Шефът на Газпром Милер спасен от санкции от еврокомпании

Руски вестник: Бизнесът положил много усилия за това пред политиците
15 май 2014 11:41, Елка Василева
24
Шефът на Газпром Милер спасен от санкции от еврокомпании
Алексей Милер. Снимка: архив, Reuters

Шефът на руския държавен газов гигант "Газпром" Алексей Милер можеше да бъде включен в черния списък със санкции на Европа. Европейски партньори на компанията обаче убедиха властите да не го правят, пише руският в. "Ведомости", като цитира свои източници от бранша.

ЕС разшири в понеделник списъка с лицата, обхванати от санкции, добавяйки нови 13 души, припомня изданието.

Според негов източник обаче името на Милер било зачеркнато, тъй като европейски петролни и газови групировки се запознали със списъка предварително и настояли пред политици от своите страни си да изключат от него руския им партньор - иначе санкциите щели да затруднят контактите им с "Газпром".

Бизнесът положил много усилия, включително "цял куп обаждания, докато издействаме реакция", разказва представител на една от европейските компании. Според него Милер бил защитен по-специално от германски, френски и италиански фирми.

Говорител на френската Total заявил пред "Ведомости", че не знае дали компанията му е отправяла към някой европейски политик молба да бъде изключен Милер от списъка със санкционирани лица от Русия. Негови колеги от Shell, E.On, Enel, Газпром, OMV, GdF, BP отказали да коментират.

Европа получава от Русия една трета от потребявания газ, припомня "Ведомости". "Газпром" е монополист в износа на руски газ и докато един доставчик на петрол може да бъде сменен, газ може да се купи само от тази компания, забелязва руският експерт Михаил Крутихин, цитиран в статията.

Освен това евентуални санкции срещу Милер би могло да създадат проблеми и за петролните проекти на чуждестранни компании в Русия, задължени да пращат добивания попътен газ в тръбопроводната система на "Газпром", допълва Крутихин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се чудите всички? Вижте съответните публикации: докато Меркел се зъбеше в Райхстага и мъркаше за санкции, докато Гр.Гизи я правеше на *** на същото заседание, на по-горния етаж на Райхстага заместник канцлера на Меркел преговаряше със същия този Алексей Милер! Тогава за какво говорим? Германия си гледа интереса, а ние подскачаме като малко пале и джафкаме! Е, кой ще ни уважава след всичко това?
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Дори и има друг маршрут Украйна не може да откаже "техническо кацане" - за дозарежане с гориво, или техническа проверка на самолета (при някакви съмнения на екипажа)... Така че не само да прелетят, ами можеха и да кацнат, пътниците да пият по едно кафе, а летищните служби да дозаредят самолета с гориво. :D
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20 Въпрос на живот и смърт е за обикновените хора в Украйна. За Путин, олигарсите му, западните компании - всичко е въпрос на пари. За наемниците в Украйна - също е въпрос на пари, за изперкалите "десняци" и "Самоотбранители" - е въпрос на себедоказване, лошото е че досега избиха повече цивилни, от колкото пара-военни, нищо че броя на убитите в конфликта е по-малък от броя на убийствата в Москва от началото на годината..
17
3
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Ти не разбираш ли че тук става въпрос за живот и смърт, та ми говориш за цени на акции. Тук залога е или Русия или Запада. Какво значение имат акциите когато можеш да загубиш абсолютно всичко заради лудостта на един диктатор.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шефът на Газпром Милер спасен от санкции от еврокомпании.Спасен но до кога, до 25 май?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
49% oт акциите на ГазПром се държат от частни инвеститори... който първо хич не са случайни хора и още по малко обичат да им се обезценяват акциите.. Да не забравяме и кой е шефче на "Северен Поток".. Не че Шрьодер разбира от пренос на газ, но за сметка на това има връзките да оправя такива бакии. Не е изключено и в замяна на "задраскването" от списъка няколко компании да са получили "търговски отстъпки" от ГазПром. Санкции се налагат не за да се спре конфликт, а за да се печели!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гейска му работа.Те гейовете обичат някой да ги перка отзад.Затова и се навират постоянно на Путин.
13
3
 
6
 
! Отговори
Национал преди 9 години
ЕС защо се правят на ударени?Голям процент акции от ГАЗПРОМ се държат от Ротшилт,чрез английски и американски компании.
12
5
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Абе....,ти си драг на себе си,другарю ***.
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президента не спи - той подкрепя санкциите, т.е. иска да останем без газ зимата, т.е. саботира икономиката.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно Путин кой го е защитил да не попадне в списъка ?
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е наистина много интересна новина.Още по-интересна новина е, че OMV е постигнал първия пробив в договорите с газпром. Австрийската компания си е извоювала правото да използва газопровода Южен Поток за доставки на природен газ от румънското находище в Черно море.
8
7
 
48
 
! Отговори
да-м преди 9 години
Колко сърцераздирателно! Значи Германия, Франция и Италия искат да работят с Русия и си гледат интереса. А ние като пудел на САЩ нямаме кураж да го кажем. Гнус ме е от американските ***. Нашият враг е САЩ. Техните действия са изцяло в наш ущърб.
7
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента къде спи, че не подкрепя компаниите или иска да останем без газ зимата?
6
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е това санкции ли са тогава? Най-важния бизнес на Русия няма да ударят. ЕС са смешници. Направо без санкции най-добре тогава, за да не страдат по-малките бизнеси.
5
6
 
51
 
! Отговори
Батко Владко преди 10 години
Е как няма да е спасен, като после ще ги препраща на сайта: газ точка нет
4
6
 
36
 
! Отговори
Гай Баньо преди 10 години
Защо частни компании получават "списъкът" преди да е излязъл, питам аз и отговор не искам :)
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интереса клати феса :)
2
47
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачкай руската ***!
1
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Шефът на Газпром Милер спасен от санкции от еврокомпании"Хаххахаххаха чакаме коментар от Фашингтон.