Тайфунът Бофа връхлетя южните части на Филипините

Десетки са загинали, над 40 000 души са евакуирани
4 дек 2012 15:47, Елка Василева
2
Тайфунът Бофа връхлетя южните части на Филипините
Тайфунът Бофа достигна остров Минданао. Снимка: Reuters

Тайфунът Бофа - най-силната тропическа буря за тази година - връхлетя южните части на Филипините, като отнесе покриви на къщи, изтръгна дървета, прекъсна електричеството, доведе до анулиране на полети и спря работата на фериботния транспорт, предаде Ройтерс.

Бофа достигна тази сутрин остров Минданао, съпътстван от бурен вятър със скорост до 195 км/ч.

Около 40 души са загинали или са изчезнали при внезапни наводнения и свлачища близо до рудодобивен район на остров Минданао, съобщи телевизия Ей Би Ес-Си Би Ен.

Телевизионна журналистка видяла много тела, проснати на земята близо до военна база в този район. Военен говорител заяви по-рано, че около 20 души, включително шестима войници, са изчезнали. Според представител на службата за борба с бедствията броят на жертвите може да нарасне успоредно с усилията на спасителните екипи.

Ройтерс отбелязва, че сравнително малкото жертви този път се дължат на своевременната евакуация. Над 155 000 души се бяха настанили в укрития, преди тайфунът да връхлети.

Градове и села на остров Минданао потънаха в мрак, след като властите прекъснаха тока, за да предотвратят евентуални пожари и смърт поради токов удар.

Над 40 000 души са евакуирани от домовете си по източния бряг на острова, край реки, които може да прелеят, и в районите, застрашени от свлачища.

В района на Филипините преминават около 20 бури или мощни тайфуни годишно - най-често в дъждовния сезон между юни и октомври. Бофа е 16-ият за тази година. През август наводненията, предизвикани от поредица бури, взеха около 100 жертви и доведоха до евакуацията на над един милион души. През 2011 г. тайфунът Ваши погуби 1500 души на остров Минданао.

Достигайки сушата, Бофа е отслабнал и се придвижва в североизточна посока. Според синоптичните прогнози до четвъртък той ще се е преместил към Южнокитайско море, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Филипинитайфун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
видял преди 11 години
Филипинците са много корав и работлив народ . Сигурен съм ,че ще се справят !!!