Хаос и анархия царят в Донецк

Разграбени супермаркети и автокъщи, банки не работят
Обновена: 30 май 2014 18:02 | 30 май 2014 16:19,
170
Хаос и анархия царят в Донецк
Снимка: Reuters

Ограбени супермаркети и автокъщи, затворени заради несигурността банки, магазини и ресторанти - анархията вече завладява Донецк, големия град в Източна Украйна, който е в ръцете на проруските сепаратисти, пише в материал Франс прес, цитирана от БТА. 

Особено символично престъпление: Склад за шоколади на "Рошен", предприятието на милиардера Петро Порошенко, беше ограбен от неизвестни лица в град Макеевка близо до Донецк, съобщи за АФП пресслужбата на местната милиция.

Същият ден супермаркет беше разграбван в продължение на няколко часа от въоръжени лица, без полицията да се намеси, съобщават няколко информационни сайта в Донецк, като прилагат и снимки.

Вчера следобяд хора, въоръжени с автоматични оръжия и гранатомети, пристигнаха пред седалището на регионалната администрация в Донецк, като заявиха пред журналисти, че  "издирват тези, които разграбиха супермаркета".

Един от лидерите на проруските сепаратисти, Денис Пушилин, призна снощи на пресконференция, че част от откраднатите в супермаркета стоки е била открита в седалището на областната администрация. "Няколко души бяха арестувани", добави той.

Коли, откраднати "за революцията"!

През последно време такива грабежи зачестяват. "Преди няколко дни въоръжени мъже с качулки пристигнаха в две автокъщи. Те поискаха десетина коли "за революцията". Кои са тези хора, не се казва. Но какво да правиш срещу калашник?", разказва Тихон, приятел на собственика на една от автокъщите. Местната милиция, минала на страната на проруските сепаратисти, които контролират града с един милион жители, от седмици се старае да не привлича внимание и не се вижда по улиците.

В понеделник спортният комплекс в Донецк, собственост на известния хокеен отбор на Донбас, беше нападнат от неизвестни лица. "Въоръжени мъже вързаха пазачите и откраднаха компютри, монитори с плосък екран, сейф и автомобил, а после подпалиха сградата", съобщи клубът.

На няколко километра от летището на Донецк, отвоювано от украинските сили в понеделник след битка, при която загинаха около 40 проруски сепаратисти, улица "Киев" е преградена от нов контролен пост. От забранената за движение част излиза блиндирана кола логото на Украинската спестовна каса. От колата излизат проруски сепаратисти.

"Няколко блиндирани коли, пренасящи пари на банки, бяха заловени от проруските сепаратисти. Много банки спряха да изпращат средства в Донецк, преценявайки че е прекалено рисковано. Затова в града е все по-трудно да се намерят пари", казва пенсионерът Роман, който току-що е открил, че Делта Банк е затворила врати. На входа на тази банка и на две други, разположени наблизо, надпис информира лаконично клиентите, че е затворено "поради нестабилността в региона".

Кой признава дипломата?

Въпреки че повечето магазини и ресторанти все още работят нормално, други са предпочели да затворят, особено заведенията на американска верига за бързо хранене.

Проруските власти в Донецк изглежда не са в състояние да контролират различните, понякога съперничещи си въоръжени групировки, действащи на едно и също място. Освен това очевидно има проблеми с достигането на официалната информация до населението.

"Не знаем какво става: във вторник новите власти съобщават, че в града е наложен полицейски час от 22 часа до 6 часа сутринта. На следващия ден същите тези власти ни казват, че това не е вярно", въздиша 58-годишната юристка Татяна Николаевна.

"На работа питаме шефовете си кой закон да прилагаме: украинския закон или руския. Никой не знае", добавя тя.

Във вторник Денис Пушилин, един от представителите на "Донецката народна република", обяви че сепаратистките територии приемат руските закони.

