и винаги ще са добре тях ес си ги подържа за разлика от нас.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приказката "Говори си - не ми пречиш" не беше ли гръцка!?
40
1
 
7
 
! Отговори
До Костанидис преди 11 години
Има една БЪЛГАРСКА поговорка,език да имаш,уста да нямаш,че и ти,мълчи,че вашите ДЕБЕЛОГЪЗИ жени,все българи ги оправят!
39
2
 
18
 
! Отговори
юнака преди 11 години
абе направете им минималната заплата на мързеливите гърци-150 евро,и ще станат щастливи както в една стабилна и замогваща България.
38
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
към Анонимен, да ми пишеш българските управници който ние ги сложихме на тия столове на кого слугуват на нас или на американогерманци,
37
3
 
5
 
! Отговори
кака Станка преди 11 години
Незнам, защо се радвате на кризата в Гърция, ами там нали си имаме над петстотин българи ,имате ли напрестава какво ще стане ако ни ги върнат, а да не пишем и за ***
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците сами си избраха крадците от Нова демокрация, които обслужват интересите на немските и американските банки. Сега ги чакат 30-40 години кризи и масова емиграция както България.
35
3
 
8
 
! Отговори
ДоГЕОРГИС ПЕТРАКИС преди 11 години
Гошко, *** в голяма грешка си драги! Траки / три-раки,реки/,значи хора живяли и живеещи на три реки р.Струма, р.Места и река Марица, а къде се намират тези реки, от къде извират и текат най дълго? В България. Не са гръцки и никога няма да бъдат!
34
2
 
9
 
! Отговори
до Петракис преди 11 години
Ей Петракис като ви Фалира държавицата ,да не стане обратното и македонската провинция Елада да стане българска!!!!!
33
5
 
17
 
! Отговори
горд българин преди 11 години
Скоро време тези ще ми бачкат на нивата.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еееееей Костанидис ,как си приятелю, добре ли си ,а *** как е !!!!!!!!!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в гърция официално мин. пенсия е 650 евро и още ще пада стига сте писали такива заглавия да дразните хората
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в гърция положението е много зле е не се заблюждавайте там 800 евро не са особено много. безработицата е 25 а там да си безработен си е ужаст, намалиха им 2 заплатите същото време им увеличиха всички данъци. и става все по зле в следващите 5 години ще продължава да е така, нали съм ходил в гърция и разговарял с гърци там ако си обикновен човек без работа си обречен на глад. това за 800 евро пенсия е фасон от 10 000 000 гърци има 900 000 пенсионери
29
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Гърците вземат заплати в хиляди и да ги режат пак ще им остане много повече от нашите жалки заплати Те имат пари и си ги изкараха в чужбина държавата им няма ама нали има прости да им дават....ще си живеят живота пак много по добре от нас.
28
0
 
17
 
! Отговори
ами преди 11 години
Ако гърците са в криза с тези пенсии и заплати - ние в какво сме???
27
1
 
24
 
! Отговори
Прости сравнения преди 11 години
При 800 евро минимална пенсия и 1300 евро минимална заплата, направо ми се къса сърцето за гърците ... хич да не знаех, че в отечеството минималната пенсия е 90 евро, а минималната заплата гони 150 евро. Ако наричаме гръцкото състояние дълбока криза, интересно как да наречем нашето си сстояние.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците никого не са скубали, Европа им наливаше пари умишлено. А сега, когато дойде време да имитират криза просто им орязаха финансирането и толкоз.