Франция иска военното крило на Хизбула да се обяви за терористична група

В подкрепа се обяви и германският външен министър
Обновена: 23 май 2013 08:59 | 23 май 2013 08:51, Елка Василева
8
Франция иска военното крило на Хизбула да се обяви за терористична група
Франция и Германия искат военното крило на Хизбула да се обяви за терористична организация. Снимка: архив, Булфото

Франция ще предложи военното крило на Хизбула да бъде вписано в списъка на ЕС на терористичните групи заради подкрепата му за режима в Дамаск. Това заяви в Аман френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

 "Заради решенията, взети от Хизбула и факта, че негови бойци се бият безмилостно срещу сирийското население, потвърждавам, че Франция ще предложи да бъде вписано военното крило на Хизбула в списъка на ЕС на терористичните организации", каза пред журналисти Фабиюс, който участва в срещата на Приятелите на сирийския народ в Аман.

Още по темата

"Видяхте, че Хизбула не само участва в конфликта в Сирия, но и потвърди това участие", посочи Фабиюс. "Тъй като освен това има и други елементи, отнасящи се до събитията в България и на други места, ние смятаме, че по този въпрос трябва да има съгласие между всички европейци", продължи френският външен министър, имайки предвид атентата на 18 юли 2012 г. на летището  в Бургас. В него загинаха петима израелски туристи, българският  им шофьор и заподозреният атентатор.

На въпрос дали Ливан е информиран за позицията на Франция, Фабиюс отвърна утвърдително.

Германският външен министър Гидо Вестервеле също се обяви вчера в подкрепа на включване на въоръженото крило на Хизбула в списъка на ЕС на терористичните организации. "Този въпрос отдавна се обсъжда в ЕС и той получи ново развитие след атентата в Бургас, в България", каза говорителят на германското външно  министерство Андреас Пешке, цитиран от АФП.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
сектор Кабул преди 11 години
От клуба на васалите-*** и пудели-териери надигат глас на възмущение след всяко натискане на копчето за дистанционно от САЩ-Израел. Нищо чудно и могъщата демокрация на България да се присъедини към благочестивия хор на морално оскърбени от"фанатизма и тероризма" на онези, които не търпят тероризъм и се бият за своята свобода- афганистанските патриоти, Хизбула, и ислямска република Иран.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истинските терористи са САЩ и Израел!
4
1
 
4
 
! Отговори
yoyo:) преди 11 години
франция нормално е да искат ХИзубллах да е обявена за терористична група защото се бият с Сирия заедно срещу платените войниците на Франция и други измети
3
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 11 години
кво става с тия свият ислиямисти терорости и тем подобни.Толкова ли са промити мозаци станали. Предполагам че тиа ислиямисти не се нрават и на обикновените хора дето проповиядват тая религия седно са некви да ми дигнат и да викат ние сме християни следваите нашия път
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи Ал Кайда са от лошите а Хизбула от добрите според теб , от мен да знаеш и двете са лоши , Ал Кайда се опитва да завоява нови териториии на базата на ислямския фундаментализъм ,а Хизбула е проводник на иранските мераци на аятоласите за шийтски интернационализъм .
1
2
 
5
 
! Отговори
batevale преди 11 години
Ами и "Ал каида " са там ....