Среща на ЕС, Украйна и Русия за газа ще се състои в Брюксел

Основна тема ще бъде неговата цена
8 юни 2014 12:26, Анисия Иванова
14
Среща на ЕС, Украйна и Русия за газа ще се състои в Брюксел

Тристранна среща на представители на Европейската комисия, Украйна и Русия за газа ще се състои утре в Брюксел, съобщи говорител на руското министерство на енергетиката, цитиран от  ИТАР-ТАСС.

Още по темата

На срещата ще бъде обсъдена цената на газа за Украйна, като се очаква до вторник, 10 юни, украинската страна да реши всички  въпроси, свързани с натрупания дълг.

По-рано Сабине Бергер, говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи, че Европейската комисия предлага срещата да се проведе в Брюксел на 11 юни.

Предишният кръг на преговорите беше на 2 юни в Брюксел. В  него участваха Йотингер, руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският министър на енергетиката и  въгледобивната промишленост Юрий Продан. Основна тема на разговорите беше уреждането на украинския дълг за руския газ.

Страните стигнаха до споразумение да не се сезира Стокхолмският арбитражен съд и да не се прекъсват газовите доставки до следващия кръг тристранни преговори.

След преговорите Йотингер отбеляза, че ЕК е предложила план за изплащане на газовите доставки за Украйна от април тази година до юни 2015 година при условие да се постигне споразумение за цената на газа. Той уточни, че предложенията на ЕК не се отнасят за дълговете от ноември и декември миналата година, а след плащането на 786,366 милиона долара от Нафтогаз е приключен въпросът за плащането на доставките от януари до края на март.

"Дългът на Украйна за първото тримесечие е погасен", подчерта европейският комисар.

В отговор на журналистически въпрос за възможната цена на руския газ за Украйна, Йотингер посочи, че това е въпрос на споразумение между компаниите и че тя ще бъде над 268,5 долара, но по-малко от 485 долара. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Казал, че казал да.. преди 10 години
Дколкото разбрах, Орешара казал на некви посраници, че е казал да се спре ЮП, *** тези на които казал не разбрали и т.н. Аз лично съм за изграждането на Южен поток, но това правителство ми е безкрайно противно - с магариита да се натиска изкуствено цената на тока, пък парното да се повиши,натиска и върху свободния пазар - Търговските вериги, пък и за пушенето се вдигна толкова празна пушилка, сега просто не се спазват забраните. Вън! Но, лошо ако пак дойде Тиквун.
12
0
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 10 години
ПОМИСЛЕТЕ ВИЕ Г-ДА БГ ЧЕ СПРЯХТЕ ЮЖНИЯТ ПОТОК КАКВО ЩЕ ЯДЕТЕ.ОТ ЮЖ.ПОТОК ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ БГ И РУС.А НА ЕС ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО.ЗАТОВА НАТИСКАТ НАЩЕ ДА СПРАТ ЮЖ.ПОТОК МНОГО ВИ СЪЖЕЛЯВАМ Г-ДА БГ КАК ГЛАДУВАТЕ И ЩЕ ГЛАДУВАТЕ ГЛАДЪД ЩЕ ВИ ПРОДЪЛЖИ.ТЕКА БЕЗКРАЙ ЗАРАДИ ТЪПИТЕ НИ ПОЛИТИЦИИ ТОВА АЗ ВИ ГО КАЗВАМ ПАЗАРДЖИШКИЯТ РУСНАК.РУСНАКА Е ВИНАГИ ЗА НАС А НИЕ ВИНАГИ БЯГАМЕ КЪМ ЗАПАДА.ЗАЩОТО СМЕ ЕВРОПЕИСКИ ГЕЙЧЕТА
11
3
 
3
 
! Отговори
do4 преди 10 години
Neka vratne krancheto Putin , ama evrakes za vili vav Francia otkade? Da ne go slojat nabarzo do Lenin v mavzoleya
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E kak sveti Putin shte se sreshta s fashisti? Ili za pari shtom e si zaslujava
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бънди9 абе има :) Май Ec и на Украйна ще плащат масрафа и ще им дойде множко.
8
4
 
18
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Какво има да се срещат? Да плащат масрафа, щото безплатен обяд няма. Русия тоя газ да не го лови от въздуха.
7
3
 
24
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Йотингер посочи, че това е въпрос на споразумение между компаниите и че тя ще бъде над 268,5 долара, но по-малко от 485 долара."Смотлингер да не бърза да "съобщава" колко "ще бъде" цената на газта, за да не остане неприятно изненадан ;)
6
3
 
47
 
! Отговори
Дойн преди 10 години
Добре де, къде беше ЕС когато ние си договаряхме цената на газа!?Какво общо има ЕС с цената за страна, която дори не е кандидат-членка?Мама му стара, аз си мислех, че само на нашите политици хигиената им е под санитарния минимум и не се свенят да целуват зад...ци, в случая американски!
5
2
 
45
 
! Отговори
Татко Реза преди 10 години
Нали в буркани газ имахте,и в балони от САЩ щехте да внасяте сега се замолихте нещо
4
2
 
36
 
! Отговори
Кончита преди 10 години
Защо ще преговаряте бр ЕС нали нещо санкции,кво стана сега на молби ще го ударите май ?
3
4
 
39
 
! Отговори
LJ преди 10 години
Южен поток е изгоден както за Русия, така и за нас и ЕС.Не е изгоден за САЩ, и Украйна.САШ, да си дупчат в Тексас, да се тровят на воля, и да оставят Европа да се развива както намери за добре.Да не си слага гагата където не и е работата.
2
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стане ли цената на газа известна и "тръбата" през Украйна сигурна - сбогом "Южен паток" !
1
7
 
46
 
! Отговори
564 преди 10 години
Тия хохли какво искат, не може купувача да определя цена за каквото и да е.Като не ти е изгодно не купуваш това е.Те са свикнали все на отстъпки но ще видят в ЕС как е, ще вкусят от европей-ските "ценности".