Прозападните партии печелят изборите в Украйна

Избирателната активност е била едва 40,77%
Обновена: 26 окт 2014 20:42 | 26 окт 2014 20:38,
310
Прозападните партии печелят изборите в Украйна
Снимка: Reuters

Прозападните партии печелят убедително произведените днес предсрочни парламентарни избори в Украйна, предадоха световните агенции, като цитираха проучване екзит пол.

Партията на президента Петро Порошенко и четири други прозападни формации, включително националистически, взимат заедно около 70 процента, посочва Франс прес.

Блок на Петро Порошенко е първи с 23 процента. Втори с 21,3 процента е Народният фронт на премиера Арсений Яценюк. На трето място е националистическата партия "Самопомощ" на кмета на западния град Лвов Андрий Садов с 13,2 процента.

Със 7,6 процента, основната проруска формация, Опозиционен блок на Юрий Бойко, също преодолява 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада според анкетата, проведена сред гласоподаватели, излизащи от избирателни секции.

Радикалната партия на ексцентричния популист Олег Ляшко е пета с 6,4 процента. На шесто място е партията "Баткившчина" на бившия прозападен премиер Юлия Тимошенко с 5,6 процента. Седма с 6,3 процента е националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок.

Никоя друга формация не преодолява 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада.

Комунистическата партия на Украйна е получила 2,9 процента. Радикалните националисти от "Десен сектор", които се сражаваха в конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната, са взели 2,4 процента.

Тези резултати са очаквани. Те дават на управляващите прозападни политици силен мандат да сближат Украйна с ЕС и САЩ, да проведат продемократични реформи и да изпълнят плана на Порошенко за прекратяване на конфликта с проруските сепаратисти в югоизточната част на страната, отбелязва Ройтерс. В същото време те може да обтегнат още повече отношенията на Украйна с Русия.

По последни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирани от ТАСС, избирателната активност е била едва 40,77 процента.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
19
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Оди, как може да си толкова ***, кажи ми, как? Гласували са около 30%, до 42% смятай колко мъртви души и двойни гласувания е имало, пфу!!!
12
2
 
24
 
! Отговори
Алексиев преди 9 години
интересно при този огромен процент на подкрепа ще имат ли очи да управляват!
11
7
 
3
 
! Отговори
Я, и България се е преди 9 години
запътила натам! Явно гражданската война е добро лекарство за идиотската система, минаваща за управление у нас.
10
26
 
5
 
! Отговори
демократ преди 9 години
И сега кво правим с крепостните селяни на изток?Трябва да ги оплевят и да ги дадат на *** да си ги засади в Сибир.Тие селяни нали бяха положителен актив посаден на парче руска земя.Ама в украинска такава нямат работа.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
голяма новина !
8
5
 
50
 
! Отговори
681 преди 9 години
Същата порнография като у нас!
7
11
 
24
 
! Отговори
калашников преди 9 години
с калашника ли ги спечелипа нацитата--хахаххаааа------идва зимата----и ...ще има ново майна-дайна---хахаха--пора с какво ще топли хохлите--руснака ще ги нагърчи..задно!!!!
6
9
 
42
 
! Отговори
Ахахахахахах преди 9 години
До Попа с картечницата Еми то се вижда по резултатите бре под 50% избирателна активност,при положение че проруския Крим и 3 млн от ДОнбас не са гласували Това няма да спаси Украйна от икономическия колапс,мизерията,бедността и войната ,която ще се разгори с пълна сила след няколко дена Не знам кой има мокри сънища,че с прозападен президент и Рада ,Украйна ще избегне колапса
5
42
 
19
 
! Отговори
123 преди 9 години
Айде Путин се упути :D Браво !
4
17
 
59
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
При 40% избирателна активност да се тупаш в гърдите че си спечелил изборите при положение че само 15-20% реално са гласовете за тебе си е доста тъпо и нагло.Тези проевропейски тъпани да не са вземали уроци от нашия Боко ***?
3
10
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То няма начин да не печелят прозападните като произточните дефакто са забранени ! Къде след преврата е партията на регионите?
2
9
 
55
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Украйна е по-голяма ,,демокрация" и от България!
1
9
 
55
 
! Отговори
кличко преди 9 години
БАТ САЛИ - ПРЕМИЕР НА УКРАИНА