Джулиан Асандж обяви създаването на партия Уикилийкс

Политическата сила ще бъде коректив на управляващите
25 юли 2013 18:30, Елка Василева
4
Джулиан Асандж обяви създаването на партия Уикилийкс
Джулиан Асандж. Снимка: Reuters

Основателят на сайта за разкрития „Уикилийкс” Джулиан Асандж официално обяви създаването на своя партия, също носеща името Уикилийкс. Той съобщи и имената на седем кандидати за сенатори, които ще участват в битката за парламент в Австралия през септември, предаде Bulgaria On Air.

Основателят на сайта, публикувал стотици хиляди секретни военни и дипломатически документи, съобщи в конферентна скайп връзка, че партията Уикилийкс издига седем души, включително самия него, за кандидати за Сената. Те ще представляват щатите Нови Южен Уелс, Виктория и Западна Австралия. Всички те са академици, журналисти и активисти за човешки права.

Вече повече от година създателят на скандалния сайт пребивава в посолството на Еквадор в Лондон в опит да избегне екстрадиция в Швеция, където е издирван за разпит във връзка с обвинения в сексуално насилие. Самият Асандж е кандидат за сенаторско място от щата Виктория заедно с д-р Лесли Канолд, специалист по етика и писател и д-р Биной Кампмарк, правист и историк.

От партията заявяват, че ако спечелят сенаторски места, ще настояват пред управляващото лейбъристко правителство да бъде променена политиката за получаване на убежище, така че хора да не бъдат държани от имиграционните власти  повече от 45 дни. От посолството в Лондон Асандж каза, че неговата партия няма да има за цел да бъде управляваща, а да бъде коректив на тези, които идват на власт. Политиката на партия Уикилийкс ще се фокусира и върху свободата на пресата и борбата с климатичните промени. Парламентарните избори в Австралия са насрочени за 14 септември, като се очаква тежка битка между управляващите лейбъристи на премиера Кевин Ръд и либералите на Тони Абът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
3
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 10 години
Партия на предатели! сидоров подал ли е заявка на членство в тази партия??
1
1
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Истински герой! Поклон!