Триумфът на Владимир Путин

Ако не успее обаче да накара Русия да заработи, режимът му ще рухне
Обновена: 31 яну 2014 21:33 | 31 яну 2014 21:32, Елка Василева
450
Триумфът на Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

През 2008 г., малко след като спечели конкурса за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2014 г., президентът Владимир Путин обяви, че "най-после Русия се върна на световната сцена като силна държава - страна, от която другите имат нужда и която може да защитава интересите си."

Следващия уикенд предстои откриването на първата Олимпиада в Русия след Летните игри в Москва през 1980 г. По нареждане на президента Игрите ще се проведат в Сочи - един не особено подходящ субтропически курорт, а правителството е похарчило 50 милиарда долара - четири пъти, колкото разходите за Олимпиадата в Лондон през 2012 г. - за организация на събитието. Големи плакати обявяват: "Русия - голяма, нова, открита!" Държавната "Сбербанк" предлага леко заплашителното мото "Днес Сочи, утре света", пише сп. "Икономист".

Олимпийските тържества се случват след една добра за Путин година. У дома той се отърва от мащабните протести, които приветстваха завръщането му в руското президентство през 2012 г. При липса на сериозен съперник той се почувства достатъчно самоуверен, за да освободи и Михаил Ходорковски – бизнес олигарха, когото изпрати в затвора през 2003 г., и протестиращите певици от "Пуси райът".

В чужбина Путин използва ветото си в Съвета за сигурност на ООН, за да откаже Запада от идеите за военна намеса в Сирия, като вместо това успя да наложи сделка за химическите оръжия и организиране на мирна конференция за Сирия. Бруталният му съюзник Башар ал Асад остана на власт.

Путин освен това изпита задоволство, че кампанията на НАТО в Афганистан се оказа толкова трудна и разочароваща, колкото тази, която Съветският съюз проведе преди 30 години. Тя освен това се оказа и много по-дълга.

Путин увеличи разходите на Русия за отбрана. Той остави европейските дипломати в небрано лозе, като използва смесица от пари и заплахи, за да убеди украинския президент Виктор Янукович да се отдръпне от търговското споразумение, което беше готов да подпише с Европейския съюз.

И все пак, този нов възход на Путин не е чак толкова впечатляващ, колкото изглежда. Не става дума само за това, че руският политически модел не е твърде привлекателен за останалите страни. Възходът му е ограничен от една корумпирана, направлявана от държавата икономика, която изглежда обречена на стагнация.

След като Путин стана президент през декември 1999 г., икономическият растеж беше достатъчно силен в Русия, така че тя да бъде поставена в групата БРИК на бързоразвиващите се страни (Бразилия, Русия, Индия и Китай). Доходите на руснаците нарастваха с надлежните темпове, а пенсиите и социалните услуги се подобриха - и се изплащаха навреме. На това се дължеше до голяма степен популярността на Путин сред обикновените руснаци.

Те го подкрепяха не само защото той обеща да направи Русия силна, но и защото се смяташе, че е донесъл стабилност и повишаване на жизнения стандарт след хаоса и разрухата на 90-те години на миналия век.

Това достижение обаче се основаваше почти изцяло на цените на петрола и природния газ, които скочиха пет пъти от 1999 г. досега. Зависимостта от енергийния износ в момента е по-голяма даже от тази по времето на Съветския съюз: сега той е 75 процента от общия износ, докато през 1980 г. е бил 67 процента.

През 2012 г. двустранната търговия на Русия с Америка възлизаше общо само на 28 милиарда долара, а търговията й с Китай въпреки дългата обща граница и изобилните количества стоки за продажба възлезе едва на 87 милиарда долара. За сравнение, търговията на Америка с Китай тогава беше на стойност 555 милиарда долара.

У дома високите разходи за труд и ниската производителност правят по-голямата част от руската индустрия неконкурентоспособна, така че повечето стоки в магазините на страната се внасят. Инвестициите са прекалено малко; капитали продължават да напускат страната заедно с талантливи млади руснаци. Раздутият и неефективен държавен апарат заедно с компаниите, които той контролира, произвеждат половината от брутния вътрешен продукт (БВП).

А както показват разходите в Сочи, корупцията е повсеместна. Подкупите и неефективността са стрували на Газпром 40 милиарда долара през 2011 г., твърди американският аналитичен център "Питърсън". Още по-голяма сума се източва от олигарси с добри връзки и се скътва надалеч в страни като Швейцария и Великобритания, които са готови да толерират измамите - нещо, което Америка мъдро отказва.

