Сирия и Украйна във фокуса на разговор между Обама и Путин

И двамата са обявили готовност да се подкрепи спиране на огъня
14 фев 2016 19:13,
44
Сирия и Украйна във фокуса на разговор между Обама и Путин
Снимка: архив Reuters

Президентите на САЩ и на Русия Барак Обама и Владимир Путин обсъдиха в телефонен разговор сирийската криза и ситуацията в Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Двете страни дадоха положителна оценка на решенията от заседанието на Международната група в подкрепа на Сирия в Мюнхен на 11-12 февруари по хуманитарните аспекти на кризата, режима за прекратяване на огъня и започването на реален политически процес, се казва в съобщението.

Двамата президенти са изразили подкрепа за усилията на двете работни групи - по прекратяване на огъня и по хуманитарните въпроси, пише БТА.

Президентът Владимир Путин е заявил, че са необходими работни контакти между представители на министерствата на отбраната на Русия и САЩ, които биха позволили да се води по-успешна борба срещу терористичната групировка
"Ислямска държава". Путин отново е призовал за създаване на обединен антитерористичен фронт и отказ от двойни стандарти, се допълва в съобщението.

По въпроса за Украйна Путин изразил надежда, че "Киев ще предприеме практически стъпки по изпълнение на задълженията си по Минското споразумение, включително за пряк диалог с Донбас, обявяване на амнистия и извършване на конституционна реформа, съгласувана с представители от Донецк и Луганск, и привеждане в сила на закона за особен статут", посочва още Кремъл.

В съобщение на Белия дом за телефонния разговор се посочва, че Обама е казал на Путин, че е важно Русия да изиграе конструктивна роля в Сирия, като прекрати въздушните си удари срещу умерените опозиционни сили, предаде Ройтерс.

Двамата лидери са подчертали важността на доставките на хуманитарни помощи за Сирия, се посочва в съобщението на Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Светът ще миряса когато ФАЩ забравят думите Сирия и Украйна.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС."А няма ли един път да съобщите какво е казал Белия Дом по тези въпроси , цитирано от CNN ?Или сте- на хибридна война , като на война?
31
8
 
1
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Че това разговор ли е??? Обама говори-джуджи слуша.
30
5
 
9
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо ЕС или ООН не осъди Обама за хилядите убити и прокудени в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и Либия? В следствие на американските бомбардировки? За концлагера Гуантанамо? За расовата дискриминация в Сащ? За поддръжката на убийствения фашистки режим в Куев? За тоталното подслушване и следене на хората в цял свят, включително и на Ангела Меркел? За измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад? За създаването на ИД и въоръжаването и с американско оръжие?
29
5
 
8
 
! Отговори
пълно безсилие преди 8 години
В братска Америка цари пълно безсилие, отчаяние и фрустрация. Не можаха да предотвратят присъединяването на Крим към Русия и нямат никаква идея, какво да правят със Сирия, ДНР и с ЛНР. Очевидно в бъдеще правилата на световната външна политика ще се определят от Путин. Американците са деградирани от Путин в ролята на статисти, които само гледат като хипнотизирани зайци и не могат да реагират по никакъв начин.
28
4
 
11
 
! Отговори
награда за мир преди 8 години
Обама трябва да върне Нобеловата си награда за мир и да я връчи на Владимир Путин!
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работното време на червения *** свърши
26
1
 
4
 
! Отговори
Боздоган преди 8 години
Няма да се спрат само със сирийската...
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не пишете как турската армия бъхти сирийската
24
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да пожелаем успех на доблестните украйнски войници успех срещу проруските плъхове.Тези проруски *** се крият между мирните жители и ги използват като жив щит.Всичко това се прави,за да се обвинят после украйнските войски в престъпления срещу човечеството,но за всички е ясно какви са методите и манипулациите на руските пачи.Проруските гадини,които са болни от тумор-путинома на главния мозък трябва да е ясно,че няма да успеят на прекършат свободолюбивия дух и стремежа към демокрация и правова държава на героичния украйнски народ.
23
5
 
1
 
! Отговори
Боздоган преди 8 години
Рушнето го пуснаха в канала.И това което тече не е вода.
22
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Струва ми се, че единствено нашият Бойко Борисов от световните политици се държи адекватно! Разговаря по телефона, говори с Меркел, с Вишеградската четворка, говори за кризите, за гръцката блокада, говори разбираемо, реалистично, опитва се да реши реално приблемите, назовава ги ясно...
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сега знаем че турски войници с 12 пикапа (хм) са влезли на сирийска територия...Но никой не знае дали са се върнали....Най-вероятно повечето са при девиците горе на небето...
20
7
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
И ако се вярва на иранците, турските командоси провеждат мащабна операция на сирийска територия с подкрепата на хеликоптери от турските сухопътни сили! Сега пак ще чувам силно квичене с български акцент, ама така кажуват иранците...
19
6
 
0
 
! Отговори
Буш преди 8 години
Тази *** да се маха, че е.а мамата на всичко с неговата толерантност и пасивност.
18
16
 
11
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Ако се вярва на сирийското правителство, турски командоси са навлезли в сирийска територия и почнали да шамарят кюрдските протежета на Путин! Но аз не вярвам това да е вярно, защото, както вече се убедихме от коментарите на всичкознаещите и разбиращи "специалисти" в този форум, турския аскер много мнооооооооого се плаши от пияните yшанкaлии! :-))
17
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Седмица трябва още и сирийците ще си върнат пълния контрол на границата с Турция.Затова бърза Ердоган защото турските терористи дават огромни жертви последните дни.А и най-вероятно Обама вече го жертва.
16
2
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
По начинс ти на мислене схващам, че си много зле с мисловните процеси в изтънялата ти мозъчна ***. Все едни сте индивид от четвъртият свят (виртуалният).
15
7
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Иран, С. Корея хахахаххахахахахахахаххахахахаха ще падна. Колко жалки и глупавички сте.
14
8
 
8
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ВЛАДИМИРЕ НИКАКВИ ДОПЬЛНИТЕЛНИ ВРЬЗКИ С ОБАМА И ЕРДОГАН---ТЕ ИГРАЯТ ЗАЕДНО---МОЖЕШ И БЕЗ ТЯХ --ТЕ СЕГА СТРЕЛЯТ В ГЬРБА ТИ НАПРАВИ НУЖНИЯ ХОД С ПЕШКАТА И МАТИРАЙ ЕРДОГАН ОАКАНИЯ ОБАМ И ЕРМАЛЬК---БОРИСОВ