Безпокойството и несигурността засягат и образованието: "Дъщеря ми приключва обучението си в университета. Украинска диплома ли ще получи, или диплома от Донецката република, която не е призната от никого?", притеснява се Роман, 45-годишен глава на семейство, който не иска да съобщи фамилното си име и сериозно обмисля да напусне Донецк, където е роден и където е живял до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: Донецк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 161-БЯГАМЕ КОЙ НАКЪДЕТО ВИДИ...ЗАРАД ТАКВИЗ П..ЛИ КАТО ТЕБ ДЕТО ОБЪРКАХА ДЪРЖАВАТА С ОЗЛОБЕНИТЕ СИ МОЗЪЦИ И С АЛЧНОСТА СИ .ВСЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ НА ОНЯ СВЯТ ЩЕ ОТНЕСЕТЕ ПРИ=Х=ВАТИЗИРАНОТО
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРУГАРИ - КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА МАЙДАНА - ТАМ КАКВО ЦАРИ ????????????
142
2
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
ГАЗ ПИКАЯТ И ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ..ДОРИ И АТАКА СРЕЩУ КИТАЙ ИМА ...ЗАПЛАХИ..САНКЦИИ..ДОРИ И ФРЕНСКАТА ПАРИ БАНК ПЛАЩА ДАНЪК НА АМЕРИКАНЦИТЕ..
141
1
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До АнонименХЕМ Е ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ КОЙТО АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА КРАДАТ ОТ ТГЕЗИ ТЕРИТОРИИ ХЕМ ЗАЩОТО АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА ЦАКАТ РУСНАЦИТЕ И ДА СИ РАЗПОЛОЖАТ ВОЕННИ БАЗИ И ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ НА 500 КМ ОТ МОСКВА..НЯМА КАКВО ДА СЕ ЛЪЖЕМ...В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН САЩ ИСКАТ ДА РАЗРУШАТ РУСИЯ И ЗАТОВА СА ВСИЧКИТЕ НПО ...ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ...ФОНДАЦИИ..РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ..ИМА МАСОВА МАНИПУЛАЦИЯ НА ОБИКНОВЕНИЯ ГРАЖДАНИН В САЩ И НА ЗАПАДОТ КОНФЛИКТА ЗАПАД /РУСИЯ ПЕЧЕЛИ САЩ...ДОЛАРА Е ПРОБИТИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ...
140
8
 
5
 
! Отговори
БГ преди 10 години
що не си отивате в Москва ,а все към запад бягат децата ви,че и рублите дето успявате да завлечете! И като толкова години сте в България защо не понаучихте малко български,а си карате по съветски.Марш от България Путиновска ***!!!
139
5
 
6
 
! Отговори
Да можеш да чакаш преди 10 години
Руснаците в Донецк не можеха да търпят повече и войната започна. Там, където се водят военни действия винаги е така, мили ми сме-хурковци. Някой ден и в ЛВОВ ще е същото. Тази война едва сега започва. Окървавените от националистите от западна *** райони, трябва да бъдат възмездени. И ... възмездие ще има. Лек ден.
138
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do desetina dena Doneck shte bude o4isten ot tezi samozvanci I vsi4ko se normalizira .
137
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе толкова за шистов газ, колкото за разполагане на ядрени ракети, дестабилизация на Русия и поробването и, облагите, както знаем са големи. Но криви ще им излезнат сметките.
136
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее Русия!
135
7
 
8
 
! Отговори
Украйна се ... преди 10 години
... разпадна!
134
6
 
27
 
! Отговори
USA-фоб преди 10 години
Господа бивши комунисти-червени *** и номенклатурчици от соца,а днес със децата си-първи-задниколизачи и връзвачи на обувки на колониалния запад,дето сте против съединението на Крим с Русия-подарен 1954г на украйна от тоталитарния съветски вожд Хрущов(явно сте станали и хрущовисти?)-кой първи започна с рязането от независими страни на парчета от баницата и къде бяхте през 1999г когато изрязаха косово и отровиха с обеднен уран не само сърбите,но и нас,за да може шиптърите наркотрафиканти да са независими?господа *** и слуги на глобализаторите,може би и Съединението от 6.09.1885г го
133
3
 
8
 
! Отговори
антиглобалист преди 10 години
А в Българията,понеже нищо си немаме,даже и 2 полуразвалени Въртоперци и една авиона на по 100 годин,дека не само не лети,а и се движи по шосетата на въже,че е развалена и требе да се пести гориво,войниците ни -нема и половин стадион,стават само за баняджии и теляци на натовците,и една гмуркалница у морето со тръба за зъркелот,на 101 годин уж подводница,дека нема ни акумулатори,ни торпеда,понеже нищо на практика немаме,а и примерът на бомбардираната непослушна Югославия е още пресен,можем само да слушкаме и превиваме гръб -В таз робска земя- и преди и сега,и да завиждаме не тези,които имат сил
132
9
 
