Западният печат: Гръцкото споразумение отрови Европа

При съседите расте негодуванието срещу "неоколониалното робство"
14 юли 2015 11:57, Елка Василева
38
Западният печат: Гръцкото споразумение отрови Европа
Снимка: Reuters

"Вредната сделка на еврозоната за Гърция" – гласи заглавието на редакционна статия във вестник "Ню Йорк таймс". След като опита всяка възможна тактика, гръцкият премиер Алексис Ципрас се предаде и прие най-тежките искания, отправяни досега от кредиторите, за да продължи поддържането на Гърция на системи и оставането й в еврозоната.

Това може и да избегне непосредствена катастрофа, но няма кой знае какви поводи за празнуване, защото почти не се обръща внимание на постепенно развиващото се бедствие в гръцката икономика, пише вестникът.

Водещият принцип зад създаването на Европейския съюз бе проблеми като този да се решават чрез консенсус и сътрудничество. Вместо това финалната 17-часова сесия преговори беше белязана от свади не само между Гърция и европейските лидери, а и между Германия и Франция, между германския финансов министър и шефа на Европейската централна банка, между севера и юга, изтока и запада, отбелязва изданието.

Така че трагедията е не само, че не се вижда краят на гръцката дългова криза, а че вместо етиката "един за всички, всички за един", с която се предполагаше, че се управлява Европа, враждебните разговори показаха една стая, пълна с национални лидери с рязко различаващи се представи какво да се направи за един банкрутирал техен член.

Единственото предимство на постигнатото споразумение е, че то печели някакво време. Освен ако обаче това време не се използва, за да се обсъди как наистина да се намали гръцкият дълг и да се съживи агонизиращата гръцка икономика, няма да мине много време, преди лидерите на еврозоната отново да се счепкат в мъчителен спор какво да се направи. Германия и съюзниците й преговаряха неотстъпчиво, но като принудиха Гърция да се подчини, те не решиха кризата на валутния съюз, нито придвижиха напред европейският проект, заключава "Ню Йорк таймс".

Единственото, което обединяваше съюзниците на Ципрас, бе един враг - европейските страни кредиторки на Гърция. След мъчно достигнатото вчера споразумение с тях обаче Ципрас се сблъска с тежка и унизителна битка за прокарване през гръцкия парламент на исканите от кредиторите промени в данъчната и пенсионната система на страната, пише в. "Вашингтон пост".

Дори Ципрас да успее да си осигури необходимата подкрепа, остава неясно дали ще успее да осъществи тези законопроекти, избягвайки да съставя ново правителство на националното единство, да насрочва нови избори или да подава оставка, отбелязва изданието.

Освен това успешното прилагане на тези инициативи не означава, че Гърция ще бъде спасена, а единствено отваря пътя към окончателно споразумение за отделяне на финансова помощ, съдържащо още по-тежки условия от тези, против които гласуваха гърците на референдума на 5 юли, пише вестникът.

Вестник "Гардиън" цитира бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, според когото, ако на Гърция бъдат наложени по-строги мерки за икономии, това ще засили позициите на крайната десница в страната.

По думите на Варуфакис постигнатото в Брюксел споразумение за спасителен план за Гърция е нов Версайски договор и държавен преврат, който използва банки вместо танкове. Това според него ще даде на крайнодясната партия "Златна зора" силен импулс и ще я постави начело на движението против строгите икономии.

"Гръцкото споразумение отрови Европа, а в Гърция расте негодуванието срещу "неоколониалното робство"", е заглавието на в. "Дейли телеграф".

"Гърция бе опустошена и унизена. Европа се прояви като фарисейска и неспособна на водачество и солидарност", цитира изданието думи на бившия италиански премиер Романо Проди.

Около 40 депутати в крайнолявата партия на Ципрас възнамеряват да не подкрепят споразумението в парламента, като се въздържат или гласуват против. Такава е позицията и на коалиционния партньор на СИРИЗА - партия "Независими гърци" на министъра на отбраната Панос Каменос, която заяви, че споразумението е "германски преврат" и тя не иска да има нищо общо с него. Правителството на Гърция е пред разпадане, отбелязва вестникът.

Словашкият финансов министър Петер Кажимир заяви, че Гърция плаща цената за това, че се е отдала на "гръцка пролет" при управлението на СИРИЗА. Това мнение се споделя в бившите комунистически страни в Централна Европа и балтийските републики, както и във Финландия, Холандия и Германия.

