Сближаването между Турция и Русия ще даде сигурност на Европа

Какво още ще спечели Старият континент
10 авг 2016 10:52, Екип на Bloomberg
14
Сближаването между Турция и Русия ще даде сигурност на Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смяната на курса на Ердоган не е смяна на геополитическите цели, а само на стратегията и тактиката. Европа и България печелят от сближаването на две големи сили като Русия и Турция, защото се отива към по-голяма сигурност. Това каза Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Европа може само положително да оцени затоплянето на отношенията между двете страни, тъй като се отваря възможност за постигането на мир в Сирия и ограничаване на бежанския поток. Николов остана скептичен тази цел да бъде постигната скоро, като заяви, че става все по-невъзможно Сирия да остане единна и се върви към федерализация. 

"Говорейки за евентуални загуби на Европа и САЩ от това сближаване, единствено можем да мислим заТурски поток, защото той ще подрони усилията на Европа да диверсифицира газовите си доставки. Губи се значението от възобновяването на Набуко, влиянието на Украйна намалява", допълни експертът.

Николов каза още, че руският президент не вярва изцяло на турския си колега въпреки напредъка, който е постигнат на срещата. "Ердоган е импулсивен, а и Путин си дава сметка, че той преследва само националните си цели", обясни той.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2000 години Европа просъществува без руските газови доставки просто , защото до преди 80 години Европа беше на дърва и вглища. Трябва малко ум ама навреме.
9
11
 
1
 
! Отговори
мравков преди 7 години
Няма сигурност.Турция ще бъде раздробена като Сирия,по един или друг начин.След това наред са Иран и Пакистан.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво му е на Путин да разрушава ЕС. Напратив. Колкото Европа е по стабилна и просперираща, толкова повече и трябват газ и всички руски суровини, за които Сащ точат лиги. Сащ затова искат да съсипят Русия, за да сложат ръка на природните и ресурси, с които Русия е богата. В Украйна сложиха ръка на руския газ , но руснаците се усетиха и развалиха сделката с Украйна.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с путин или без путин ,с ердоган или без западна европа европа е една помийна яма,ес е една фашистка структура командвана от световния бандит сащ,а емигрантите ще допринесат европа да получи истинското си име еврабия
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според този експерт и стратег излиза, че най-важното за оцеляването на ЕС и Европа са руските газови доставки. Интересно как е оцеляла Европа последните 2 хилядолетия без руските газови доставки.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОЩЕ ЕДИН (ЕКСПЕРТИН) ХРАНТУТНИК НА СОРОС ИЗПЪЛЗЯ ДА НИ ОБЯСНЯВА КАКВО СТАВАЛО В ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ТУРЦИЯ И РУСИЯ .ТЕ ОТ ТАКИВА(ЕКСПЕРТИ) КАКТО Е КАЗАЛ НАРОДА АМАН
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 Те ги извикаха и си се опаравят с тях . Теб какъв ти е проблемът. някой теб да те има за нещо . Дори бежанците те нямат за нищо
3
2
 
18
 
! Отговори
ВС преди 7 години
Не виждам нищо лошо регионалните сили да са в добри отношения, до колкото може. Само трябва да измислим как да се отървем от този бежански поток... че зелките в Брюксел (Берлин и т.н.) ги извикаха, а сега да не стане: вие ги дръжте...
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божкеее и тоя си вади хляба с това? Как не се е споминал от глад?
1
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На турчин вяра да нямаш. Това българина го знае от раждането си. Путин също е наясно.