Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема

Варуфакис отхвърлил удължаване на спасителната програма
Обновена: 17 фев 2015 08:33 | 16 фев 2015 22:40, Александър Попов
161
Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Еврогрупата даде днес на Гърция срок от пет дни да поиска продължаване на програмата в помощ на нейната финансова система, което засега новото ляво правителство в Атина категорично отказва, предадоха осведомителните агенции.

АП отбелязва, че на практика това е ултиматум към гръцката страна след днешното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута.

Според източник от централата на ЕС, цитиран от Ройтерс, на това заседание гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.
 
Агенциите припомнят, че Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране. Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.

Кредиторите от Еврогрупата обаче настояват продължаване на досегашната спасителна програма, за да има повече време за преговори с гърците за намирането на решение.

След четиричасовото заседание на първите финансисти от Еврогрупата, нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".

"Силните ми предпочитания са да има удължаване на тази програма и все още мисля, че това е възможно", каза той на пресконференция в Брюксел. По думите му "положителен изход" ще има, ако Атина поиска удължаване на действието на сегашната програма, която е достатъчно "гъвкава", съобщи АП.

ТАСС цитира думи на Дейселблум, че проблемът с Гърция трябва да бъде решен само в рамките на Еврогрупата, тоест на равнище финансови министри.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че Гърция няма друг избор освен да се съгласи с продължаването на текущата програма.

След днешната среща в Брюксел изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че МВФ няма да може да праща пари на Атина по нейната кредитна линия, ако "тройката" на международните кредитори не завърши поредния анализ на резултатите от реформите в Гърция.

"За разлика от европейската програма за помощ, която ще завърши на 28 февруари, програмата на МВФ за Гърция завършва през март 2016 г. Обаче без изпълнение на реформите и на бюджетните условия, което да бъде потвърдено от анализ на тройката, МВФ не може да отпуска средства на Гърция", каза тя.

"В това е разликата между термините "удължаване на програмата" и създаване на "временна програма". Удължаване означава процесът да бъде продължен, което включва и отпускането на пари при съществуващите условия. А временна програма означава изработване на нови условия, за което е нужно време", отбеляза Лагард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най ми е интересно на мен това -Гърция взема заеми и не иска да ги връща/ не харесвала лихвите/и иска фалит.А когато българи не могат да връщат на гръцките банки в България кредитите си заради убийствените лихви-тогава гръцките банки казват ''не може фалит ,кредитите трябва се връщат до стотинка'' ,Интересното е колко подръжници има тарикатлъка на дребно и кражбите на едро сред българите.Ипосле се чудим ''шо положението в България ''е такова''.Гърците са мръсно племе,а някои им ръкопляскат
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дилемада де ама вече не минава номера :) и на някой от защитаващите гърчолята да му хрумва случайно ,че то ''балканското тарикатстване'' ще излезе през носа на ВСИЧКИ балкански страни.Я да дадем заем на Бг,яя ама те са съседи на Гърция,яяя лихвите да са 10-20% п овисоки ,че те не връщат заеми.А гръцките банки ,които ограбват българите с кожодерски лихви -за тях какво ще кажат тарикатите .Браво на гръцките банки ,нали,
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименмного интересно,значи наште мутри вземаха пример от Гърция /гърците си фалирват някоко пъти ,вземат пари и не ги връщат/та и нашите мутри така -ограбват България редовно ,и не връщат пари -''шото не искат'',последно си взеха КТБ ,та защитниците на Гърция трябва си кажат ''ми така е браво на тарикатите мутри ,могат си го ,пък българите да го ду...т,имали пари дали ги ''Ся важното е тарикатлъка ,нали.Да вземеш назаем и да не върнеш,някои м у викат ''кражба'',други -''геройство''
89
1
 
6
 
! Отговори
Коко преди 9 години
Гърците са недостоен народ и като първа стъпка заслужават да не са в еврото и ако продължават много да знаят - да излязат от ЕС! Плюят по Германия, ама заемите насила ли им ги дадоха? А сега като ги изпапкаха парите, ама ние не сме ги искали :)
88
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на тоя народ ,така се прави , не като нашите поплювковци , ще изтеглят 8милиарда на гърбовете на българина да купят старите танкове на американците , ами да си ги дадат на *** ще ги обработят , защо да им ги плащаме ама няма нация ,останаха *** и нелегалните мусли ,а давидим кой ще плаща данаци
87
6
 
9
 
! Отговори
Гарван преди 9 години
Сега ще видят гърците ,кон боб яде ли...
86
8
 
5
 
! Отговори
Сакис преди 9 години
До EuropeanCommissionКакви реформи да правим? Такива, като вашите, които ви докараха до просешка тояга? Нее, ние не сме толкова прости и малодушни.
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този път гърчолятя се наиграха много жестоко. Ще им вземат и бельото.
84
1
 
17
 
! Отговори
дилема преди 9 години
Не мога да реша кой е прав - ЕС или Гърция. От една страна, чувството ми за дисциплина и порядъчност ми казва, че не може да се харчи безконтролно и безотчетно, само да плюскаш и да живееш на чужд гръб. От друга страна, балканското ми манталитетче нашепва - човек трябва да е пълен ***, ако има кой да му дава неограничено вересия, всичко е наред, направо си е грехота да блъскаш, да се мъчиш и ограничаваш, щом някой е съгласен и плаща сметката вместо теб, пък докато минава номера.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа отдавна е осиновила Гъция, а сега я "унижава" като не дава още пари.
82
4
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Гърция много пъти е обявявала фалит-банкрут в историята си и след това не е плащала дълговете си ,ама бюрократия в Брюксел навярно не знае икономическта история на Гърция и затова е давала пари да се спасят банките които раздаваха кредити "наляво-надясно" в Гърция.Няма начин новия министър на финансите да не знае историята си !След 5 дена дали евро/долара ще стане ли 1.10 ?
81
3
 
18
 
! Отговори
2013 преди 9 години
А га ядоа кифтеата, ни риваха
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради крадени пари от Европа-гръцките ергени успяха да откраднат 50% от момите в югозападна България-където сега е демографски срив - и сега не искат да връщат нищо-само ножа трябва да играе там за да си дойдат на мястото под масата-гръцките ***
79
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До онбашиятаЗаемите НЕ СА подаяния. Нищо че ти и гърците така го разбирате.
78
1
 
22
 
! Отговори
Мадафакис преди 9 години
Гърците са измислили секса.А римляните го подобрили, като добавили и жени.
77
2
 
18
 
! Отговори
до 117 преди 9 години
Древните гърци са знаели как се управлява държава--Древните гърци не са знаели как да управляват държава, тъй като първата гръцка държава е създадена една през 1820 г. Те са били едни от многото граждани в Източната Римска империя - при това не най-качествените. Преди това са имали само градове държави. Все пак един град като Несебър примерно няма как да е цяла държава. Гърците са същите крадци на история като макетата.
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лошото ,че нямат пари да им дадат, пък и най близката им държава турция няма да е съгласна.
75
2
 
19
 
! Отговори
Петолъчка преди 9 години
"левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии"? Ами да си изпълняват обещанията тогава! Съига да имат пари да си връщат заемите!Само че както всички комунисти, и тия са силни само в обещанията! Чудно как все още има хора да им се вързват?
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Malaki, den " OHI" nyama da ima ve4e .
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гРъция....