Допускането на Русия до игрите в Рио? Логично и справедливо!

Има двойни стандарти – и спортни и политически, пише руската преса
25 юли 2016 09:13,
51
Допускането на Русия до игрите в Рио? Логично и справедливо!
Снимка: Reuters, архив

Руският спорт се размина с най-грандиозната катастрофа в своята история. Националният отбор на страната, изправен от грандиозната допингова криза пред отстраняване от олимпиадата в Рио, ще може да замине за игрите благодарение на изпълкома на Международния олимпийски комитет (МОК), пише "Комерсант" под заглавие "Русия бе оставена в играта".

През юли независима комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) начело с Ричард Макларън откри доказателства, потвърждаващи обвиненията срещу руското спортно министерство за манипулации с допинг проби на руските спортисти преди и по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Вчера обаче ръководството на МОК не изключи напълно Русия от участие в олимпийските игри и не прекрати членството на Руския олимпийски комитет. Всяка международна спортна федерация ще решава самостоятелно да допусне ли руски спортисти на олимпиадата в Бразилия от 5 до 21 август.

Колкото и да изглежда премерена, логична и справедлива позицията на олимпийските чиновници, а техните аргументи - по човешки разбираеми, няма никакви съмнения, че тази позиция ще срещне най-жестока критика от страна на онези, според които отстраняването на руските национали от олимпиадата бе единствен изход от кризата с допинга, коментира "Комерсант".

Допуснатите до Олимпиадата руски спортисти ще бъдат подложени на строг допинг контрол, съобщи МОК. Русия е допусната до игрите "при унизителни условия", а "решението на комитета се базира на двойни стандарти - спортни и политически", твърди "Независимая газета".

Световната антидопингова агенция УАДА е разочарована от решението на МОК да допусне руските национали на олимпиадата, отбелязва "Известия" и цитира президента на организацията Крейг Рийди, заявил, че "държавната система за подкрепа на допинга в Русия сериозно подронва принципите за чистота на спорта".

Председателят на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов заявява пред вестника, че "не вижда поводи за радост". "Сега се очаква поредица нови решения, вече "отраслови" - това при всяко положение е неприятно, при всяко положение работи и срещу нашите спортисти, и срещу Русия", обяснява политикът. Той споделя "усещане", че продължават усилията "за дискредитиране на Русия", целящи Федерацията да бъде лишена от "напълно очевидния и безспорен световен и общонационален успех" на олимпиадата в Сочи.
Становището на МОК обаче "зарадва потребителите на световната мрежа", пише "Лента". Мнозина забелязаха, че без руски спортисти състезанията в Рио "биха минали скучно", а някои злорадстваха по повод несполучливите опити на САЩ "да подкупят" спортните функционери, добавя електронният вестник.

Може да се спори доколко са справедливи и безпристрастни функционерите от МОК, чиито решения все едно ще трябва да бъдат изпълнени. За Русия обаче е по-важно да направи верните изводи от допинговия скандал, за да изключи в бъдеще избухване на нови, изтъква "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

На съвещание с руските министри президентът Владимир Путин напомни официалната позиция на Москва, че в спорта няма и не може да има място за какъвто и да било допинг, посочва "Росийская газета".

Спортът трябва да е чист, а здравето на спортистите - под сигурна защита, напомни Путин. Той призова за целта руските власти "максимално тясно да сътрудничат с дисциплинарната комисия на МОК, Световната антидопингова агенция, международните спортни федерации по олимпийските, а и по неолимпийските видове спорт", допълва московският официоз.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
ЗЛАТНИ МЕДАЛИ преди 7 години
Успех на руските спортисти на олимпиадата!
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ste stane kakto s marihuanata. vovi, bitki, ubiistva, daje voini.. i ia legaliziraha, za da se gepi danak oborottak i s dopingo, ste go legalizirat i daje preporu4at kato zadaljitelen za sportisti, u4avstvasti v svetovni i olimpiiski sastezania. o poneja rusnacite pak ste spe4eliat zlatnite medali- ste gi obviniat 4e na sa polzvali doping, koeto po togavasno vreme ste se s4ita za prestuplenie
39
1
 
0
 
! Отговори
кики преди 7 години
До анонимен 29Има причина да бъдат вкарани в концлагери в Сибир. Ако не я знаеш -разбери я.
38
1
 
6
 
! Отговори
митко преди 7 години
ИСТИНАТА е , че твърденията за уж изчезналите допинт проби на руски спортисти и други подобни твърдения се оказаха НЕВЕРНИ , много скоро манипулаторите и порачетелите на този скандал ще бъдат извадени на светло ...толкова е силна омразата и атаката към Русия , че явно вече не се подбират методи и средства
37
7
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Пускайте ги тиа да си правят Сибириада... - и по-далеч от цивилизацията...
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американския допинг е най-великия допинг на света.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението на МОК дали няма връзка с ударът в Сирия срещу секретна военна база на американци и британци?
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех на Сборная. От сърце им желая всички медали на Олимпиадата. Много ми е мъчно за Елена Исинбаева и Сергей Шубенков. В овчарския скок при жените и хърделите при мъжете, който и да спечели в отсъствието на Елена и Сергей все ще е втори, защото ги няма НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И НЕСПРАВЕДЛИВО ОТСТРАНЕНИ. ТЕСА ИСТИНСКИТЕ ЗЛАТНИ ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ.
33
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рио ще е фиаско за руските спортисти допингисти.
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КГБто е по - силно от МОК.Руският спорт си остава заложник на ченгетата.
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При западняците също ги ома такива издънки.Но като се издъни някой и му взимат титлите и правата.На някой, щото са единици.При руснаците всички се друсат, подкрепени от държавата
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ивчоПутинофиле нещастен, ти пробваш тай-елементарната защита: И другите го правят! Тук има една съществена разлика: в Русия това е "държавна политика" !Пропускаш и факта, че на практика, руснаците си признаха!
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските атлети са със западни марки дрехи, оборудване, материали.Само допинга им е руски, от лабораториите на КГБ/ ФСБ
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека ти каза, че руските лагери са били в Сибир!Ти не знаеш къде да били английските щото е нямало такива.И понеже си неуук като руский гражданец да те светна че се е казвалаВеликобритания, а не Англия, момиченце продажно
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умен ход на МОК. Хем игрите ще са по-интересни, хем отнемат аргументите за бойкот!
26
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпонгош, от края на 18 век, демек 1773 година има концлагери в Сибир.Само руснак и българския комунист избиват своите си!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надписът "РОССИЯ" е с обратната чупка на "Marlboro".
24
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по-срамно е, че руските атлети са взимали допинг на продукт от американска фармацефтична компания, направила лекарство за Алцхаймер.А руснаците го крадат и правят допинг.Дори това не могат да произведат сами своллочите русские .
23
4
 
6
 
! Отговори
!!! преди 7 години
по долу един писал, че руснаците били създали концлагерите.Ало таранкоолу -концлагерите са създадени от Британската империя още 19-ти век и усъвършенствани от Германия през 20-ти век.И към днешна дата има поне два официално действащи концлагера и те са на територията на гетото САЩ.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- А сега започва традиционният петдесетобой. Стартира участникът от Щатите. Ето, той пробяга три хиляди метра, направи овчарския скок, вдигна щангата с 300 килограма, пробяга 100 метра, остави щангата, кош от тройката, шах, мат, гооол! Ще започне втори кръг със значителна преднина пред втория.