"Газпром" с варианти за доставка на газ от Турски поток

Милер: Пунктът може да не е само на границата с Гърция
Обновена: 26 юни 2015 18:26 | 26 юни 2015 18:25, Веселина Йорданова
38
"Газпром" с варианти за доставка на газ от Турски поток
Алексей Милер. Снимка: Ройтерс

Газпром има различни варианти за пункта за доставка на газ от Турски поток - не само на границата с Гърция, заяви ръководителят на руската газова компания Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Милер допълни, че газът от Турски поток може да тръгне не само за австрийския град Баумгартен, но и за Италия. Той уточни също така, че австрийската компания О Ем Ви (OMV) има интерес да се включи в проекта.

Според Газпром има възможност да се използва вече готовото от проекта за Трансанадолски тръбопровод ТАНАП (TANAP) за доставка на газ по Турски поток. Милер отбеляза освен това, че газът от Турски поток ще стигне до Европа по-рано от ТАНАП.

ТАНАП и Трансадриатическия газопровод ТАП (ТАР) са част от Южния газов коридор на ЕС и могат да бъдат конкуренти на Турски поток, отбелязва ТАСС.

Ръководителят на Газпром изрази надежда, че германската компания Винтерсхал (Wintershall ), дъщерна на БАСФ (BASF), ще се присъедини към Северен поток-2 до септември. Руският газов гигант подписа на 18 юни меморандум с Е.ОН (E.ON), Шел (Shell) и О Ем Ви (OMV) да създадат скоро съвместна компания за осъществяване на проекта за изграждане на още две тръби на газопровода Северен поток през Балтийско море до Германия, предвид намаления добив в европейските страни и засиленото търсене в световен план.

Алексей Милер посочи освен това, че общата сума за глобата на Нафтогаз Украйна към Газпром за неизпълнение на правилото "вземи или плати" е 26,7 милиарда долара, а дългът на Украйна за доставката на руски газ в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) е 212 милиона долара.

Той каза също, че Нафтогаз Украйна не се е обръщала с молба за отстъпка от цената на газа въпреки изтичането на периода на предишната отстъпка. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
али баба преди 8 години
до 32...май на теб ти трябват пари...не мисли руснаците ....имат си всичко и нефт,газ,злато титан кадето го няма никаде ,,алумин....сащ нямат дори долари и те са на светът като си ги върнат въобще нямат толкова секвой за хартия.....дораков
24
2
 
3
 
! Отговори
:-) преди 8 години
От българите по-големи балъци няма. А балъкът винаги плаща най-дебелата сметка. Така, че всичко в момента си е в реда на нещата.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахахахах аве тия рашките съвсем изперкаха"дългът на Украйна за доставката на руски газ в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) е 212 милиона долара."Украйна да плаща газа на окупираните от рашка территории ???? наглостта на гнусното джудже не спира да удивлява света
22
9
 
6
 
! Отговори
Кириз-пиниз... преди 8 години
НА МИЛЕР И *** ...МАЙ ИМ ТРЕБВАТ СПЕШНО ПАРИ......А???!!!!НЕЩО НА ЗОР ВЪРВИ РАБОТАТА....ХА,ХА,ХАААААААААААААА
21
1
 
10
 
! Отговори
барон преди 8 години
Не знам Одисей , кой на кого отмъщава но тук в Турция става ли дума за работа обикновено се говори за пари. За политика много не се чува .
20
0
 
8
 
! Отговори
барон преди 8 години
За Турция не е важно името на потока. Бизнес да има . БОТАШ вече от месец на сам ускори работата си.
19
10
 
16
 
! Отговори
барон преди 8 години
Още от първия ден при обявяването на "" Турски поток " разбрах че не е блъф и знаете ли защо ? Лично Путин го обяви ..е за туй ! Путин кажели нещо , край. Той няма лукса да лъже ...блъфира и темподобни. Такива номера обаче при западните политици са нещо нормално.
18
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миллер: если ЕС не примет "Турецкий поток", газ уйдет на другие рынки."Если не будут созданы мощности со стороны Европейского союза, какого-либо контракта, невыгодного для нас, неприемлемого для нас, мы подписывать не будем", сказал он. Добавлю от себя,было бы что продать,а кому всегда найдтся ...Америка вам поставит танки и сжиженный газ болгары . Ну и по мелочи цинковых ......
17
14
 
7
 
! Отговори
алоуууу преди 8 години
Пак големи уидорми бе.Били писали и подписвали меморандом.Амчи и ние имахме подписани меморандоми.И какво.Не мина номера да ни натресат кредити и неизгодни договори.И то мнохо потоци станаха бе.Турски,гръцки,итаиянски.Ама нещо много газова стана работата.
16
10
 
9
 
! Отговори
руснак преди 8 години
Ух, че е грозен !
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе САЩ, а Германия ни е вечен съюзник.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Чери
13
25
 
12
 
! Отговори
а стига вече преди 8 години
Южен поток, Турски поток са приказки от Шехерезада. Айде чао.
12
19
 
12
 
! Отговори
амнезия до 12 преди 8 години
Не Плевнелиев и Пожарникаря спряха ЮП, а правителството на Орешарски(с подкрепата на ДПС,Атака и БСП)Пожарникаря отиде при Путин и му подари кученце при началото на проекта ЮП!
11
15
 
28
 
! Отговори
чекист преди 8 години
И какво стана накрая?Прави се със западни фирми Северен поток 2. Прави се Турски поток с най различни главини /хъбове/ , но не и на нашата граница. Отказахме се под натиск да бъдем солиден транзитьор и комшиите се възползваха. Недоразуменията на Дондуков 1 и 2 се надпреварваха да ни "карат " газ от Катар, Азарбейджан, но както виждаме азерите купуват газ от Русия защото не могат да задоволят заявките си. Тоест от натягане ни го натегнаха! Слава на "Плевнята", Слава на "пожарната"
10
11
 
21
 
! Отговори
Чери преди 8 години
Усещате ли мили приятели как ни влиза рускотурскогръцкоевропейския Х.Й.ДЕМОКРАЦИЯ.ДОЛУ РУСИЯ.ВЕЧНА ДРУЖБА СЪС ВЕЛИКИЯ САЩ.Викахме ли по площадите?Викахме.Ха сега деца с бодрата песен- ПЛЯС, ПЛЯС ***- Руско колело.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До демократ до 6 "А да си чувал за находището в Кипър? А да си чувал"Само а да си чувал.............и НИЩО!
8
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започна отстъплението....Путин телефонира на Обама, а сега Милер дава "нишан" за варианти на прекръстения "Поток".
7
3
 
12
 
! Отговори
демократ до 6 преди 8 години
А да си чувал за находището в Кипър? А да си чувал че Турция има няколко доставчика и там цената не е като в България?
6
14
 
16
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Тия какво ни занимават с техните проблеми..Има газов коридор през Украйна и ако искат да го местят си е проблем на Газпром.Нали са доставчик и печелят валута(не рубли)?Ние само плащаме най-скъпата руска газ и трябва спешно да има конкурентна фирма на Газпром в България за да не ни рекетират руснаците..