Какво да кажеш на Марс?

Нийл Армстронг трудно може да бъде задминат, но …
Обновена: 27 юли 2013 21:00 | 27 юли 2013 21:00,
147
Какво да кажеш на Марс?
Нийл Армстрон. Снимка: архив Reuters

Когато за първи път човек стъпва на Луната преди 44 години, целият свят чува знаменитата реплика: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството”. Незабравимите думи на американският астронавт Нийл Армстронг изглеждат невъзможни за засенчване, дори и да стигнем до Марс, посочват от БиБиСи.

Но все пак какво би казал първият представител на човешката раса, които стъпи на Червената планета?
Сред предложенията в специална онлайн анкета на БиБиСи често се говори за препратка към Римската митология, където Марс е богът на войната.

„Стъпваме на тази планета с намерение за мир, а не война” е една от идеите за първа човешка реплика на повърхността на далечната планета.

Какъв е случаят със самия Армстронг? Астронавтът твърди до сетния си час, че думите са изплували в главата му спонтанно в секундите след кацането на Луната.

Пред БиБиСи обаче брат му Дийн дава друга версия. Той и Нийл играели на популярна настолна игра в дните преди „Аполо 11” да се отправи към естествения спътник на Земята.

„По време на играта той ми подаде лист хартия и ми каза да прочета написаното”, спомня си Дийн. На този лист са били думите, които ще останат завинаги в човешката история.

„Нийл ме попита какво мисля и аз му отвърнах: „Невероятно!””, допълва Дийн Армстронг.

Обстоятелствата при евентуално кацане на Марс, разбира се, ще са далеч по-различни от тези през 1969-та година. Екипажът няма да е в открития Космос 4 дни, а поне 9 месеца и ще бъде посрещнат от доста „враждебна” атмосфера с мощни пясъчни бури.
Заради дългия престой в безтегловност, астронавтите на път за Марс биха били в доста влошено физическо състояние и биха срещнали сериозни затруднения да направят дори и няколко стъпки.

Радиосигналът до Земята няма да стигне за секунда, както беше с Армстронг, а със закъснение от 3 до 20 минути в зависимост от разположението на нашата планета и Марс. Това значи, че първият човек на Марс ще каже първите си думи в пълна изолация.
Няма да има разговор с Хюстън, просто човек, който си говори сам.

„Отговорността за изричането на тези думи ще е особено голяма. Тези слова ще отекнат в човешката история. Затова си мисля, че ще има предварително написани реплики още преди излитането на астронавтите”, смята физикът д-р Саймън Фостър.

Според някои от участвалите в анкетата на БиБиСи чувството за хумор няма да навреди – астрономът Ник Хоус предлага: „Защо мина толкова много време преди човечеството да направи следващия си голям скок?”.

„Направих голяма грешка!” и „Същото е като Нийл Армстронг на Луната” са сред другите духовите предложения.

Пример за подражание даде марсоходът „Кюриосити”. От акаунта в Туитър на машината, събираща проби от повърхността на Марс, беше изпратено следното съобщение: „Гледам следите от веригите си. Данните, които събирам, че помогнат на бъдещите човешки изследователи на Марс”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Shop 70Колкото поевтиняха совалките да речем,нищо че не бяха много масови.Само един техен полет мисля че струваше по 1 млрд долара.Или пък ракетата Съюз,която наистина вече си е евтина за космическите мащаби.Но успява само до околоземна орбита да стигне.Някой пък спомена,че много хора били прекалили с четивата на Артър Кларк.То да беше само той,пак добре.Ама и с Тери Пратчет и Дъглас Адамс са попрекалили.
70
1
 
0
 
! Отговори
До88 преди 10 години
Страшно много си умен...........ама по Български!
69
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А и какво доказаха американците 44 години след стъпването на Луната. Че нямаше никакъв смисъл да го правят и на никой вече не му се харчат пари за такива глупости.
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати тъпата статия. Марс сега е от другата страна на Слънчевата система. Ще се доближи до Земята през 2030 година и тогава ще е първият възможен случай да изпратим кораб на него.
67
2
 
12
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
Пристигнахме, майна!
66
1
 
3
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Сега да обмислим. Да измислим на хартия космически кораб, който да може да измине разстоянието и да кацне успешно на Марс - вероятно 1-2 години. Да започнем да произвеждаме частите му и същевременно да ги качваме горе, ама веднага - 7-8 години. Да го подготвим за полет(горива, храна, екипажи, пътници) - още поне година. Тоест, при идеално стечение на обстоятелствата, без да пестим пари(наливаме яко), ще са нужни 9 до 11 години преди да започне какъвто и да е полет...А, мерси, ама не! :)
65
2
 
