ЕС поиска повторно преброяване на резултатите в Беларус

Лукашенко говори за опити за външна намеса
10 авг 2020 18:39, Красимир Ангелов
48
ЕС поиска повторно преброяване на резултатите в Беларус
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди репресиите в Беларус и поиска "прецизно" повторно преброяване на резултатите от президентските избори, предаде Франс прес.

"Тормозът и силовите репресии срещу мирни протестиращи нямат място в Европа. Призовавам беларуските власти да гарантират, че резултатите от вчерашните избори ще бъдат преброени и оповестени с необходимата прецизност", написа тя в Туитър.

Още по темата

Посланици на държавите от Европейския съюз, акредитирани в Беларус, се събраха на среща за обсъждане на ситуацията в страната, съобщи полският външен министър Яцек Чапутович, цитиран от ТАСС. По думите му "общата оценка е, че беларуското общество е разочаровано от развитието на събитията след изборите", каза той и добави, че Полша очаква да бъде организирана среща на външните министри на страните от ЕС, поне по видеоконферентна връзка, за обсъждане на ситуацията в Беларус.

Германското правителство смята, че по време на изборите в Беларус не са спазени дори минималните стандарти за демократични избори, заяви днес на брифинг неговият говорител Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Литовският външен министър Линас Линкевичус изрази мнение, че президентските избори в Беларус не са били честни и свободни и призова за по-активна работа с опозицията в страната. "В бъдеще трябва да отделяме още повече внимание на правата и свободите на човека в Беларус и още по-интензивно да сътрудничим с опозицията. Очевидно гражданското общество вече е готово за промени и не можем да не го забелязваме, трябва да уважаваме мнението на хората", заяви министърът, цитиран от ТАСС.

Получилият по предварителни данни над 80 процента от гласовете беларуски президент Александър Лукашенко обаче отбеляза, че изборите са преминали като празник, предаде ТАСС. "Нали видяхте, искахме да подарим празник на хората и те действително се отзоваха. Това е празник. Някои искаха да го развалят. Ние ги видяхме и тази нощ те още по-ясно излязоха на светло", заяви днес Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Беларуският президент каза, че ситуацията с протестите в Минск не е катастрофална, но доста опасна за хората. "Затова трябва да благодарим на момчета от ОМОН (Отрядите на милицията със специално предназначение - Б.ред), те ги предпазиха от критична стъпка. Ситуацията не беше катастрофална, но бе доста опасна за хората, които бяха изкарани на улицата", добави Лукашенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Удобната анархо-либерална Нова Тактика на Глобалистите: Не признаваме резултатите от изборите и толкоз! Щом безсилната опозиция нададе подобен вой, ръцете на Запада за санкции, вмешателство и революцийки са развързани. Пресни примери: Венецуела, Беларус и България - когато Б. Борисов вземе, че спечели за пореден път (друг е въпросът, че на него вече не му се управлява)....Ех, лицемери.....
40
0
 
1
 
! Отговори
джо преди 3 години
За зла участ, докараха работата до дилемата " зад теб бика , пред теб старшината" Нямам грам представа как са протекли изборите в Беларус, но какво направи Европа , за "чесните" и "почтени" избори проведени в Украйна. Самото заявление, без да са събрани достатъчни доказателства руши представата за независим ЕС. Всичко това си е пълен фарс, както и да се погледне, необходимо е да се направи пълен и задълбочен анализ на изборните резултати, след което обосновано и с доказателства да се коментира
39
7
 
4
 
! Отговори
334 преди 3 години
Не бях виждал на едно място толкова НЕГРАМОТНИ хора. Но понеже са защитници на Лукашенко и врагове на цивилизована Европа, това ме успокоява.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fällt jetzt Europas letzte Diktatur? Häh? Was ist mit Russland, Ungarn oder der Bild? четете коментарите в немските медиййхората с ирония усмиват западните медий и евросъюза,меркел с тяхнта демокрация и маниполативни новини
37
1
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
До Булбаш 3 еврака литъра.Чиста,прочетете отзивите.
36
1
 
1
 
! Отговори
хахахахаа преди 3 години
До цъфнал герб Добре казано....
35
0
 
1
 
! Отговори
цъфнал герб преди 3 години
До Булбаш кви ги гувориш кумонягъ!на цар киру ментака е по-убаф!
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В бъдеще трябва да отделяме още повече внимание на правата и свободите на човека в Беларус "ха-ха.....колко нагло смешно спрете расизама към Българите в германия и без това от 400000 души с Бг паспорти дали има 50000 итински Българи Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да осъди репресиите в германия и тогава да осъждааа други
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко да не се ослушва а да преима руското предложение за обединяване на Беларус и Русия. Иначе брюкселските демократи ще му спретнат някоя цветна революция и ще го самообият в някой затвор. После следва тотално разграбване на Беларус глад и милиони емигранти към ЕС да слугуват на западняците.
32
4
 
10
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 3 години
Защо корумпираните декадентни бюрократи от Брюксел на поискаха повторно преброяване на резултатите от изборите в НъРъБъ България?
31
5
 
5
 
! Отговори
водка преди 3 години
До русофилите в Сибир!Ако те пипне някое момче-путинист има вероятност да те преполови като солена селда!Не се ли боиш?
30
4
 
14
 
! Отговори
Флин преди 3 години
Който е бил скоро в Беларус,знае за каква уредена държава става въпрос.Американските и брюкселски третополови психопати могат само да вият и скърцат със зъби от безсилна злоба.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво търси ЕС в Беларус?
28
9
 
8
 
! Отговори
русофилите в Сибир! преди 3 години
Глупавите *** дето са коментирали долу си мислят че Грипена така ще вземе като Лукашенко следващите избори със 101% ама много са се излъгали
27
5
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хайде бе.Верно ли? Америка си трае, Кошера в Европа наречен ЕС " Настоявал"?! И от какъв зор? Да не би да им пази местото на Англия за Беларус?! Май пръта освен в България.Трябва да играе в Целият ЕС! Лицемери! Кога ще започнете да гледате интереса на Европа? А Не чужди? Такива?-:(
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,не не може такава наглост от страна на ЕС. Защо не си броите гласовете във вашите държави членки,защото има съмнение за редица,а си врете носовете в чуждите държави? Беларус без Лукашенко ще стане като БГ, Украйна, Русия,Сърбия и други такива съсипани държави.
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените имат средно с 17% по малък мозък като тегло също и като обем.Каква е идеята жената освен за размножаване не мисли за друго.Жени на всласт и вкарване на бежанци по този начин се цели раждане на деца от бежанци тоест афро азиатци и магребинци.Идеята е расов микс.Жената нищо не може да управлява тя няма умственият капацитет за това.Навсякъде опозицията е все от жени.Ето това искат левите ***.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мдааа сега санкции,а Путин доволен, тласкат Белорусия към матушка Рус
23
3
 
12
 
! Отговори
Колко типично преди 3 години
"Господарите на парите" заповядват, корумпираната до костния мозък брюкселска бюрокрация изпълнява. "Честни" опозиционни интернет ресурси от полски сървъри, същите "методически указания" в стил сръбския "Отпор", които се изпълняваха и на площад "Тахрир" в Кайро, и на Майдана в Киев. Глобалната финансова пирамида съвсем се е разклатила, щом толкова отчаяно искат да налапат и един от последните малки залци - Беларус. Жалко за дългогодишните усилия на Лукашенко да я опази независима.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дреме му на тракториста