Протестите в Куба са взели жертва, има ранени граждани

Президентът нарече демонстрантите контрареволюционери
Обновена: 14 юли 2021 08:26 | 14 юли 2021 08:19, Елка Василева
17
Протестите в Куба са взели жертва, има ранени граждани
Снимка: архив, БГНЕС

Един човек е загинал по време на антиправителствените протести в Куба, които започнаха в неделя, предаде Франс прес.  Демонстрациите срещу еднопартийния комунистически режим бяха последвани от вълна от арести и твърдения за полицейско насилие.

Според съобщение на кубинското вътрешно министерство мъж е загинал по време на демонстрация в покрайнините на Хавана.

Още по темата

Ройтерс съобщава, че има няколко ранени граждани и служители на реда, предаде БНР.

По-рано глобалната компания за мониторинг на интернет NetBlocks съобщи, че Куба е ограничила достъпа до социалните медии и платформи за съобщения, включително Facebook, Instagram, WhatsApp и Telegram. Базираната в Лондон компания обяви, че това "вероятно ще ограничи потока от информация от Куба". Правителството не коментира съобщението, от Telegram и Facebook - също, а от Тwitter казаха, че услугите ѝ не са били блокирани.

В невиждан от десетилетия протест хиляди кубинци излязоха на улиците в неделя в знак на недоволство от недостига на храни, лекарства, повишаването на цените и справянето с коронавируса. Подобни мероприятия са незаконни в Куба.

Президентът Мигел Диас-Канел нарече демонстрантите „контрареволюционери“. Правителството му смята, че протестите са финансирани и дирижирани от САЩ и обвинява за проблемите на острова американските икономически санкции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Кубажертвасащпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Йемен, Мадагаскар, Ливан измират от глад, но никой не протестира................. САЩ и Западна Европа не протестират. ............................Не гладът е проблемът на САЩ и Западна Европа........................ Глад в Куба ще има след падането на режима и никой няма да помага или да се интересува.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко жертви взеха протестите в САЩ?
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим Северна Корея кога ще се вдигне.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Особено кубинките на снимката изобщо не прибичат на гладни.
7
8
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Само като видя бройката на хората (не повече от 500 човека снимани от ниско за да създава впечатление за голям протест) ми става ясно, че краварките са спонсори на протеста !
6
3
 
1
 
! Отговори
бозо преди 2 години
Да събудиха се, протестират, че првавителството не слагало достатъчно мерки против пландемията и нямало избор на ваксини...
5
9
 
10
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
Най-после и тоя народ се събуди, а е заспал от 1959 г., когато диктаторът Фидел Кастро дойде на власт чрез преврат. Кремълските храненици в Хавана скоро ще си обират крушите, а догодина и нашите кремълски храненици ще поемат път към Делтата на Амазония...
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде братя кубинци обесете тея военно престъпници. Те са поклонници на чужда страна. Свобода или Смърт. Мачкайте военната хунтата и живеете свободно. Забога 2021г още карате коли от 1965....
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, Смолян!
2
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова и БСП да помогнат с жива сила на Куба срещу надигащата се контрареволюция. Да организира мощни протести пред американското посолство с хвърляне на яйца и домати.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мадан?