САЩ попречили на прелитането на руските самолети

В Белия дом разединени как да действат с Русия
Обновена: 11 сеп 2015 07:36 | 11 сеп 2015 07:34,
125
САЩ попречили на прелитането на руските самолети
Снимка: Архив Reuters

Държавният департамент на САЩ се е опитал по своя инициатива да попречи на прелитането на руски транспортни самолети за Сирия през въздушното пространство на България и Гърция. Когато разбрал за тези опити, американският президент Барак Обама бил недоволен, че те били предприети без предварително междуведомствено съгласуване, съобщи ТАСС, като се позова на агенция Блумбърг.

Още по темата

Подобно съгласуване вече е започнало и в Съвета за национална сигурност на Белия дом е било предвидено съвещание на ниво заместник-ръководители на силови ведомства. Според наличната информация засега между чиновниците няма съгласие: едни са готови за противопоставяне с Русия по въпроса за Сирия; други, включително някои служители на Белия дом, се обявяват за сътрудничество с Москва в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Обама поръчал на своите съветници по националната сигурност да постигнат съгласие и да предложат колкото се може по-скоро план за действие за това как да се процедира по-нататък. Във всеки случай Белият дом и американското разузнаване вече са стигнали до извода, че Русия е готова да започне бойни полети от нова авиобаза в Сирия, но засега не са решили как да реагират на това.

За някои хора в Белия дом приоритетът е включването на повече страни в борбата срещу "Ислямска държава" и те се страхуват от допълнително изостряне на отношенията с Русия. Те сериозно обмислят да приемат засилването на руското присъствие като свършен факт, а после да работят с Москва за съгласуване на американски и руски удари срещу екстремистите.

За мнозина в правителството на Обама, особено тези, които работят по въпроса за Сирия, идеята да се примирят с руско участие в бойните действия е близка до това да признаят, че усилията за изгонване на сирийския президент Башар Асад са неуспешни. Освен това те се страхуват, че Русия ще използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.

В американското правителство има опасения, дори сред поддръжниците на противопоставянето на руските действия в Сирия, че САЩ реално нямат с какво да противодействат.

Ако Обама реши да не се примири с присъствието на руски военновъздушни сили в Сирия, той ще има на разположение няколко варианта, като всички те притежават недостатъци и ограничения, включително налагане на нови санкции на Русия, се казва в цитирания от ТАСС материал на Блумбърг.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
мен ме интересува ако спре парното зимата какво правим ел енергия скъпа лечениескъпо лекарства скъпи
78
1
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До 35Значи сащ могат са имат военни бази но Русия и Китай не трябва. ..Сащ спекулативно смъква цени на природни ресурси и валути. .За зелена тоалетна хартия се изкупуват ресурсите на света. Долара няма реално покритие и вече не може да бъде световна валута.
77
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 102символиката е, че Путин си мечтае за такъв банан и предполага, че Обама ще му го осигури.
76
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SSкъф американец ще ставаш с тая ватенка бе? Главата ти е пълна само със сърпове и чукове.
75
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 8 години
Братя и сестри БЪЛГАРИ подготвяйте се ще ставаме АМЕРИКАНЦИ.Това и по комунистическо го е нямало, така даже и децата не слушар родителите си както наща оправа слуша Хамериканците.1300 г България потънаха в канала на небитието, да живее новата България модерна напреднала американизирана и ислямизирана.А може би ние така сме оцелявали през вековете не като се борим за своето ами покланяки се на този и онзи сме продължавали напред.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 74Информацията на агенция "Блумбърг",доказва че България се командва от трето разрядни чиновници от държавният департамент на САЩ. Ако онези преди промените ближеха руски ***,то сегашните *** американски. Един слугинаж бе заменен с друг.Само където го отнесе народа.
73
0
 