3
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Текущи ракети носители - няма подходящи за такива товари. Най-близко са руснаците(Ангара, товари до 40 тона в ниска орбита) през 2014-та. Проектно САЩ през 2017-2019 ще успеят да създадат SLS(до 70 тона в ниска орбита). Тоест ще ни трябват между 70 и 100 полета, за да изведем частите в орбита, ако ползваме ракетите, които разработваме в момента и ще имаме след 1 до 6 години.И това е само теоретично да качим, теоретично произведеният космически кораб...
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще поживеем и ще видим.Какво бих казал аз...Господ е велик! Несъм вярва, но когато видиш такова нещо, едва ли ще можеш да мислиш за нещо друго!
63
2
 
2
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Глупостите на търкалета са големи. За да тръгне да пътува нещо към Марс, трябва да го произведем на земята, да го изстреляме на части горе и да го сглобим(справка - МКС). МКС е около 400 тона. За да достигнем Марс грубо казано ни трябва нещо 10-15 ПЪТИ по-голямо(запаси от храна, вода, място за големи двигатели, гориво от някакъв тип, модули за приземяване и т.н.). Да кажем, че сме гениални. Нека е само 10 пъти по-голямо от МКС. Как го качваме горе? To be cont...
62
1
 
3
 
! Отговори
vovo преди 10 години
Според мен, с по-голям успех ще са мисии с автономни и роботизирани системи, като Curiosity, отколкото с хора. Най-голямото предимство е, че тези мисии са с много по-голяма продължителност, т.е. може да се свърши многократно повече полезна работа, отколкото да пратиш човек за няколко часа.
61
3
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
"Стъпвам на тази планета с намерение за мир, а не за война" е явно разработено в пропагандния отдел на синедриона. Доказателства: Историята на еврейското племе е непрекъснато войни, като не са имали нито една отбранителна, защото не са имали държава. Сега в изсраел който вече е воювал със всичките си кумшии, армията му - трета в света по въоръжение, се нарича Армия на Отбраната!
60
4
 
6
 
! Отговори
име преди 10 години
Какво да кажеш на Марс?Много ясно какво:Червени *** ! Оставка !
59
1
 
2
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Единствената надежда за Марс е Elon Musk и може би Jeff Bezos, тези омразни 1% .
58
4
 
2
 
! Отговори
Г преди 10 години
Чудесна статия ! Очевидно най накрая започват да подготвят обществото за "официалното" стъпване на Марс, колко яко!!! Хубаво е, че има образовани хора, които не гледат и не вярват на телевизията. Толкова много филми, книги, интервюта и какво ли още не, непоказвани и покривани от медиите и властите! А най хубаво е, че има хора, които се борят публично за вс това. Никоя медия не отрази public hearing on disclosure в Канада, познайте защо ? Но тези неща са вече факт и ще става все по интересно :)
57
2
 
2
 
! Отговори
ГАГАРИН преди 10 години
До АтакистНАПИШИ В GOOGLE "МАРС 500" ПОЛЕТА ЩЕ ТРАЕ ОКОЛО 500 ДНИ.РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ СА ПРАВИЛИ ОПИТ С 6 ЧОВЕКА В ЗАТВОРЕНО ПРОСТРАНСТВО...ИЗДЪРЖАЛИ СА....
56
1
 
2
 
! Отговори
R.I.P преди 10 години
Armstrong! Vseki put kogato gledam lunata, i si mislq che ne e sushtoto da hvanesh vlaka Sofia - Varna
55
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Some people insist that the Apollo Moon landings were a hoax. However, empirical evidence is readily available to show that manned moon landings did indeed occur. Anyone on Earth with an appropriate laser and telescope system can bounce laser beams off three retroreflector arrays left on the Moon by Apollo 11, 14 and 15, verifying deployment of the Lunar Laser Ranging Experiment at historically documented Apollo Moon landing sites and so proving equipment constructed on Earth was successful.
54
2
 
7
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Полет до Марс със сегашната технология отнема 6 месеца. Представете си каква психика трябва да имат хората в пространство от няколко квадратни метра. Това е първото и най-важно условие. Пък за кацане и пребиваване там, че после и връщане на Земята....много романи на Артър Кларк трябва да изчетеш за да го повярваш.
53
3
 
12
 
! Отговори
обаче преди 10 години
има и нещо друго! А погледнете нашата планета във какво сме я превърнали?!!!! ДАли нема да превърнем във всъщото бунище и товаДРУГАДЕ, накъдето ни гледат очетата,а? Да ви прилича това на едни особенни буболечки...*** например.Или ято египетски скакалци...ми то там и сега си има пясък...и нищо не виреее...
52
2
 
9
 
! Отговори
Оногондур преди 10 години
До Mapc 55За мен това си е пирамида.Финансова.Знаем ги много добре,нали преди година Хиляди българи се опариха.А според мен,полетът до Марс ще се проведе от консорциум,съставен от държави и мултинационални компании.Няма как иначе да се преодолеят всички трудности по финансирането,изработването и осъществяването на това начинание.Като бях малък,полетът се планираше за 2019 година.Сега е 2013,и едва що заговориха за връщане на Луната до 10-15 години.А до Марс е още по-далеч.Няма да съм жив.