Москва и Киев с примирие в Крим до 21 март

Тимошенко призова Запада за твърда линия срещу Путин
Обновена: 16 мар 2014 16:50 | 16 мар 2014 16:46, Камелия Цветанова
323
Москва и Киев с примирие в Крим до 21 март
Снимка: Ройтерс

Министерствата на отбраната на Украйна и на Русия са се споразумели за примирие в Крим до 21 март, съобщи украинският министър на отбраната Игор Тенюх, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Бе постигнато споразумение с (руския) Черноморски флот и руското министерство на отбраната за примирие в Крим до 21 март", заяви Тенюх.

Още по темата

"Никакви мерки няма да бъдат предприемани срещу нашите военни съоръжения в Крим през това време."

Украйна обаче няма намерение да изтегля войските си от Крим въпреки бързото увеличаване на броя на руските военни в региона, които вече са около 22 000, заяви днес и.д. министър на отбраната на Украйна Игор Тенюх, цитиран от Ройтерс.

Тенюх каза в интервю за агенция Интерфакс, че Украйна в никакъв случай не смята Крим за загубен и ще остане в региона, предприемайки действия съобразно събитията.

По думите му съгласно договореностите за базирането на руския черноморски флот в Крим Москва е определила таван от 12 500 за броя на своите военнослужещи в региона за 2014 г.

"За съжаление, за много кратък период от време тези 12 500 нараснаха на 22 000. Това е грубо нарушение на двустранните договорености и е доказателство, че Русия незаконно довежда своите войски на територията на Крим", каза той.

Според него в петък руските военнослужещи в Крим са наброявали 18 400.

"Наблюдаваме увеличаване на броя на руските военнослужещи в Крим", заяви Тенюх.

"И затова украинските въоръжени сили предприемат подходящи мерки по южните граници", каза той.

"Решенията ще се вземат в зависимост от това как се развият събитията. Но нека да кажа отново, че това е наша земя и ние няма да я напуснем", заяви Тенюх.

Първият заместник министър-председател на Украйна Виталий Ярема също каза, че украинските войски никога няма да напуснат Крим, където днес се произвежда референдум за присъединяване на региона към Русия.

"При никакви обстоятелства. Това е наша територия. Ако те (руските войски) започнат военни действия, ние ще отвърнем по начин, който съответства на заплахата за украинските граждани", заяви той в интервю по обществената телевизия."Ако те използват оръжия срещу нас, и ние ще използваме оръжия", каза Ярема.

Според него Украйна не е получила ясен отговор на исканията за американска военна или друга помощ, особено ако избухнат стълкновения в граничните райони, където са разположени руски и украински сили. По думите му страната е поискала помощ и за защита на въздушното пространство над 15-те й ядрени реактора.

"Няма получен ясен отговор. И американците, и европейците ще решат според ситуацията", каза той.
Бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко пък призова западните сили да се обединят около тврърдолинейна позиция срещу руския президент Владимир Путин в кримската криза,предаде Франс прес.

"Това агресивно преследване на власт по отношение на Украйна не е заплаха само за украинската държава - други части на Източна Европа също са в опасност", заяви тя пред германския вестник "Тагесшпигел".

"Ако Путин продължи атаката си срещу нашата страна след анексирането на Крим, приканвам лидерите на демократичния свят да използват по-твърди мерки, за да спрат този агресор", заяви Тимошенко. Според нея Западът в никакъв случай не бива да приеме резултата от днешния референдум в Крим за присъединяването му към Русия.

В. "Тагесшпигел" пише, че Тимошенко поддържа телефонен контакт със съюзниците си в Киев. В четвъртък е била посетена от бившия петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски в болницата в Берлин, където се лекува след освобожаването й от затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Вчера,в денят на изборите в Крим, на негова територия бяха свалени два американски безпилотни разузнавателни самолета и паднаха около Симферопол,не може да се определи отк де и с какво им е стреляно, понеже такива войски в Крим няма, Но самолетите са нарушители на руския и украинския суверинитет,
227
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво толкова се е случило. Една земя, подарена от Хрушчов преди половин век, се връща към Русия. Видях весели, добре изглеждащи, щастливи хора. Млади и стари, с деца, десетки, хиляди. Хората гласуваха волята си, 80% и повече процента етнически руснаци. Изборът си е техен. Какъв е тоя платен вой, тая злоба. Що не си гледаме насраните поциганени ***.
226
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слава на РУСИЯ, която на два пъти ни освободи - първо от *** фесове, после от фашистите. Към нея са отправени надеждите да ни избави и от мръсните пипала на юдо-***, които искат да оплетат целия свят в смъртоносната си прегръдка.
225
14
 