Същевременно обаче в Италия и Франция цари усещането, че Германия е злоупотребила с хегемонната си власт в еврозоната, за да прокара тесногръд и безчестен дневен ред. Това съжаление се споделя до голяма степен в германската партия "Левите" и проевропейското крило в страната, пише вестникът.

"Дори ако в крайна сметка се постигне споразумение за задържане на Гърция в еврозоната, последствията от невероятното кръвопролитие през уикенда ще има дълготрайни последствия. Вредата, която бе нанесена на отношенията между Германия и Франция, може да се окаже непоправима", цитира "Дейли телеграф" думите на Джеймс Никсън от консултантската фирма Оксфорд икономикс, според когото фактическото изоставяне на Гърция на произвола на съдбата ще предизвика обществена реакция срещу мерките за драстични икономии и може да доведе до разцепление в Европа с противопоставяне на политиците в южните й страни на правителствата на северните.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
19
 
! Отговори
Съгласен преди 8 години
До (-_-)На някои хора истината хич не им харесва и затова ти пишат минуси.
20
5
 
23
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Вижте провалът не само на демокрацията която е станала хулна дума нямаща нищо общо с първоначалното си значение. В съседна България стандартът е десет пъти по нисък но за това не става и дума, да не говорим за помощи. Подобно е и с останалите източноевропейски страни. Това е наистина неоколониализъм, който се кичи със свобода на словото но никъде не се споменава че е еврейски, че ЕС е еврейска банда, че българския геноцид си върви по план и вече половината българи ги няма.
19
4
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Да работят гърците като българите за 200 е и. Никой не им е длъжен да седят от 100 години по кафетата и само да чакат някой да ги храни.лошото е че Европа продаде България на гърците и сега с европейски пари гърците ни се правят на началници.да връщат парите които изядоха.
18
6
 
23
 
! Отговори
Четвъртия Райх преди 8 години
Фашизмът, пренесъл след погрома си всичко ценно в Америка и я създал като световен господар, се завръща по нашите земи.Четете"Възхода на четвъртия Райх".Гърция няма да има инфраструктура,курорти,заложени при опита им за просперитет през последните 30 години.С тези пари обаче са купувани и немски подводници(6?) и оръжие.НАТО-ЕС трайно се настани по нашите земи,"защитавайки ни от империята на злото".Ще нараства натиска да купуваме оръжие и да сме пушечно месо в чужди нам конфликти.5-та катастрофа!
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9====В споразумението за фонда пише, че ще влязат в тия 50 млрд бъдещи приходи...Някой не разбрал... бъдещи приходи може би от петрола и газта!?
16
7
 
23
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Неонацистка диктатура - процесът вече е эапочнал и никой не може да го спре!!! Той ще определя същността на целия XXI-ви век!!!
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставяйки гръцкият народ да живеят фриволно и свободно,гръцките политици дадоха лош пример на останалата политическа класа.Възможно е представената по този начин ситуация в Гърция да изглежда,че си получават заслуженото.Но това е само от пръв прочит.Много експерти говорят,анализират и ни надуват главите.Всеки тълкува по свой начин тази уж точна наука-икономиката.Да не забравяме,че желязната дисциплина води до педантизъм.който пречи на човешкото щастие
14
7
 
43
 
! Отговори
sid преди 8 години
С пенсия от 2000 евро един гръг спокойно си осигурява щастливи старини и българка болногледачка за 600 евро.Българите им станаха бели роби на тея ***.Секаш само те са работили и могат да вземат тези пари.Нещастници смотани нищо не им е както трябва само използването и собственото угаждане.Освен това са толкова арогантни,че с право евросъйза и всички страни са вдигнали от тях ръце.
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Зиг 11"Добре де, де отиват всички тези милиарди, дето им ги наливат?."Тея 14-ти и 15-ти заплати и инзвънземните пенсии от къде идват според тебе? Да не би да са заработени? Дори 13-та заплата по дефиниция е незаработена. В годината има 12 месеца.
12
2
 
38
 
! Отговори
sid преди 8 години
Гърка го интересува само банките да отворят.От къде пари бе пиленца сладки,нали си изтеглихте спестяванията 10 дена преди затварянето на банките.Ципрас им даде великолепна възможност да си ги изтеглят.Предполагам ,че е знаел какво прави.Дал им е възможност да живеят добре докато отворят банките.Докато се споразумее с Евросъюза и започнат пак да лапат нашите пари.Хитро ама нещата се закучиха и то не в негова полза.
11
3
 
