Бридж, дърпане с въже, шах? Може, на Олимпиадата след 5 г.

Имат ли тези игри реален шанс да влязат в олимпийското семейство?
14 юни 2015 19:00,
8
Бридж, дърпане с въже, шах? Може, на Олимпиадата след 5 г.
Снимка: Reuters

Смятате ли шахът за спорт? Или играта на бридж?

Каквото и да отговорът ви, има вероятност да гледате състезания в тези игри на олимпийската надпревара в Токио през 2020-та година. Защото шахът и бриджът са в списъка с 26 спорта, които кандидатстват за приемане в олимпийското семейство, посочва БиБиСи.

Сумо, поло, спортно ориентиране, скуош, спортно катерене, водни ски и дори дърпане с въже са сред кандидатите. Също така и боулс – игра, сходна на френския петанк.

Голяма част от кандидатите са спортове, които се радват на голям интерес, но най-вече на аматьорско ниво. Това, което ги отличава е, че позволяват участието на състезатели, които са в напреднала възраст, тъй като не изискват физическа издръжливост, непостижима за хора над 30-35 години.

Именно чрез шаха и бриджа Олимпийските игри ще отворят врати за по-възрастни състезатели. Най-старият олимпиец в историята досега е шведът Оскар Сван, който е на 72 години, когато печели сребърен медал в състезание по стрелба по бягащи елени на Игрите през 1920-та година в Антверп.

Някои от кандидатите за Олимпиадата в Токио вече са били част от най-големия спортен форум. Дърпането с въже е в олимпийската програма в периода 1908-1920 година, като Великобритания има най-голям успех с 2 златни и общо 5 медала.

Бейзболът и софтболът се задържаха до Пекин'2008 преди да бъдат изключени, но сега са фаворит за завръщане. И двата спорта се радват на огромна популярност в Япония.

Списъкът с финалистите предстои да бъде обявен след 9 дни, като всеки ще има право на официална презентация през август, преди домакините да отправят препоръката си към Международния олимпийски комитет до 30-ти септември.

Окончателното решение ще бъде обявено през август 2016-та година на Общото събрание преди Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Тоширо Муто, изп. директор на организационния комитет за Игрите в Токио, посочи, че кандидатите трябва да са “популярни сред младите хора, да донесат допълнителна стойност на Олимпиадата през 2020-та година и да отговарят на стандартите, определени от МОК”. Само така могат да разчитат на положителна развръзка.

Промените, направени от МОК в правилата за провеждане на Олимпийски игри, влизат в сила именно от Токио. Според новата разпоредба всеки домакин има право да предложи добавянето на един или повече спортове за конкретния форум.

Таванът от 28 спорта за Летни олимпийски игри отпадна и вече има нова рестрикция за общ брой от 10 500 атлети и 310 прояви. Дали сред тях ще има гросмайстори, предстои да разберем.

Не трябва да се пропуска обаче един много важен фактор – телевизията. В последните години посещаемостта на олимпийските състезания определено не е основното перо в бюджета. Телевизионният интерес обаче се задържа на високо ниво, а оттам и приходите.

Ако се получи пролука там, организационните комитети ще срещнат сериозни финансови препятствия. По тази причина телевизиите ще имат тежката дума дали многочасовите шахматни битки или игра на карти са сред най-атрактивните и заслужаващи място на олимпийската арена спортове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
safasfsafas преди 8 години
Ми що да не вкарат Дота и Лига на Легендите и без тва имат шампионати , а и ще сe избият пари от реклама и тв права
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шахматът е много стара игра. Имала е много богове и още ще има; много пъти са предричали края й и нея още я има.Друг е въпросът дали трябва да е олимпийски спорт или пък да има различни типоее олимпиади. Както има Лятна и Зимна и макар и още не много популярна Олимпиада за водни спортове, защо да няма и Интелектуална олимпиада.Хем като са 4 типа на 4 гидини всяка, може да ги направят всяка година по една олимпиада!