21
 
! Отговори
РОССИЯ преди 10 години
СЪЖЕЛЯВАМ МНОГО НАШИЯТ НАРОД ЧЕ ИМАМЕ ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ КАТО ГОСПОЖА ОЛГА КАФИРОВА.КОИТО СА НА СТРАНА НА ФАШИСТКА УКРАЙНА И ОЩЕ ГИ ЗАЩИТАВАТ НА ВАШЕ МЯСТО БИХ СИ ПОДАЛ ОСТАВКАТА КАК ЩЕ СЕ ПОЯВИТЕ ПРЕД ВАШИТЕ ПОЗНАТИ И КОЛЕГИ ОТ ТАКИВА КОМЕНТАРИ.ГОСПОЖО АЗ ЗАМ ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ СРЪБСКИ УКРАИНСКИ РУСКИ БЪЛГАРСКИ СЪС ОБИЧАИТЕ ИМ И НРАВИТЕ НА ВСЯКА НАЦИЯ МЕН МЕ Е СРАМ ОТ ТАКИВА СЪГРАЖДАНИ
131
11
 
24
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ДЕЦАТА КОИТО СА ЗАВЪРШИЛИ ДНЕСКА ПОЛУЧИХА УКРАИНСКИ ДИПЛОМИ.КАТО ПОЛУЧАТ НЕЗАВИСИМОИСТ ЩЕ ИМ ДАДАТ НОВОРОССИСКИ ДИПЛОМИ.УЧИТЕЛИТЕ СЪС СЪЛЗИ ДАДОХА ДИПЛОМИТЕ А ДЕЦАТА ПОВЕЧЕТО ПЛАЧЕХА.А МНОГО ОТ ТЯХ ЗАМИНАХА ВЪВ КРИМ И РУСИЯ НА ЛАГЕР ДА ГИ КРИЯТ ОТ СТЕЛБИТЕ НА ФАШИСКА УКРАЙНА.МИЛА ГОСПОЖО НЕДЕЙТЕ ДА КОПИРАТЕ НА КИЕВСКИЯТ КАНАЛ 1+1АЗ ГЛЕДАМ ВСИЧКИ КАНАЛИ НА РУСИЯ И УКРАЙНАИ МНОГО НИСКО ПАДАТА ПРЕД ОЧИТЕ НА ВАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ
130
6
 
9
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
АЙРОДРОМА ВЪВ ДОНЕЦК.УБИТИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ И ГРАЖДАНИ БЯХА СТРЕЛЯНИ ОТ ПОЯСА НАДОЛУ ..В НЕЖНИТЕ ЧАСТИ НА МЪЖЕТЕ.СЪЩОТО БЕШЕ И ВЪВ ЧЕЧЕНИЯ.ТОВА СА ЛИТОВСКИ СНАЙПЕРКИ
129
8
 
17
 
! Отговори
РОССИЯ преди 10 години
ДО ОЛГА КАФИРОВА МНОГО СИ НЕГРАМОТНА И *** ЗАЩО КОПИРАШ НА КИЕВСКИТЕ ВЛАСТИ НОВИНИТЕ ТЕ СА ДНРЕПУЛИКА И ЛНРЕПУЛИКА ПО НОВО МУ НОВОРОССИЯ ИЛИ И ТИ СИ ФАШИСТКА.*** И СТОЙ ПОД КУРШИМИТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КОЙ СА СЕПАРАТИСТИ
128
2
 
6
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 10 години
АНАРХИЯ мать порядка.Поживм увидим,доживм узнаем,выживим учтм.
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По публикацията работи: Олга Каферинова какво е работила, като Саки преписала е какво пише Киев, я кажи Олге в Славянск обстрелват ли училища. или това нее новина.https://youtube/watch?v=G1OO9wS535w
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
141 а бе дзифт я кажи ти какъв си
125
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Napoleonovite svine ot Frans Pres davat mnogo podrobnosti.Ne beshe taka predi 3 meseca.