Преди десет години руският бюджет беше балансиран, ако петролът струваше 20 долара за барел. Днес цената на барел петрол трябва да е около 103 долара. Цената на "уралския сорт" е паднала до 108 долара. Междувременно шистовият газ, който Путин обича да осмива, но всъщност символизира предприемаческия дух на американците, който никога не би могъл да просъществува в условията на руската клептокрация, обещава да свали цените на петрола и газта.

Сега, след като цените на енергоносителите спряха да растат, най-благоприятните прогнози за растежа на руския БВП са занижени на под 1,5 процента през 2013 г. и на 2 процента през 2014 г. И Америка, и Великобритания се справят по-добре, а конкурентите на Русия в групата БРИК - Бразилия, Индия и Китай, отбелязват по-бърз растеж. Русия е в същата група на растежа като западащата еврозона - на слабите държави, които Путин обича да иронизира.

Проблемът, както винаги, е управлението. Списъкът от необходими реформи е добре познат: повече конкуренция, приватизация на държавните компании, по-добра защита за инвеститорите, по-надеждна законова система и прозрачна регулаторна рамка.

Режимът в Кремъл обаче не може да приложи подобни промени, защото той упражнява политически контрол тъкмо чрез контрола върху икономиката: статуквото в Русия се крепи на монополи, държавни компании, податливи на натиск съдилища, неясна регулаторна система и компании, които разчитат на благоволението на Путин. Докато господства сегашната политическа система, Русия ще остане икономически слаба.

Разглеждани в тази светлина, скорошните събития в Украйна изглеждат като демонстрация по-скоро на руската слабост, а не на руското могъщество. Репресивното корумпирано правителство на Янукович се сближава все по-тясно с Путин и започва все повече да го наподобява. Но много украинци не искат да вървят повече по този път. Това е една от причините Украйна да е толкова важна за Путин. Не става дума само това, че без нея прехваленият му Евразийски съюз - подобие на Съветския съюз - би загубил смисъл.

Става дума и за това, че ако украинците успеят да отхвърлят модела "Путин-Янукович" и върнат обратно страната си на демократичния европейски път, може да вдъхновят руснаците да направят същото.

Международните спортни събития са забавни. Надхитрянето на един нерешителен американски президент повдига духа. Но в края на краищата, здравето на икономиката определя съдбата на една държава. Съветският съюз рухна не само защото неговите граждани отхвърлиха идеологията му, а и защото икономиката му се срина. Ако Путин не успее да накара Русия да заработи, с неговия режим ще се случи същото.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
5
 
! Отговори
Лари Кинт преди 10 години
Благодарение на този пасквил разбрахме КОЛКО МОЩНА И ВЕЛИКА Е СТАНАЛА РУСИЯ. Поръчителите на статията богато да възнаградят писачите, много кoмпeтентнo и точно са изпълнили поръчката им. Прaвo в целта! На това му се вика усет и предвидливост!
288
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква нечовешка, животински безумна, истерична злоба на психясали от завист организми се излива в тази статия. Явно огромно е плащането за такива лъжи, които обаче могат да инсинуират злощастие на олимпиадата. За да опорочат прекрасните неща, създадени от руския народ. Вместо да се радват прогрес е, какво че е руски, а не американски(тъпо, невежо, непрофесионално отъждествяване на САЩ с Америка).... Но и дума няма за това, чия корупция хвърли света в свирепата продължаваща криза. Престъпна злоба, в състояние да убива и свои. Примери в миналото дал Бог.
287
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БодилаМилата колонизаторка на половината тъмнокож свят, умираща от гладория и престъпност на своя безплоден остров Британия, тя била главният фaктор за освобождаването ни от турско робство. Без имперски интереси. Ба си тъпия ***, двойкар в училище.
286
0
 
5
 
! Отговори
иван преди 10 години
напишете нещо за България или вече няма какво да се напише.ние сме толкова добре житеийски ,че направо ми се реве особено като видя някои човек как си гледа не връстните дечица със 100лв на месец им шие дрехите защото пари няма а социалните му казват,че не могат да му помогнат .ние Българите сме най добре другите са балъци и не знаят как да си управляват държавите
285
0
 
15
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Да,Русия от ново триумфира,защото тя е извор на умове,които и до сега определят развитието на човечеството-- Димитрий Донски,Ал, Невски, Александър Втори, Плеханов Ленин, Сталин ,,,, Путин, Докато Западъд е родил личностите,които са зловещидейци--Г, Вашингтон,Наполеон, Английските крале,Кайзера, Хитлер,Чърчил,,,,,Ами днешните,
284
0
 
9
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
До Анонимен 278, Двуглавият орел е прабългарски хералдичен символ още от преди времето на Кубрат Аспарухи др,Този символ ,запазен и до днес, показва че българите принадлежим към цивилизацията на тези земи, а не на запад, където ни праща Петър Стоянов,където е лоното на най- жестокото робство и Фашизма,
283
16
 
