Да оцелееш в Аушвиц

86-годишната Рита Вайс разказва за ада през 1944 година
Обновена: 29 яну 2013 16:08 | 29 яну 2013 15:01,
197
Да оцелееш в Аушвиц
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Около шест милиона евреи са жертвите на Холокоста, убити от нацистите – паметникът Яд Вашем в Израел напомня за тях.

В самия сайт на музея можете да откриете стотици истории за ада от времете на Хитлер. Там е и историята на 86-годишната Рита Вайс, която оцелява в концлагерите Аушвиц и Щутхоф, пише германският вестник „Билд“.

Рита Вайс е родена през 1926 година в Зибенбюрген (днес в Румъния). Когато германската армия навлиза в града на 19 март 1944 година, тя е само на 18 години.

Една тийнейджърка, която малко по-късно ще се озове в един вагон заедно със сестра си и племенниците си в посока Аушвиц.

„За осемдесет души имаше само две кофи. Едната беше пълна с вода, а другата беше празна – да я ползваме като тоалетна. Представете си колко бързо се изпразваше едната и колко бързо се пълнеше другата!“, спомня си Рита Вайс.

„Деца плачеха и деца умираха във вагона. Едно бебе на два месеца почина, защото майката беше толкова слаба, че нямаше мляко да го кърми“, разказва 86-годишната госпожа Вайс.

Когато пристигат в Аушвиц, се срещат с  Йозеф Менгеле – скандалния лекар в нацисткия концлагер. Тя стояла ръка за ръка с 28-годишната си сестра и нейните две деца.

Менгеле отделил Рита Вайс надясно, а семейството й – наляво. А наляво – това значи пътят към газовата камера и смъртта.

Рита ясно си спомня, че тогава често сънувала баща си, който й казвал, че няма да позволи тя да умре.

„Бях болна, но всяка сутрин момичетата, с които бях в концлагера, ме караха да излизам за сутрешното преброяване. След това ме скриваха в бараката“, спомня си Рита.

Тя оцелява в концлагера, преживява и един от "маршовете на смъртта" и края на Втората световна война.

През 1948 година тя емигрира в Израел – точно една седмица след основаването на държавата. След което се омъжва.

„Нямахме държава. А искахме да построим една страна, която да си бъде наша. Когато нямаш родина, нямаш стойност. Да живея в Израел означава свобода и сигурност за мен. А моите деца никога няма да умрат в Аушвиц“, завършва разказа си Рита Вайс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kato 4eta tuk i e palno s gadni evreiii .holokosta ta holokosta .prez 500 god robstvo v bg mai sa ubiti sashto mnogo hora .kakvo em interesuva za gadnite evreiii ne jiveq v skapaniq izrael.haide IRANCI DEISTVAITE
96
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
118 къде са тези концлагери Джина , да Израел построи стената за да се предпази от камикадзетата , да Израел има наложен сериозен пропускателен ррежим за палестинците идващи на работа в Израел , идващи с огромно желание защото само в Израел има работа , та този пропускателен режим е необходим пак заради камикадзетата
95
0
 
10
 
! Отговори
Вирджиния до 119 преди 11 години
Кой подпомагаше икономически Райха до началото на ВСВ, главно парични потоци, които идваха от САЩ и Англия.
94
1
 
11
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
И отново питам...българският народ след като спаси евреите в България, къде е сега помощта и благодарността към българските деца, които са болни и се нуждаят от лечение?
93
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
110 защото донесе най-голямото зло на Европа и света . Той е абсолютното зло , криеше се в букера до последно и изпращаше нввръстни момчета срещу руските танкове , най-голяма злина Хитлер нанесе именно на германския народ и само *** като теб не я виждат.
92
2
 
