Какво да кажеш на Марс?

Нийл Армстронг трудно може да бъде задминат, но …
Обновена: 27 юли 2013 21:00 | 27 юли 2013 21:00,
147
Какво да кажеш на Марс?
Нийл Армстрон. Снимка: архив Reuters

Когато за първи път човек стъпва на Луната преди 44 години, целият свят чува знаменитата реплика: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството”. Незабравимите думи на американският астронавт Нийл Армстронг изглеждат невъзможни за засенчване, дори и да стигнем до Марс, посочват от БиБиСи.

Но все пак какво би казал първият представител на човешката раса, които стъпи на Червената планета?
Сред предложенията в специална онлайн анкета на БиБиСи често се говори за препратка към Римската митология, където Марс е богът на войната.

„Стъпваме на тази планета с намерение за мир, а не война” е една от идеите за първа човешка реплика на повърхността на далечната планета.

Какъв е случаят със самия Армстронг? Астронавтът твърди до сетния си час, че думите са изплували в главата му спонтанно в секундите след кацането на Луната.

Пред БиБиСи обаче брат му Дийн дава друга версия. Той и Нийл играели на популярна настолна игра в дните преди „Аполо 11” да се отправи към естествения спътник на Земята.

„По време на играта той ми подаде лист хартия и ми каза да прочета написаното”, спомня си Дийн. На този лист са били думите, които ще останат завинаги в човешката история.

„Нийл ме попита какво мисля и аз му отвърнах: „Невероятно!””, допълва Дийн Армстронг.

Обстоятелствата при евентуално кацане на Марс, разбира се, ще са далеч по-различни от тези през 1969-та година. Екипажът няма да е в открития Космос 4 дни, а поне 9 месеца и ще бъде посрещнат от доста „враждебна” атмосфера с мощни пясъчни бури.
Заради дългия престой в безтегловност, астронавтите на път за Марс биха били в доста влошено физическо състояние и биха срещнали сериозни затруднения да направят дори и няколко стъпки.

Радиосигналът до Земята няма да стигне за секунда, както беше с Армстронг, а със закъснение от 3 до 20 минути в зависимост от разположението на нашата планета и Марс. Това значи, че първият човек на Марс ще каже първите си думи в пълна изолация.
Няма да има разговор с Хюстън, просто човек, който си говори сам.

„Отговорността за изричането на тези думи ще е особено голяма. Тези слова ще отекнат в човешката история. Затова си мисля, че ще има предварително написани реплики още преди излитането на астронавтите”, смята физикът д-р Саймън Фостър.

Според някои от участвалите в анкетата на БиБиСи чувството за хумор няма да навреди – астрономът Ник Хоус предлага: „Защо мина толкова много време преди човечеството да направи следващия си голям скок?”.

„Направих голяма грешка!” и „Същото е като Нийл Армстронг на Луната” са сред другите духовите предложения.

Пример за подражание даде марсоходът „Кюриосити”. От акаунта в Туитър на машината, събираща проби от повърхността на Марс, беше изпратено следното съобщение: „Гледам следите от веригите си. Данните, които събирам, че помогнат на бъдещите човешки изследователи на Марс”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
0
 
! Отговори
Мето преди 10 години
Не само 9 месеца в безтегловност след което няма възстановяване, но и 9 месеца облъчване с космическа радиация...В какво състояние ще пристигнат астронавтите и колко време ще изкарат там без специализирана медицинска помощ, НАСА мълчи. Или както винаги - дайте да усвоим парите за програмата, а после "нищо ново не става без жертви".
110
1
 
1
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Какво да кажеш на Марс?Думите са КАЗАНИ ОТДАВНА на 12 04 1961г "Поехали"(на кирилица)
109
1
 
2
 
! Отговори
ГАГАРИН преди 10 години
КАКВО ЩЕ ДОСТАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ НА МАРС ???? КАКТО СЕ ВИЖДА ПАЗАРНАТА КОНОМИКА И ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА ВЕЧЕ СА МИНАЛИ ПРЕЗ ТАМ....
108
2
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Идваме с мир
107
1
 
0
 
! Отговори
Bai shile преди 10 години
Ако малко се позамисли човек че за 50години никой друг не е стъпвал ще разбере че е има нещо гнило
106
4
 
9
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
К'ъв Марс, к'ви пет лева, при условие че американските ракети летят с руски двигатели, даже не са и руски, по-точно със съветски двигатели. Марс им се присънило....., че и най-големия проблем бил какво щели да кажат. Канарчетата отдавна измряха. Тъй че Бернанке да напечата още зелена ТХ, да я даде на видните астронавти Ридли Скот, Питър Джаксън и Джордж Лукас и да излитат. Барак брадър ще предава директно(чува се, че имал микрофони навсякъде из вселената;-)))))
105
4
 
10
 
! Отговори
:> преди 10 години
Нищо няма да казват ,ще се тагнат у фейсбук само :)
104
9
 
5
 
! Отговори
'червените' преди 10 години
Да изпратим 'червените' на червената планета.
103
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
parva na lunata i mars stapva germania 1941 i 1946 godina savmesten germansko japonski ekipaj..atomnata bomba e izmislena ot germanski u4eni ne ot evreina ain6tain.amerikancite udjat japonia s atomni bombi razraboteni v germania..4ufutski podlogi skapani
102
8
 
10
 
! Отговори
1 преди 10 години
Явно още има наивници дето вярват че изметта поттискаща целия свят е стъпила на луната. Не разбрахте ли,че тогава фотошоп е прогресирал, не разбрахте ли,че на луната няма вятър,защо знамето от онова клипче се вее? Даже снимката която сте показали очевидно е стратегическа. Лявото рамо напред,където е знамето,прическата загладена,изтипосан,сякаш на моден подиум.За това като стане Третата световна никой да не се жалва,руснаците и ал кайдите ще им покажат как става.
101
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато хамериканците пристигнали на Марс се ударили по шлемовете и рекли- па ние от тука тръгнахме!
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Марсиянците отдавна са тук! Примерно Марси ;)))
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да нападнат Иран и полетът до Марс е гарантиран!
98
1
 
0
 
! Отговори
До До 93 преди 10 години
Сори, тва беше за 92
97
1
 
0
 
! Отговори
марсианец преди 10 години
Би трябвало първият землянин кацнал на Марс да каже: "дойдох,видях,победих!"Обаче най-вероятно е да каже: "Преди малко пристигнах на Марс и сега си копая гроб!" Хааахаха!
96
5
 
1
 
! Отговори
До 93 преди 10 години
А прехваленият ти фон Браун е крал от .... китайците, които са открили реактивния принцип към 1000 години пред него. Аре слагай желязната каска и се скрий в дупката от която си изпълзял!
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте, Холивуд се развива, така, че скоро на 3Д- хамериканци на Марс!После и на други планети!Ох, дано да се изселят някъде, на нас и Земята ни стига...ХАХАХАХАХАХА!
94
1
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
irish space program.Всички летят до луната, ние ще летим до слънцето.Ама там е много горещо?Нищо, ще летим нощем, когато е хладно.
93
4
 
4
 
! Отговори
БКП са марсианци преди 10 години
Станишев е паднал от Марс.
92
2
 
1
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
тоя НЕ Е стъвал на марс