$240 хил. – средната годишна заплата във Facebook

Компенсацията на Марк Зукърбърг е минала $8,8 млн.
17 апр 2018 21:10, Бойчо Попов
15
$240 хил. – средната годишна заплата във Facebook
Снимка: Reuters

Служителите в най-голямата в света социална мрежа Facebook са получили през миналата година средно възнаграждение от над 240 000 долара, докато общите компенсации за главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг са надхвърлили 8,8 млн. долара, пише The Wall Street Journal, като се позовава на официални финансови данни на водещата социална мрежа за 2017 г.

Цялостното възнаграждение на Зукърбърг е достигнало 8 852 366 долара, което е с около 37 пъти по-високо от средното заплащане на служител на Facebook Inc., показват годишните документи, подадени от компанията в края на предходната работна седмица.

Както и досега, основната заплата на Марк Зукърбърг за 2017 г. е била от едва 1 долар, а той не получавал бонуси или други възнаграждения. В същото време обаче разходите за сигурност и пътувания на 33-годишния милиардер са нараснали с цели 54% до около 8,85 милиона долара през миналата година, когато той предприе обиколка на 30 от американските щати.

Facebook изчислява съотношението на заплатите от 37 към 1, като сравнява компенсацията на Зукърбърг с тази на конкретно лице, идентифицирано като средноквалифициран служител на компанията.

Компаниите в САЩ са длъжни да разкриват съотношението на заплатите като част от по-широкото изискване на закона Дод-Франк, което влезе в сила през тази година. Правилото беше част от приетия през 2010 г. закон "Дод - Франк"(наречен по фамилиите на двамата му основни автори - сенаторите Крис Дод и Барни Франк), целящ по-сериозен финансов надзор след последната глобална финансова криза. Много от останалите компании от Силициевата долина все още не са подали тези декларации. През миналата седмица Twitter съобщи, че годишната средна компенсация за служител на компанията през 2017 г. в била в размер на 161 860 долара.

Колко по-ниска е средната заплата в Morgan Stanley и коя компания засега води по тази своеобразна класация - вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Фейк Нюз!! преди 5 години
Реалната заплата glassdoor/Salary/Facebook-Salaries-E40772.htm
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щуротии, като нашето НСИ. То затова е средно - като сложиш всички заплати и тези на висшия мениджмънт в милиони, те натежават и правят общо голяма средна заплата.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 - Едва ли. Работниците, колкото и трева да са пасли, може да направят сметката, че колата на шефа струва 150 000 лева и се сменя на пролет и есен, а тяхната заплата е нещо от рода на 8000-9000 кинта на година.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До незнаенИмаш овце на къра, стрижеш ги.
4
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"Компаниите в САЩ са длъжни да разкриват съотношението на заплатите" - в България ако това стане работниците ще линчуват още на другия ден шефовете си...
3
0
 
6
 
! Отговори
Кон боб яде ли? преди 5 години
Абе то и в България средната е 1400 лв на месец....ама всичко е точно когато изкарваме по 700
2
2
 
10
 
! Отговори
незнаен преди 5 години
Този Зукарбърг ли Заурбърг ли трябва да го да го вкарат в строг тъмничен затвор докато е жив този разказа играта на целия свят учожди хората и ги направи зомбита само да чатят в неговото пространство без личен контакт ама хората са *** че си пишат данните.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и в България е горе-долу 37 към 1. Всичко отива за шефчето, а за робите - трохи.