Сблъсък в Ливан между симпатизанти и противници на Асад

Два митинга се състояха в Бейрут
Обновена: 15 окт 2012 07:42 | 15 окт 2012 07:25,
12
Сблъсък в Ливан между симпатизанти и противници на Асад
Снимка: Reuters

В Бейрут снощи избухнаха сблъсъци между привърженици и противници на режима в Дамаск, предаде ИТАР-ТАСС. Неколкостотин сирийски и ливански привърженици на режима на Башар Асад се събраха вчера в Бейрут, за да благодарят на Русия и Китай за подкрепата им за властите в Дамаск.

Симпатизантите на режима носеха знамена на Сирия и Иран (основният регионален съюзник на Дамаск), на Ливан и на шиитската групировка Хизбула, която подкрепя Асад.

Веднага след края на митинга в центъра на Бейрут избухнаха сблъсъци между активисти на шиитски партии и групировки, които традиционно подкрепят Дамаск, и противници на сирийския режим, които бяха организирали контрамитинг, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Лидерът на местните сунити салафити шейх Ахмед ал Асир обвини в речта си шиитската групировка Хизбула, че "служи на интересите на Иран, а не на Ливан".

"Сирийската революция разобличи онези, които - прикривайки се зад лозунга за освобождение на Палестина - участват в кървавия конфликт на страната на режима на Башар ал Асад", заявил шейхът, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той настоял "да бъде сложен край на самоуправството на Хизбула, което може да въвлече Ливан в нова ненужна на страната война".

Шиитски активисти реагирали мигновено на нападките на шейх Ал Асир и нападнали кортежа му с камъни. При сблъсъците и от двете страни има ранени. Огнестрелно оръжие не е било използвано, някои от ранените били с порезни рани.

Ливанската армия била принудена да се намеси и да прекрати сблъсъците, но обстановката в Западен Бейрут, където живеят предимно мюсюлмани, остава напрегната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: митингБейрут
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
11
 
! Отговори
rqw преди 11 години
хората не са слепи,това ме радва!Дано ционистите не постигнат своите алчни и капиталистични интереси !
7
6
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Ти добре ли си бе :D
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва много история на този древен регион да прочете човек, за да си направи верните изводи. Вземането на страна, смело и безотговорно, може да доведе до много лоши последици. Салафитите са толкова сунити, колкото йезуитите са католици. С тях определено трябва да се внимава. Шиитите и особено алауитите са по-близо до християнството и е много странно подкрепата на ЕС за техните противници. Ако се приеме,че ЕС има финансова религия с един бог - парите, тогава всичко е обяснимо.
5
2
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
Пламне ли и Ливан- пламва света... Ако конфликта в Ливан се разрастне, Израел ще бъде обградена от конфликти...Вече ще има основание да се намеси под претекст за собтсвената си сигурност.......
4
21
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Много сте смешни...За всичко са ви виновни САЩ. Двете направления в исляма се колят с ножове...виновни са САЩ....Палестина е разделена на две от Великобритания и е създадена с резолюция на ООН държавата Израел...виновни са САЩ....Цените на петрола спадат..виновни са САЩ....
3
3
 
11
 
! Отговори
bg преди 11 години
Okaza se 4e v siriiskija samolet ne e imalo orujie.
2
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убийците са в Турция, Катар, Саудитска Арабия. Разбира се, Господ пред Страшния Съд ще държи отговорни техните подстрекателиот държавата-дявол САЩ.
1
9
 
45
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Да бъдат изтребени криминалните и убийците,пратени от Турция,Катар,НАТО и всякакви престъпни правителства по света,противници на Асад!!!Турски престъпници,пратени от Ердоган,обстреляха собственната си територия,по подобие на Хитлер с Глайвице,Буш с кулите-близнаци,които дадоха повод за световни войни!Спомнете си корабите,които Ердоган изпрати за Газа!На кой кораб има железни пръти?Те бяха приготвени от бандитите на Ердоган,за да ги използуват срещу еврейският спецназ,а после Ердоган крещя в ОО