Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия

Полицията издирва двама с по няколко паспорта, включително руски
Обновена: 17 апр 2021 22:34 | 17 апр 2021 22:30, Веселина Йорданова
221
Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия
Снимка: БГНЕС

Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г. Това съобщиха днес премиерът Андрей Бабиш и и.д. външен министър Ян Хамачек, цитирани от Ройтерс и АП.

Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в мащабните експлозии в склада за муниции, в които загинаха двама души.

Хамачек, който е и вътрешен министър, каза, че на 18-те дипломати, идентифицирани като военни шпиони, е разпоредено да напуснат републиката до 48 часа.

ТАСС допълни, че според Хамачек изгонените руснаци са агенти на две руски разузнавателни централи - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Чешката полиция съобщи днес, че издирва двама мъже с по няколко паспорта, включително и руски с имената Александър Петров и Руслан Боширов, предаде Ройтерс.

Тези имена съвпадат с използваните от двамата заподозрени за отравянето с "новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през 2018 г.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
2
 
! Отговори
А в България, преди 3 години
Колко складове и заводи взривиха и колко невинни българи загинаха, Русия е империя на злото !
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехите поне са разкрили кой им е взривил оръжейния завод а във България през последните години доста взривове имаше но не са руснаците нали
152
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е ТЕРОРИЗЪМ. Руснаците тотално заприличаха на ислямска държава!
151
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 171Англичаните вече започнаха да говорят за затваряне на руски посолства в западния свят, а започне ли да се говори за това вече е на път да стане .....А вие си разсъждавайте по русофилски, скоро ще можете да се радвате на Северна Корея -2 в новините.
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно руснаците имат само 2-*** шпиони за всички диверсии, затова ги издирват навсякъде.
149
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не почнат да ги гонят с камъни и дърве, още щом се появят руснаци на границата, няма да се цивилизова това дивашко племе.
148
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те освен шпиони, друго нямат.
147
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 3 години
Вече съвсем изкрейзиха - те са навсякъде! Руските шпиони де...
146
5
 
10
 
! Отговори
334 преди 3 години
Всички посолства на Русия по света са бъкани с шпиони. Браво, Чехия!
145
12
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Напоследък доста държавички се дърлят на Русия,но накрая някой ще гризне дръвцето.
144
5
 
12
 
! Отговори
Фен на Чехия преди 3 години
Чехия е супер, Прага е супер, чехкините са супер, страхотна страна, която мина Испания и Италия по бвп на глава от населението и вече гони Франция и Англия! Населението им също расте и гони 11 милиона. Имат силна промишленост и шкодите са супер коли. А за БГ си има поговорка: "кyрица не птица, Бoлгaрия не задграница".
143
4
 
1
 
! Отговори
Ел-Дорадо преди 3 години
ШльохРазкрачинская Моника сама си завряла кларинета в калъфката и разлабена изпуснала немалки количества инертни пропан набутанови *** коите се възпламенили от искрите на търкащи се синтетични дрехи в тазовата й територия
142
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очква се Украина да прогони всички руски дипломати; руснаците - 5 000 000 работещи украици в Русия. хем ще им обяснят че ги връщат в Родината на Волунтиер Грюненшайзенченко шо нихнио Презо е въвен пълна мобилизация.
141
8
 
13
 
! Отговори
Спутник V спокойно преди 3 години
Интересно:18 руски служители на посолството са на работа вЧехия поне 10години без пауза,либе?Мунициите избухнали преа 14та година,акъде е вербовката напазачите и охраната.занещастие 2а работници вскалдовете сазагинали.ама тая подготовка неможе дастане заединден.руските служители се отзовават след 5-6 години стаж ведна държава.Е как точно тези,и то цели 18души сабили преди 7години вскладовете даим палят фитилите?Изгонването става час след като Лукашенко каза за ликвидиране на него и децата му
140
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам и Полша да изгони 50-60 руски дипломати заради руския терористичен акт от 10 април 2010 година. Поляците доказаха че става въпрос за терористичен акт и са съвсем близо да докажат че зад него стои Русия. Остатъците от самолета на Лех Качински са арестувани в Русия и тя категорично отказва да ги върне на Полша както е по всички международни правила и спогодби.
139
13
 
14
 
! Отговори
на Шипка е спокойно преди 3 години
Тези действия на Русия си имат име и то е тероризъм. Русия е непоправима терористична държава със 103 годишна история. В България има извършени множество герористични актове с участието и подбудителството на Русия. Трябва ли да напомням за атентата от 1925 год с 213 жертви. През 2014 и 2015 в България също имаше необясними взривове в наши военни заводи и складове, но за разлика от Чехия порусначения прокурор Цазаров отказа да ги разследва като терористични актове. А службите ни спят ли спят.
138
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 174"колко още държави трябва да изгонят ***, за да се проумее от ЕС и от Запада, че Русия играе вабанк срещу демокрацията и погазва наред всички закони и разпоредби. Вова е станал по-голям хулиган от Ким Чен и трябва да бъде спрян преди да е станало твърде късно"Постепенното изключване на Русия от международната общност започна: вече са под натиск руските държавни облигации, скоро и други неща. Запада мисли, че не е реално да има отново разделение по светове, но греши.
137
10
 
10
 
! Отговори
ами преди 3 години
Краварските догматици и техните слуги издишат от всякъде - спукан балон са!
136
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко още държави трябва да изгонят ***, за да се проумее от ЕС и от Запада, че Русия играе вабанк срещу демокрацията и погазва наред всички закони и разпоредби. Вова е станал по-голям хулиган от Ким Чен и трябва да бъде спрян преди да е станало твърде късно.
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подозрения е едно, доказателства за вина е друго, а истина е трето. Но на кой от критериите отговарят "уличните" е избор на някой посланик.