NYT: Сътрудничество с Путин за Сирия - с едно на ум

Нови подозрения, че Москва манипулира тероризма за свои цели
15 сеп 2015 22:09, Елка Василева
420
NYT: Сътрудничество с Путин за Сирия - с едно на ум
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Сирия е в разруха. Гражданската война, която продължава повече от четири години, остави страната в развалини. Неумолимата "Ислямска държава" (ИД) контролира обширни райони на север и на изток, а варварският режим на президента Башар Асад продължава да удържа своята крепост Дамаск, пише Андрю Фоксъл* в The New York Times.

Западните сили - САЩ и Европа - не разполагат с добри възможности да се преборят с ИД, но не бива да стоят със скръстени ръце. Или трябва да работят с режима на Асад в битката срещу джихадистите, или да пренебрегнат съществуването му и да започнат сами военна операция за изтласкването им. Засега водената от САЩ въздушна операция срещу ИД е направила малко, за да спре нейното настъпление.

До подобен избор се стигна заради провалената западна политика. Една личност разбира това по-добре от другите и това е руският президент Владимир Путин.

На 14 септември Путин съобщи, че Русия доставя военна помощ на Дамаск срещу "Ислямска държава" - подкрепа, която напоследък беше увеличена. Той също отправи призив за "някакъв вид международна коалиция за борба с тероризма и екстремизма".

Това е в крак с политиката на Москва към Сирия, която е неизменна от 2010 г.: да бъде блокирана всяка подкрепяна от Америка инициатива за отстраняване на Асад от власт и вместо това Западът да бъде принуден да го приеме като партньор.

Русия беше изолирана от Запада заради действията й в Украйна, но сега се представя като неизбежния спасител - крайно необходим партньор в борбата на Запада срещу ислямския екстремизъм.

Виждали сме това и преди. След атаките на 11 септември 2001 г. Путин бе първият световен лидер, който се обади на президента Джордж Буш. Дни по-късно Путин обеща подкрепа от Русия на водената от САЩ коалиция срещу талибаните в Афганистан, призовавайки и други да се присъединят към Русия "в битката с международния тероризъм".

Ислямският тероризъм е тема, близка до сърцето на Путин; на първо място, той му помогна да дойде на власт. В продължение на няколко седмици през септември 1999 г. поредица от бомбени атентати разрушиха четири жилищни блока в Москва и в два други руски града. Загинаха близо 300 души и стотици бяха ранени.

Ислямски терористи от южната руска република Чечения бяха обвинени за атаките. С този претекст травматизираната руска общественост бързо се примири, когато Москва започна втора война в Чечения. Няколко месеца след нахлуването сравнително непознатият тогава и наскоро назначен премиер на Русия Путин се издигна на президентския пост.

Това обаче е официалната версия. Критици сочат доказателства, че бомбените атентати срещу жилищни сгради са били извършени от руската Федерална служба за сигурност или най-малкото с нейно участие.

По-малко от седмица след четвъртия атентат беше намерена пета бомба в мазето на жилищна сграда в още един руски град. Тя беше дезактивирана, а атентаторите бяха намерени и арестувани. Те се оказаха не чеченски терористи, а служители на ФСС. Путин, който е бивш ръководител на ФСС, опроверга теорията, че заговорът е бил организиран от държавата.

Подозренията, че Москва манипулира тероризма за собствени цели, обаче се появиха отново. През юли "Новая газета", един от малкото останали независими руски вестници, съобщи, че ФСС контролира потока на джихадисти от Северен Кавказ към Сирия, където мнозина се присъединиха към "Ислямска държава".

Разследване на вестника беше установило, че ФСС е организирало "зелен коридор", позволявайки на ислямски радикали да пътуват през Турция, тъй като за Москва е по-добре тези джихадисти да воюват в Сирия, а не в Русия.

Дотук с ръководенето на международните усилия срещу тероризма. И все пак през същия месец президентът Обама заяви, че е "обнадежден" от телефонен разговор с Путин, в който обсъдили Сирия, и че "това ни предлага възможност за водене на сериозен разговор". Обама обаче не трябва да се заблуждава.

Основният замисъл на Путин за Сирия - поддържан от неговия външен министър Сергей Лавров - е ясен: западните и арабските страни, които влизат в антиислямската коалиция, да се съюзят с Асад заедно с кюрдските и иракските войски; Иран, Хизбула и Русия също може да влязат в този съюз. Коалицията ще получи официален мандат от Съвета за сигурност на ООН и тогава ще победи джихадистките бунтовници.

След това Русия ще върне Асад на масата за преговори и ще надзирава политически преход, който ще запази режима му. Путин планира да говори пред Общото събрание на ООН по-късно този месец за своя план.