41
 
! Отговори
sid преди 8 години
Как пък един гръцки политик или обикновен грък не се изказа "да имаме големи кредити ,които потънаха в нашите джобове ,в нашите заведения в нашата сива икономика".И нито един не помисли,че всички ние също бихме могли да живеем като тях на кредит,но в крайна сметка си го връщаме.Дебелокожи измамници и лъжци.Дано не се разберат в парламента и видят какво е глад.
10
9
 
51
 
! Отговори
Black Sea преди 8 години
Бе всеки дава мнения ама що никой не излезе и каже че Царят е гол. Ми в Европа не знам да има по големи мързели от гърците. Който не е работил с гърци да не дава акъл. Надути и нереални заплати и пенсии. Икономика която не произвежда....да казвам ли че взимаха заплата за Коледа, Йордановден и Великден....т.е. гръцката година бе с 15 месеца. Да напомня ли и че администрацията имаше 2 заплати: едната бе без данъци а на втората само плащаха ДОД.... И още и още..... Ами сега да си сърбат попарата.
9
9
 
38
 
! Отговори
Чумата Зелка преди 8 години
Тая ***-зелка която е "работила по статията не бих и дал магарето да нахрани та какво остава да пише статии за чувствителни теми като политико-икономическите.За какви "консенсус и сътрудничество" да говорим когато маляките ОТКАЗВАХА години наред да преструктурират икономиката си и продължаваха да плюскат за чужда сметка???И когато редуцира ЦЕЛИЯТ външен дълг на Гърция с 50% преди 3години нима това не беше жест на "Всички за един"??Мърло, не пиши статии които клатят ЕС в полза на САЩ!!
8
6
 
44
 
! Отговори
bo преди 8 години
Май забравихте, че им опростиха на тези *** над 300 милиарда преди няколко години с надеждата, че ще прокарват нова политика на икономии...Ама за платените дрскачи на Москва тези неща винаги са убягвали. Като са бозали като юнаци, ще си плащат вересиите. Така, че чатала на главата и това е. Виждате какво е в Китай и как се развива икономиката им....защото има дисциплина и страх. Защо не инвестират у нас,....ами защото червените комсомолци направиха така....
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОГА!Ако не ме е питала, когато го е теглила!
6
5
 
36
 
! Отговори
ВЪЛЧО преди 8 години
НАГЛАТА ГЪРЦИЯ БЕШЕ ДАВАНА ЗА ПРИМЕР ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА НАС А ТО ГЛЕДАЙ КАКВА БИЛА РАБОТАТА.КОЙТО ГИ НАПРАВИ ЗА ПРИМЕР СЕГА ТРЯБВА ДА СИ ПОНЕСЕ ЗАГУБИТЕ.ЗАТОВА МЕРКЕЛ ГИ КОТКА ТАКА УСЪРДНО,НО ТЕ СКОРО ЩЕ Й СЕ КАЧАТ НА ГЛАВАТА И ТЯ ЩЕ СТАНЕ НАЙ-ВИНОВНАТА
5
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой да не се прави илюзии за т.н. "демокрация". Целта на запада е Гърция да бъде наказана жестоко, за да помисля друга държава да не си плаща заемите. За целта всичко гръцко и държавно трябва да се приватизира, но за да не се приватизира от Русия или Китай ще се създаде фонд от 50 милиарда евро, под контрола на ЕС, в който ще влизат парите от приватизацията. Гърция в скоро време ще се изравни по стандарт с африканските държави. Най задлъжнялата държава в света е Япония, но за нея се говори.
4
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези хитреци дето само бръщолевят из вестниците ... що не земат да им платят вересиите на гърчолята като толкова ги харесват.
3
22
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
По-скоро т. нар. Тройка отрови Гърция. Имайте в предвид, че тая тройка не е демократично избрана от никого и не е отговорна пред ничий парламент или народ. Те представляват интересите на големия бизнес и всичко, което се случва е предварително решено. Тия вампири имат планове и програми за десетки години напред. Ние сме още в началото на порочния кръг от заеми..
2
2
 
43
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
3 обяснявам ти го просто ,като икономист.Това с банките е класически "Параграф 22".Ако отворят ,тегли се на поразия и е огромна криза.Ако останат затворени-отново голяма криза ,заради липсата на свежи пари.Заровете са хвърлени и всичко е загубено.О извинявай ,има 3-ти варинат.Просто безкрайно да им се наливат евро, придружени с отписване.