5
 
! Отговори
Вирджиния до 114 преди 11 години
Ето отново същата схема...аз пиша, че Израел прекалява с агресията си, че убива невинни хора, че е изграждал конслагери, че потиска създаването на Палестинска държава, а той ми пише, че мразя евреите......хайде излез от тази схема, вече е изтъркана.
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защото така 'хуманият' комунизъм е дело на евреи!Защотот Русия умря през 1917 година,а от тогава до ден днешен я управляват евреи!Защото 'образецът' САЩ се управлява от евреи!Те убиха и най-честният американски президент Дж.Ф.Кенеди!Защо българските евреи не спасиха Димитър Пешев от антинародния съд!Благодарност!Единствено прав за всяка своя дума срещу евреите беше Адолф Хитлер!За 'овцете',той винаги ще е е злодеи,за мислещите герой!
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
112 ей говняр , само да ми паднеш.
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
108 Джина в Кнесета има и палестинско представитекство . в Израел официални езици саиврит и арабски . В Израел всички административни официални документи са 4 езини - иврит , арабски , руски, английски , Казах ти незнанието е майка на омразата .
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На един по долу да му го кажа и един път завинаги да го разберете!Адолф Хитлер единствен имаяе смелостта да се изправи срещу евреиските безобразия!Единствено Адолф Хитлер беше приятел на Българияспомнете си преди няколко дена като обсъждахме тука за приятелско настроените към българското население немски войници и мародерстващата руска *** в Добруджа!Защо винаги Адолф Хитлер е оплюван като злодей,а Сталин,Ленин и дръги осъдили без съд и присъда милиони невини жертви на комунизма са герои?
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
106 Червена пенюго и ти ли се появи
86
3
 
6
 
! Отговори
Вирджиния до 103 преди 11 години
Да и аз това съм забелязала, реално ако не се лъжга Израел е единствената страна в света, която е изграждала конслагери след ВСВ, мисля, че са били в Ливан или Газа. Когато те убиват всичко е ОК, но ако се опиташ да кажеш, че те превишават правата си, че убиват невинни веднага започват да те обвиняват в антисемитизъм в омраза и т.н......реално са много смешни и жалки.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
103 дума ли каза или еди какво си облиза
84
5
 
1
 
! Отговори
До гнусара 97 преди 11 години
В Аушвиц-Бикернау са били депортирани повече от 1,3 милиона души от цяла Европа. От тях 1,1 милиона са били убити, като 1 милион от тях са били евреи. Около 900 000 от депортираните са били директно изпращани в газовите камери или разстрелвани. Още 200 000 умират от болести, недохранване, мъчения, медицински експерименти или по-късно от обгазяване.
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Разбрах, българите мразят зверски евреите /нямам идея защо/."Аз ще ти дам идея(явно имаш нисък IQ, няма лошо).Поведението им е такова, че предизвиква агресия. Когато видят, че са по-силната страна в един конфликт, за тях вече няма правила. Убиват жени, деца, потъпкват ценности. И лицемерно казват "Така трябва". А когато видят зора и някой им нарита задниците, започват да *** на умряло и да търсят помощ и съжаление, припомняйки предишните пъти в които са им ритали задниците.
82
1
 
2
 
! Отговори
Вирджиния до 99 преди 11 години
Ха..ха..ами прочети 92 и ще видиш какво значи наглост и безочие....за елементарна благодарност и зачитане на българският народ и дума не може да става.
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
97 гнусен червен *** заслужаваш да те пратят в такъв лагер
80
3
 
9
 
! Отговори
боян преди 11 години
евреин имал 4 ябълки. казали му - дай половината на брат си.дал му и останал с 3 ябълки и половина
79
0
 
3
 
! Отговори
Вирджиния до 94 преди 11 години
Доколкото зная, японците са били много жестоки към пленени войници и мирното население на завладените от тях земи, ако не се лъжа са използвали и бактериологично оръжие или нещо подобно.
78
3
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Така наречения газ Циклон-Б е първоначално разработен като пестицид.В концентрационните лагери нацистите са използвали пленниците като роби - за робски труд.Едновременно с това са целяли тяхното физическо унищожаване, тоест умъртвяване.Умъртвяването е ставало предимно с тежък физически труд, съчетан с много по-финна "диета за отслабване" от тази на Дюкан например. Тези, които паднат или едва ходят ги пращат в газовите камери. Но много често са пращали и здрави, но по-слабички.