С инициативата си за сближаване на Русия и Запада срещу "Ислямска държава" Путин се надява да се реабилитира, точно както направи след 11 септември. Тогава Путин убеди Запада, че заплахата, пред която е изправен в Афганистан и навсякъде другаде, е същата като заплахата пред Русия в Чечения. По този начин президентът на Русия успя да задуши западните критики за руските жестокости в Чечения.

Кремъл смята за слабост ентусиазма на Запада за сътрудничество. Тя кара Путин да смята, че може да прави каквото си иска в Русия и да му се размине. Това виждане все още преобладава - но вече не важи само за Русия.

Ако се стигне до ново сближаване заради Сирия, Украйна ще бъде забравена, което е много удобно. Това може да подкопае западните санкции, свързани с Украйна, и да донесе на Путин мълчаливо признаване на анексирането на Крим и на влиянието на Москва в Източна Украйна.

Така Русия ще триумфира над световния ред, наложен от Запада след края на Студената война. Враговете на Америка - от Китай до Иран, ще сметнат това за покана да предефинират отношенията си с Вашингтон.

Западът трябва да обмисли всички варианти за Сирия - включително международна коалиция с Русия срещу ИД. Но ако избере този курс, Западът трябва да се съмнява, че може да има доверие в Путин, че разузнавателната информация, доставяна от Русия, е достоверна или че Кремъл може да помогне за договаряне на дипломатическо решение в Сирия, което Западът и арабските му съюзници могат да подкрепят.

Грузия и Украйна показват какво се случва, когато Западът не блокира насилническата дипломация на Русия. Не трябва да позволим на Путин да диктува условията на сътрудничество. В противен случай ще бъдат повторени грешките от миналото.

*Андрю Фоксъл е директор на Центъра за проучване на Русия към Дружество "Хенри Джексън", международен мозъчен тръст.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ум царува, ум робува, ум и патки пасе. Анадъм му кравари?
216
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 302Тъпчо помисли малко и след това говори. В Сибир не расте нищо освен ИГЛОЛИСНИ и не се въди нищо ОСВЕН ЕЛЕНИ и хищници за кожи. Всичката храна за там а месото на обратно се превозва как? С Влакове. Заради хладилните вагони всички тези линии са електрифицирани(за разлика от линиите в САЩ дето карат на дизел) САМО Трансибирската линия е 9 000 километра и това е без разклоненията и дублажа направен по поръчка на военните. Общо тази система може да обиколи света по екватора с линия.
215
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 301Шопе не се прави на ***. 80% от Русия се отича водата в северния ледовит океан. Терена е реално 100% плосък без почти никакъв наклон. 3 месеца през пролетта и 3 през есента има явление БЕЗПУТИЦА - или рядка кал с дълбочина от 40см до 2 метра.Всички ЖП и Асфалтови пътища са НА НАСИПИ високи поне 2 метра със сериозна дренажна система. Точно за това е токова сложно и скъпо да се построи магистрала там. Няма стабилна почва. Всичко "Плува в кал"
214
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 297 продКакто знаеш в Русия няма магистрали защото е много трудно да се построят през торфовите блата но за това има влакове. Русия има повече влакове от САЩ и по-малко от Китай. Като 100% се задоволяват сами. Вчера гледах какво представлява модерен руски трамвай. Като изваден от фантастична книжка като дизайн. Произвеждат селскостопански машини пълен комплект като Русия е номер 3 в света по износ на Зърнени. Даже са по-добри от западните защото трябва да са по-проходими по терена
213
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 2971/3 от хеликоптерите клас 4++ тона в света Крйслер локално 100% има производство на УАЗ които са и най-продаваните джипове. Концептуалните модели на ЛАДА са съпоставими със западните страшни красавици. Лада продължава да произвежда и все по-качествени машини заради конкуренцията от западни маркиКапитализъм е все пакКорабостроенето в Санк Петербург е надхвърлило съветското(останалите мощности се разграбиха в Украйна)Уникални всъдеходи се произвеждат заради терена в Русия
212
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 293Китай обучава по милион вишисти в точните и инженерни науки на година. Двама да са гении и скоро Китай ще почне ОРИГИНАЛНИ и собствени разработки. И по-точно започна. Китай има две различни СТЕЛТ програми за самолети, две програми за транспорти, Наскоро показа безпилотен самолет за откриване и възможно унищожаване на СТЕЛТ - оригинална конструкция. Единствените в света които имат БАЛИСТИЧНИ ПРОТИВОКОРАБНИ РАКЕТИ.
211
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 289Значи вземаш хората на най-ниското ниво на доходи и виждаш как оцеляват и разбираш ЛУКСАЕто ти абориген от джунглата1. Ядене 2. да има облекло в този случай оборудване за оцеляване нож, топор и пр 3. Да се скрие в колиба или пещера от дъжда и евентуално хищниците 4. Да е здрав 5. да си намери жена за има деца 6. ЛУКС - железен нож, метален лък, пир с танци Един клошар1. Ядене 2. да има парцали които да облече 3. Мост или хоспис да преспи 4. Да върне за рециклиране бутилки за пари
210
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 285Умнико за разлика от теб аз съм играл симулации на свят и то доста реалистични и съм чел "Алтернативна история"Само един пример. Ако Хитлер още 41 година беше тръгнал към кавказкия нефт и турция беше изпълнила договорката да се включи на негова страна ако на източната и граница има немски войски ХИТЛЕР щеше да има НЕОГРАНИЧЕН ИЗТОЧНИК НА ГОРИВО. Това би му позволило да продължи да обучава качествени войници преди да ги прати на фронта. Изхода от ВСВ щеше да е друг.ВЕЛИЧИЕ...
209
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 282Анонимни ОТНОВО както и останалите про западни форумци попадате в КАПАНА на ЛУКСА. Целия западен свят е ОСНОВАН въз основа на пропагандата на ЛУКСА.1. трябва ми да ям2. трябва да има какво да облека3. Да има къде да положа канче4. да имам доходи за да плащам за всички точки5. да съм здрав6. деца7. ЛУКС - от собствено колело, апартамент през кола, туризъм, гурме до телевизор, телефон или компютърЗащо по дяволите поставяте лукса на номер 1 като изискване?
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нови подозрения? Хахаха,крадеца вика "дрьжте крадеца"
207
0
 
