Раул Кастро призова САЩ да вдигнат икономическата блокада на Куба

Това е нужно, за да се нормализират двустранните отношения
30 дек 2015 09:30, Елка Василева
5
Раул Кастро призова САЩ да вдигнат икономическата блокада на Куба
Раул Кастро. Снимка: архив, Reuters

За нормализиране на отношенията между САЩ и Куба е необходимо Вашингтон да вдигне икономическата блокада на острова. Това заяви кубинският президент Раул Кастро, предаде ТАСС.

"Най-важното сега е президентът Барак Обама решително да използва широките си изпълнителни пълномощия, за да промени условията на блокадата, което ще осмисли постигнатото досега и ще осигури предпоставки за съществен напредък", подчерта държавният глава на Куба при закриването на поредната парламентарна сесия.

За да се придвижи процесът напред, "трябва да бъде спазвано правото на всяка държава да избере своята икономическа и социална система без никаква външна намеса", каза той. "Никога няма да склоним на условия, накърняващи суверенитета и достойнството на нашата родина", увери Кастро.

"Не бива да има опити за принуждаване на Куба да се откаже от каузата на независимостта, от принципите и идеалите, за които поколения кубинци са се борили от век и половина", предупреди 84-годишният лидер. Световната общност осъди на няколко форума американската блокада на Куба. На 27 октомври 191 страни от ООН подкрепиха кубинска резолюция против блокадата, напомни той.

На 17 декември 2014 г. кубинският президент и американският му колега Барак Обама изненадващо обявиха, че ще работят за нормализиране на връзките между двете страни и за оставяне в миналото на десетилетната им вражда. Двете страни възстановиха дипломатическите си отношения, Вашингтон изключи Куба от списъка на страните, спонсориращи тероризма, състояха се редица срещи на високо и най-високо равнище. При все това кубинското външно министерство изтъкна наскоро, че "в търговско-икономическата сфера едва ли се забелязват осезаеми резултати".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 8 години
И този разбра че от социализъма само глад и вечна мизерия.Ще клекнеш.....
3
1
 
1
 
! Отговори
факт преди 8 години
Когато една страна не е съглсна с хегемона,какво да очаква. Икономическа блокада или агресия..Латинска Америка е сърбала попарата на САЩ и си ги знаят. Куба се оказа най-стабилна,но е крайно време да и вдигнат блокадата.
2
6
 
2
 
! Отговори
Прост народ преди 8 години
До Дърт КрейзърАбе кво да прави човека малко ли са страдали кубинците заради тия терористи ФАЩ... Тоз брат Кастро е по-дипломатичен и пробива лека полека. Щом международната общност вече обръща внимание ФАЩ ще поддадът, нали искат да са най-добрите и харесвани краварчета. Трудно е да преодолееш промито мултинационално население от над над 300милиона под най-голямата икономика в света - хем лесно ги манипулират, хем имат ресурса да си правят каквото искат...
1
2
 
6
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
щом и тоя жадува за прогнил капитализъм , зле е работата