Орбан призова за автономия на унгарците извън страната

Унгария подкрепя правителството на Украйна
10 май 2014 22:00,
84
Орбан призова за автономия на унгарците извън страната
Снимка: Reuters

Унгария ще защитава правата си в Европейския съюз и иска автономия за етническите унгарци, живеещи извън нейните граници в Централна Европа, включително в Украйна, заяви днес унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който беше официално утвърден от парламента за премиер на Унгария за втори пореден мандат, каза, че етническите унгарци подкрепят неговите политики за обединение на нацията "извън границите". Предишното му правителство даде гражданство на етническите унгарци в съседни страни малко след началото на своето управление през 2010 г.

"Ние смятаме унгарския въпрос за европейски въпрос", заяви Орбан в първата си реч пред парламента след своето преизбиране. "Унгарците, които живеят в Карпатския басейн, имат право на двойно гражданство, имат право на общностни права, а също на автономия", каза той.

Според него въпросът с етническите унгарци е особено актуален заради ситуацията в съседна Украйна, където живеят около 200 000 етнически унгарци, които имат право на унгарско гражданство и на самоуправление. "Това е нашето ясно очакване от формиращата се сега нова Украйна", каза Орбан, като добави, че Унгария подкрепя новото правителство в усилията му за изграждане на демократична Украйна.

Много унгарци днес разглеждат Трианонския договор от 1920 г. като национална трагедия, защото той е отнел две трети от територията на страната и е оставил милиони етнически унгарци в сегашните Румъния, Словакия, Украйна и Сърбия.

Орбан никога не е предлагал Унгария да си върне загубените територии, но неговите действия тревожат правителствата на някои съседни страни, отбелязва Ройтерс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
акоя вярна статията, другаря орбан е настъпил мотиката - нетипично за него или само за вътрешна употреба - ама що да му трябва, спечели изборите? пък унгарците в бивша Украйна са начесто като ягодите в Гренландия :-)
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая статия е ***, Орбан не е ***.
66
0
 
13
 
! Отговори
Do 13 turski bulgari преди 10 години
в българия няма изконни турски земи .българия е била окупирана варварски от осмаската империя,както и цеия балкански полуостров.когато турските главорези нахлуват по наще земи ние сме си имали ,държва от 700 години,и 1877 се освобождаваме .и наи голямата грешка беше че не ви изгонихме,от страната ни веднага след освобождениети,което можеше да стане без никъкъв проблем.а оцепване на кърджли няма да стане,защото това ще е краят на незаконната турска партия дпс,и ще има жестока саморазправа с турците в останалата част от българия,и всички турци ще загубят бългаското си граждаство и паспорти,ето
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не знам какво е поискал, но човекът увеличи доходите на унгарците 2 ПЪТИ, ЕС мрънкаха, че ограничавал медиите, но пак си го преизбраха. очевидно върши работа, очевидно унгарците го харесват и очевидно благодарение на този човек не само нямат валутен борд, но и преминаха покрай кризата, която разтресе повечето източно-европейци. а от нашите маймунки нищо не става.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
78Нем то дом.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този свят има нужда от сериозна доза халоперидол.
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знаем как е преведена статията. Това е един удобен момент да се намаца Орбан, защото е бяла врана в еврогейския съюз. Орбан не е ***, показа го с действия и не вярвам на писаното. Двойното гражданство, според мен, стига.Това, което се случва сега е поредното доказателство, че *** чиновници от топлите си места, не познават исторически взаимоотношения в страните, или, ако ги познават, ги използват зле. Няма правила, разпространяващи се върху всички системи. Особено върху духовната.
61
0
 
1
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До АнонименИма естествено чИ КЪК да няма хъ хъ хъ!
60
7
 
3
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До недоволенХъъ хъъ хъъ...ами поискал поискал...всеки може да поиска и може и да му дадат щото Орбан си е еврейско *** по баща и майка пък с договора за изграждането на нов реактор в АЕЦ Пакш *** просто прехвърля Унгария при другия еврейски отбор-този на Путин...
59
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 10 години
Защо тогава и руснаците да не искат автономия.Или унгарците са нещо по-специално. Как тогава може да подкрепя сегашното укр. правителство-хунта дошла на власт с насилие.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АрдаБългари има навсякъде там където ,не може да искат нещо турци и помаци което не е било тяхно .А българите сме били тук още преди ,и после сме се върнали своите законни земи по право
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Харесвах го като президент ,но вече разбрах че пак има намеса еврейските изчадия.Та ако започне всяка нация да иска автономия на народа си ще стане световна мащабна война/Що за налудничево изказване
56
5
 
9
 
! Отговори
111 преди 10 години
ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ! ПОЧТИ ЦЕЛИЯТ ПОЛУОСТРОВ НИ ПРИНАДЛЕЖИ, НИЕ СМЕ ТУК ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ОЩЕ ОТПРЕДИ И ДРЕВНИТЕ ЕЛИНИ. ВСИЧКИ ДРУГИ СА НАТРАПНИЦИ НАСАДЕНИ ОТ ЛЪЖИТЕ НА ПСЕВДОИСТОРИЦИ.
55
9
 
8
 
! Отговори
но комент преди 10 години
Дали Хрушчов навремето е бил ***, че натикал милиони етнически руснаци в Украйна и на практика я направил руска държава - руско и рускоезично мнозинство?Дали сега Путин е толкова умен, като тцепва нрайони, населени с руснаци, и по този начин гарантира западния характер на украйна?Дали някой ден сърбите няма да осъзнаят, че отцепването на Косово е най-хубавото нещо което се е случило в историята им?
54
24
 
6
 
! Отговори
До но комент преди 10 години
Отцепване на Кърджалийски окръг сега или цял Болгаристан турски след 50 години. Няма бягане
53
1
 
39
 
! Отговори
Арда преди 10 години
Последната партия в България, която ще иска отцепване на Кърджали е...ДПС. Не случайно точно Местан скочи, не срещу някой друг, а срещу ердоганистите и заяви "Границите на България са неприкосновени".Отцепване на Кърджали означава край на властта на ДПС в България. Ако някой си мисли, че ДПС се командва от Анкара...жестоко се лъже.
52
3
 
27
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Автономия за Българите в Украйна също
51
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука Орбан се изложи.Добре изрита МВФ,опъна се на Нато и ЕС,НО вече да иска автономии това не е добре.Все едно *** в България да поискат автономия.Ужас
50
11
 
10
 
! Отговори
но комент преди 10 години
Отцепване на Кърджалийски окръг не е най-лошият вариант за България.Това означава пълна загуба на влияние за ДПС в останалата част от България.Турците никога няма да го допуснат.Не са глупави като руснаците.руснаците взеха Крим, но никога вече в украйна няма да има руски президент, проруските депутати никога няма да имат мнозинство в украинския парламент.Вземайки Крим, Путин гарантира за вечни времена западния характер на Украйна.
49
2
 
35
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 10 години
Добре дошли сред европейските ценности и морал, братя украинци!