1
 
! Отговори
Истина преди 10 години
Владимир Путин и режиим!? Що за глупости!? Вие кого се опитвате да заблудите? Вече и на малките деца стана ясно,че Путин е марионетка на световното еврейство,също както САЩ и Обама!
282
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, вервай си! Колко тенденциозна русофобска статия, ха ха ха.
281
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И от комунистическо робство пак САЩ и Русия ни освободиха: Русия с даване на зелена улица на американците да приватизират животоподдържащите отрасли в България. А САЩ от своя страна, с разрешаване на комунистическите чеда Владко Живков, Ясен Дойнов, Данаил Георгиев-Гец (на Георги Георгиев-Гец) и т.н. и т.н. да се преселят в САЩ.
280
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Също САЩ и Русия ни освободиха от фашизма. САЩ с бомбардировките над СОфия, в това число и бомби-писалки, предназначени да осакатят българските деца. А Русия с красната армия, която без разрешение влезла в България на 09.09.1944 и изгонила царската фамилия на негово нищожество Кобурготски.
279
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ и Русия ни освободиха от османите, спор няма. САЩ с двама журналисти, които писали за зверствата на Априлското въстание, а Русия със стотиците хиляди жертви от Руско-турската война.
278
0
 
8
 
! Отговори
генерал-полковник преди 10 години
"Проблемът, както винаги, е управлението. Списъкът от необходими реформи е добре познат: повече конкуренция, приватизация на държавните компании, по-добра защита за инвеститорите, по-надеждна законова система и прозрачна регулаторна рамка." Бря преди 89 сме били зля бре сега вече сме добре 16 милиона сме и стандарта ни е сред първите 10 в света проблема бил в управлениетор,всички работят, наемаме и 2пъти повече китайци отпреди 89. Гърците все така идват да работят у нас за повече пари. Изнасяме
277
4
 
14
 
! Отговори
савов преди 10 години
Глупава и не вярна статия написана от човек с левичарски комунистическо либерални глобалистични разбирания който е естественно да мрази православието и Русия и да симпатизира на глобализма и ционизма и новия световен ред и носителя му новата голяма юдея САЩ
276
5
 
6
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До свой--378 ;На цариградската конференция разрешиха на Русия да води войа с Турция,Защото Русия търсеше повод,зада си възвърне статуквото от преди Кримската война.Руско турската война не е ХУМАНИТЕРНА АКЦИЯ НА РУСИЯ.Тя преследваше Имперските си интереси.По време на войната Турция иска помощ от Англя но тя и отказва.Пред английския парламент ГЛАДСТОН заявява;Крайно време е Турция да си събира торбата и да отива зад БОСФОРА.
275
2
 
6
 
! Отговори
свой преди 10 години
до 375И веднага след това англичани и американци помолили султана да ни освободи - и той се съгласил, нали?!
274
4
 
1
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен--364;Берлнския конгрес осигури независимоста на Б--я.1. Срок за Конституция. 2.Срок на Руската окупация. 3.Княза на Б--я да не е Руснак. 4 Ако Б--я не съгласна срешенията му Русия има право да я окупира. От последното се възползва Дондуков.
273
5
 
4
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен--367;Точно така.Русия търсеше повод за да си върне статуквото от преди Кримската война и ние изкярихме .Причината да има Цариградска конференция и Руско-Турска Война е пак Американския дипломат Юджийн Скайларк.След кланетата в Батак той тръгва на обиколка ,като поканва и Дж,Макгахан,който описва всичко и го изпраща в Англия на ГЛАДСТОН.Макгахан пише следното ; НАРОД НА КОЙТО УЧИЛИЩАТА СА НАЙ ВИСОКИТЕ ЗГРАДИ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА НЕ ТРЯБА ДА БЪДЕ ПОД РОБСТВО>
272
5
 
13
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Всеки ден нови нови статии как "ерата" на Владко щяла да свършва. . И от утре икономиката на Русия да рухне, тя ще кара на изпарения поне две години. Като добавим към това, че тя няма да рухне от утре и че Владко ще се опъва, има поне четири или пет години преди изобщо някой да успее да доближи Владко по рейтинг и изборни резултати. Дерзайте...
271
8
 
2
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен--362; Тя простотията ходи по Русофилите.Можеш да ме почешеш по грездея че съм по- близо.
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NE SE KARAITE SPOROVETE MEJDU EVROPA I UNITED STATES V BADESCHE SCHE SE RESCHAVAT S MEJDUKONTINENTALNI RAKETI OT 5000KM DO 15000KM NOSESCHI HIDROGENNI BLOKOVE AMA VREMETO NE E DOSCHLO