7
 
! Отговори
извод преди 10 години
Тоз референдум е чудесен пример за турското малцинство у нас...Вижда се,че петата колона на москва у нас напълно оправдава сепаратизма...Ние,Българите , трябда да с е противопоставим на руско -турския башибузук иначе ни чака съдбата на Крим. ''Освободени'' от армия без отличителни знаци, за разнообразие може да е турско говоряща..
224
1
 
10
 
! Отговори
за Витков! преди 10 години
Не вярвам и един обикновен човек да е живял добре при управата и на Тимошенко и на Янукович обаче не може да наричаш едните граждани революционери и борци за демокрация ,а другите подстрекатели и провокатори, та нали всички са граждани на една държава. Най-доброто беше да се федерализират и и да си действат со кроцесо благо ,но не Трябваше Макейн, Фък ЕУ, Ащън и компания да ходят на майдана и да бъркат в л...та на Путин. Просто всичкити до един са виновни лошото е ,че народа ще тегли... ***!
223
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тимошенко, какъв запад бе? Пак ще викаме "Запада" на помощ.... леле майко... сега западът ще се направи на "доброто ченге" и после като отмине дънданията ще им го нацепи два ката като им "приватизира" и колонизира цялата държава, както стана с нас. Тези не разбраха, че ни западът ни кой да е ще им мисли доброто. Както е казал Левски "който ни освободи, той ще ни пороби"... свободата се постига със собствени усилия, за да е в полза на народа.
222
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде са ония *** *** Курвашенко и Глапачко - що ги няма на Майдана ?
221
0
 
12
 
! Отговори
катя преди 10 години
280 стига ЕС да го има до тогава.
220
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
shepa hora shte opredeliat naroda kvo izka shto ne gi zastreliat s tia parazitirashti otrepki na garba im.zapada zapoda naroda tam niama sobstvenost dokato rabotish si dobre spirash otivash v kashona
219
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 280Да, прав сте. Когато ЕС стане част от Евразийския съюз и Крим ще се присъедини..
218
4
 
3
 
! Отговори
wc преди 10 години
bg vashlivi izmisleni generali barabar sas arkadashite si ot sasedni darjavi pod saprovoda na chalga myzika izdignaha bg na piedistala na danoto pri jivotnite koito se hranjat sas marsha
217
0
 
25
 
! Отговори
Аз пък казах: преди 10 години
Някакви неизбрани от никого казват някакви неща!! Аз пък призовавам да се направи по един референдум в Аляска и във всички останали американски щати за присъединяване към Русия! Голям смях ще падне ахахаха
216
2
 
34
 
! Отговори
el.pen.9 преди 10 години
Европа полудя немислимо - заради шепа фашистки *** в една нищо незначеща територия рискува световна война и връщане на света с десетилетия назад, ако въобще оцелее. Тук прозира гнусния замисъл на американско-еврейската *** да отслабят максимално Русия след евентуален конфликт и да свалят Путин. А не знае ли тая ***, че надали ще има повече в Кремъл така про-западно ориентиран човек. Нека и в Русия дойдат ястребите на власт и тогава ще стане страшно, тогава Киев ще е руски за часове, а и..
215
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гадни ЕВРО-*** този път няма да има Източна и западна европа а ще има провинция европа в Руската империя .Дразнете още великата мечка па да видите кон боб яде ли
214
1
 
38
 
! Отговори
Az pitam преди 10 години
ДебелоГъзестите Триполови Инвалиди от Брюксел и Фашингтон е добре да кажат дали подкрепят въоръжения ПРЕВРАТ в Киев извършен от ФАШИСТИТЕ?
213
0
 
35
 
! Отговори
st преди 10 години
Айде оставете ги вече хората, те просто искат да са си в русия,не ги интересува нищо друго.
212
1
 
10
 
! Отговори
до 272 преди 10 години
Разбери ги тъпчо,че Аляска е продаден зашото царят на Русия тогава не е имал избор(не е продафена от болшевиките) или взв=емаш някакви пари или гориш но такива тъпунцери каъо теб немогат това да го разберат за това не коментирай тва което не е затвойта глава.
211
0
 
17
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Тоше, Няма бойкотиране, мойкотиране има брилянтна операция "Вежливо зелено човече", която дълго време ще се изучава в академиите!!!!Крим беше ПРЪВ,....Мала и НОВАРусия!!!!Както писах преди седмици татарите не са проблем(просто си вдигат цената), Путин си има лаф с Ердоган, а и Рамзан Кадиров е световно известен "дипломат";-))
210
0
 
11
 
! Отговори
яя преди 10 години
До Анонимен-изглежда си доста ***.За всичко в тая държава се допитват до ЕС и американското посолство.Пишеш квот ти наредят.Продажен ***
209
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Промития мозък няма как да анализира , осъзнае и разбере че България не е управлявана от запада никога. България все още се управлява от про-руски комунистически терористи.