4
 
! Отговори
ЛОКМ преди 8 години
Този автор е зомбиран лъжец и който му вярва е ***.
206
3
 
6
 
! Отговори
морски преди 8 години
А кое й е великото на САЩ като произвежда много стоки?А народа й,управниците,цялата й култура са ***,страна без история и ценности,която умее само едно- да граби безнаказано.Величието не е само телевизор и лаптоп.
205
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 279Някъде на село имахме стар руски черно бял телевизор. Имахме москвич 509. Сега като мина през руски магазин обичам да ям сладолед произведен в Германия по руска рецепта(заради данъци и мита).Жена ми е СДЕЛАНА В БОЛГАРИЯ. Компютъра ми с изключение на процесора и процесора на Видео картата е Азиатски. С изключение на Кока Кола останалите храни и напитки гледам да са по възможност български.
204
1
 
1
 
! Отговори
от Сащ преди 8 години
Кой ви каза че ще връщаме някакви дългове ? От както взехме решение да не плащаме нищо,сме вън от фалита.
203
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Одисей 1 276 275Колеги Рашките подкрепят и ще подкрепят АСАД дори само поради факта че докато го има ИД няма да тръгне на север и да се повтори Чечня и Дагестан на куб. Правят точно това което и Американците Войната да е на чужда територия.И за ваше сведение не АСАД а ТУРЦИЯ пусна МИГРАНТСКАТА ВЪЛНА към ЕС.
202
5
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
275 И ще го направи , за съжаление , защото в момента пали ЕС с бежанците , браво на него , прави го . Разделяй и владей . Нашите в момента са мижитурки . Трябва личности , силни и последователни . Виж ако днес ги имаше чичо Рейгън и желязната лейди едва ли биха позволили това .
201
3
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Ако изтеглиш 25 000 лева за 10 години примерно а, годишният ти доход е 12 000 лева , то твоят дълг е повече от 200% от твоят на практика БВП / доход само че ако вноската ти за тези 10 години е по 250 лева , какъв ти е проблемът , приемаме че няма да те уволнят тези 10 години
200
6
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
269 Прави разлика между ВЪНШЕН дълг и ДЪРЖАВЕН дълг , защото 80% от сегашният им ДЪРЖАВЕН дълг го дължат на САМИТЕ СЕБЕ СИ тоест на американски финансови институции начело с ФЕД който държи на 50% . Сложничко е за тиквите на къра
199
8
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
270 Da взривиха си кулите , заснеха в Холивуд кацането на луната и приютиха извънземните в База 51 , интересно защо ли точно тях са избрали пустите му зелени човечета / не тези на Путин / за Близки срещи от трети вид защо не са избрали някое пасьолка в тундрата изпълнено с алкохолизирани колхозници и дашни матрьшки
198
6
 
8
 
! Отговори
морски преди 8 години
Поредната пропагандна антируска статия.Те и американците си взривиха сами кулите и Пентагона,но това не го пишете,платени американски ***.