13
 
! Отговори
Мамун преди 8 години
Абсолютни *** .Утре ако им кажат "давайте половин България на турците за компенсация на Кюрдистан" -тия ще я дадат казвам ви! Начело с оня зализания външен министър и Бойчето- след това ще забегнат навън и туйто. Срам и позор за поколения горди българи. Следва да се забрани емигранти да стават министри в България.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Говори се, че Путин изпратил на Обама кошница банани за 4-ти юли. Ся какво точно е искал да каже с тоя подарък още не е дешифрирано, но няколко специални служби си блъска главите над тоя въпрос.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе къде е сега онзи Плевневлиев да кажа как ние сме решавали дали да летят или не? Къде да се изкаже по този въпрос? Или ще се извие и ще каже ние сме правноправен член на НАТО. Правноправен ама друг път. Едниния слугинаж заменихме с другия те за тва ще сме *** на европа.
70
0
 
8
 
! Отговори
до 99 преди 8 години
напротив точно това показва. защото ако си чел внимателно, там се казва, че държавният департамент е поискал да затворим въздушното си пространство, и съответно нашият слугинаж се подчинява! ***!
69
8
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 8 години
Това само показва, че България е вече независима държава и решенията се взимат от българските власти.Какво по-хубаво от това, нали до вчера плачехте , че правителството и президента били маши на Обама. Ето , че не е така.Пък другарите русофили, дали си спомнят за политиката на живков докато бяхме колония на русия. Всички другари на ръководни постове сладко ближеха руски *** и бяха изключили от речника си думичката не.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 52Тези преди 1989год . бяха ясни но поне не се биеха в гърдите колко са независими. А сегашните си посиняха тези дни гърдите от тупане колко са независими /не зависи нищо от тях/. Та затова иде реч. Талкова хвалби и такава подлизурщина. Онези поне си признаваха че са зависими от Москва ,а тези лъжат като разпрани та чак да ти се повръща.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 52За онези предишните до2989год знаем ,и те поне не се биеха в гърдите че са независими.А на тези новите им стана синьо на гърдите тези дни да се тупат в гърдите колко са независими /не зависи нищо от тях/,та станаха чак смешни.Те затова иде реч.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 35Не лъжи ! Какво ще кажеш за снимките направени на снимките на Джон Маккейн на 27 май 2013 в сирийския град Идлиб с Абу Бакр ал Багдади и лидерите на Джабат Ал Нусра.А дали САЩ са с ИД през септември 2014 г. генерал Мартин Демпси, командващ на американската армия, заяви пред американския Конгрес: Знам, че наши основни арабски съюзници финансират Ислямска държава. Ако се си заинтересувал сериозно ще намериш и кога американците , англичаните и израелците са доставяли оръжие за ИД
65
0
 
9
 
! Отговори
НЕДОВОЛЕН преди 8 години
съм и аз от НАДУПЕНИТЕ ни ПОЛИТИЦИ - СРАМ за 13 века БЪЛГАРИЯ. По-недостойно поведение никога не е имала страната ни. Даже когато БОРИС се съюзи с ФАШИСТИТЕ пак е било по-достойно от това *** на американски ***
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Барак Обама бил недоволен, че те били предприети без предварително междуведомствено съгласуване" - опа ! На Боко ще му дърпат ушите че не слуша!
63
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съобщи ТАСС ... Само това е достатъчно за да не се чете повече.
62
3
 
17
 
! Отговори
Кво ще стане преди 8 години
След 1 месец Обама и Путин ще си стиснат ръцете и ще бомбардират заедно ИД. А България ем Южен поток няма да има, ем фермерите ни прецакани с износа за Русия, ем ще има контрамерки заради отказа ни да не допуснем хуманитарна помощ, ем никой няма да ни компенсира. Директни *** са Плевнята и сегашните управляващи.
61
1
 
17
 
! Отговори
Начи излъгаха преди 8 години
Нали казаха наще, че решението им е взето "напълно незавсимо". От Вашингтон ги опровергаха. Наще лъжат директно. Ако им кажат, още утре ще пратят наще войници срещу Русия. Без да се замислят. После Плевнелиев ще излезе и ще каже, че решението е било правилно, а ние сме го взели самостоятелно и независимо.Нали прецакаха южен поток, сега Германия строи още две тръби към северен поток, за да заобиколят Украйна. Германия не се подлага директно на Вашингтон, а си гледа интересите.
60
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На *** народа му измира от глад, той тръгнал да оправя други държави.