US военното разузнаване прави безпрецедентна шпионска мрежа

Радикалната промяна е в името на националната сигурност
Обновена: 3 дек 2012 14:48 | 3 дек 2012 07:48, Елка Василева
37
US военното разузнаване прави безпрецедентна шпионска мрежа
Пентагонът изпраща стотици служители на военното разузнаване в чужбина. Снимка: архив, Reuters

Пентагонът изпраща стотици служители на военното разузнаване в чужбина, съобщи вестник "Вашингтон пост" в публикация на интернет страницата си. Това е елемент от всеобхватната реформа на Управлението за военно разузнаване /УВР/, чиято цел е да създаде мрежа, която да съперничи на шпионската мрежа на ЦРУ, посочва вестникът, като се позовава на официални източници.

През последните десет години УВР трябваше да се справи с предизвикателствата на две войни. Целта на реформата е вниманието на агенцията да бъде съсредоточено върху своевременното разкриване на потенциални източници на военна заплаха, като за целта се създава структура, основаваща се на елитни подразделения от командоси.

В близко бъдеще УВР ще разполага с 1600 служители, чиято основна задача е да събират разузнавателна информация. Това е безпрецедентно висок брой, като се има пред вид, че през последните години служителите на УВР в чужбина бяха два-три пъти по-малко. През следващите пет години управлението за военно разузнаване ще приеме на служба и ще изпрати на задгранични мисии "ново поколение оперативни работници, обучени от ЦРУ. Те ще получават преките си задачи от Пентагона, но ще работят и в сътрудничество с обединеното командване на специалните операции на САЩ", посочва вестникът.

Според "Вашингтон пост" основните "мишени" на военното разузнаване на САЩ са ислямистките групировки в Африка, търговията с оръжие между Северна Кория и Иран и модернизацията на китайските въоръжени сили.

 "Тук не става дума за маловажно преустройство на УВР. Това е радикална промяна в името на националната сигурност", заявил пред журналисти директорът на управлението за военно разузнаване на Пентагона генерал-лейтенант Майкъл Флин.

Разрастването на УВР, комбинирано с разрастването на мрежата на ЦРУ след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., ще доведе до появата на шпионска мрежа с безпрецедентен обхват, посочва вестникът. Като цяло планът отразява проявеното от администрацията на Барак Обама предпочитание към разузнавателната дейност и тайните операции пред използването на конвенционални сили. Реформата на военното разузнаване е в унисон с усилията на Белия дом да промени характера на своята политика за борба с тероризма, така че да се посрещнат предизвикателствата на продължителен конфликт и да се създаде чуждестранна мрежа, която да изпълнява тази политика, изтъква вестникът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
10
 
33
 
! Отговори
sadsa преди 11 години
До Анонименkoe im treperi we , oswem 4e si go mestqt ot ediniq w drugiq
10
24
 
43
 
! Отговори
do 1 преди 11 години
Пожелавам ти щастлив живот в северна корея . Аз като човек който обича да му е гадно мисля да ходя в САЩ :D
9
23
 
56
 
! Отговори
51 преди 11 години
Вива Китай,Вива Иран,Вива Северна Корея !!!!!Долу ционистите !
8
15
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
треперят им мартинките -паляци
7
14
 
66
 
! Отговори
коко преди 11 години
и тия ли ще дойдат в България с парашути.ще ги чакаме и тоя път няма да ги бием а ще ги унодаме.
6
10
 
67
 
! Отговори
dimosina преди 11 години
неща нищо да коментирам ще кажа само АСАНДЖ.
5
16
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаете ли защо толкова лесно им бутнаха кулите на американците? Защото те нямат готовност за отбрана, а само за нападение. Ето и сега изпращат ги тия извън навън страната.,
4
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След хилядите, които шетат по света, сега и стотици. Както кажете.
3
12
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецо за консултант ли го привикахте!!!
2
17
 
79
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Да пращат бе. Най- накрая китайците ще им таковат мамата и ще си дойдем на думата.
1
15
 
51
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Северна Кория и Иран