Актьорът Олександър от Херсон: Аз не съм войник

Той не иска да се бие срещу Русия, но и не може да напусне града
20 мар 2022 17:45, Нели Христова
38

Вече почти месец жителите на черноморския град Херсон в Украйна се борят с новата реалност.

"Разбирате ли какво означава да не можете да отидете, където ви се иска и да не можете да правите това, което искате... Почти всичко е затворено, а хората са изплашени", каза актьорът Олександър Мудрий.

Той е актьор в Херсонския драматичен театър. Не може да напусне окупирания от руски сили град, но и не иска да се включи в битките.

"Аз не съм войник. Не знам как да боравя с оръжия, в Херсон нямаме армия, всички сме цивилни. Единствено знам как да приготвя коктейл "Молотов". Но ако видите колко руснаци има тук, то става безсмислено", сподели актьорът пред Bulgaria ON AIR.

В деня на първите бомбардировки в града той и колегите му празнуват премиерата на най-новата им постановка.

"Прибрахме се към 2 часа сутринта. Към 4-5 вече бяхме събудени от експлозии. Първо бяхме объркани, но като започнахме да четем новините, разбрахме, че руснаците ни нападат", разказа той.

Апартаментът на Олександър се намира близо до летището, което е било и една от първите цели на руските войски. За това той и приятелката му се местят в друго жилище. А вече почти месец жителите на черноморския град излизат на улиците, за да протестират за свобода.

Олександър споделя, че  руските военни не допускат да се влиза или излиза от пределите на града. Засегнат е и хуманитарният транспорт. Вследствие на обстрела жертвите от града са десетки.

"Ние сме независима държава от преди 30 години. Имаме свободен избор и свой начин на живот. Ако на някого не му харесва, може да си тръгне. Но когато войници идват от друга държава и искат да окупират нашата, те са врагове", настоя актьорът.  

И все пак Олександър се опитва да има нормален живот. Той е баща на момиченце, което след броени дни ще отпразнува своя 10 рожден ден в окупирания Херсон.

"Тя не е толкова малка вече. Почти на 10 е и разбира какво се случва и какво означава война. Опитваме се да прекарваме колкото се може повече време заедно. Поръчахме подарък по интернет, но сега ще трябва да измислим нещо друго. Със сигурност обаче ще направим торта", посочи Олександър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Тотални лъжи! Херсон отдавна е завзет от руснаците без никакви сражения, без стрелби, без нищо. Когато пристигна първия коментарен конвой жителите наистина не искаха да взимат нищо от камионите, но после всичко тръгна нормално. Имало е краткотрайни сражения на един мост извън Херсон. Информацията ми е от първа ръка. Украинците лъжат като нашия Бойко Борисов.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия разчиташе тихомълком да анексира Украйна и не се погрижи за разумен довод за пред света. Сега постфактум говорят за накакви ,,фашисти,,, но хората виждат,че руснаците са фашизирани. Те не са такива отсега. Просто си живеят в мрачното социалистическо минало
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алкохолизирани дебели рускини обясняват,че Украйна е ,,по - малката непослушна сестра,която трябвало да яде шамари,за да тръгне в правия път,,. То хубаво,ама фюрерът им е лъжлив,а генералите- крадливи,та вместо блиц крийг,сътвориха блиц- излагация.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия започна война и е агресор. Противното означава Русия да е виновна за втората св.война,защото не е била съгласна с Хитлер и добрият човек бил принуден да й влее разум.
30
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Руска пропаганда" е адски тъ по словосъчетание. Просто Западът се оказа по- добър играч от Русия и да, може би е несправедливо, но никой не е отменил законите на природата: оцеляват по- адаптивните. Русия си позволи да изостане от света, е, никой не им е виновен на руснаците! С парите за оръжие и за олигарсите да бяха направили нещо стойностно.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дават се и отделни хора по улицата, които казват че одобряват нахлуването на руската армия." - Разбира се че има такива, но в Донбас. Десетки години руска пропаганда им е промила мозъците на някои. Жевеели бедно, цените се увеличавали. Че и тук цените постоянни растат - трябва ли всеки град да иска автонимия? Цялата обаст там е разрушена от войната. Как ще живеят по добре - не ми е ясно.
28
6
 
1
 
! Отговори
Късно е либе преди 2 години
Както е казал Апостолът:"Ние сме във времето и времето е в нас!". Ако за 70 г.Путин и неговите генерали времето е "същото" като преди 30 години, за 30 годишните времето преди 30 години не съществува. Руснаците допуснаха времето да им изтече. Руснаците, защото са мързеливи и не достатъчно умни, решиха, че могат да си позволят да не се борят за бившите си сателити. Е,за 30 години Русия изпусна питомното. Просто англосаксонците са по-умните от руснаците.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Забраниха българския език и затвориха всички български училища." - В Украйна функционират 63 български училища с над 10 000 ученици изучаващи български език. Вчера им пратих помощи (раници, учебни материали, хигиенни материали и медицински консумативи за оказване на първа помощ) и чрез МОН и БЧК ще достигнат до тях, за да могат да продължат да учат в тази тежка обстановка.
26
7
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Украинските наци са като македонците - те измислят всякакви глупости, смехории и несъществуващи думи, само и само да не е като в езика на омразния "окупант". Укрите си спретнаха възродителен процес по поукраинчване на руснаците и "Александр Николаевич" вече е "Олександр Миколаевич". Звучи доста идиотско и смехотворно, но тяхната пропаганда обяснава че така е било в древността, когато древните укри са основали своята държав ност преди хилядолетия.
25
0
 
9
 
! Отговори
"НЯМАЛО ДА СЕ Б преди 2 години
СТРАХЛИВО И МАЛОДУШНО .....
24
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Украйна, смърт за рашките
23
8
 
14
 
! Отговори
ПАК ДВОЙНИ СТАНДАРТИ преди 2 години
ЧОВЕКЪТ СЕ Е КАЗВАЛ АЛЕКСАНДЪР, НО НАСИЛСТВЕНО СА МУ СМЕНИЛИ ИМЕТИ. ЗНАЧИ, КОГАТО НИЕ СМЕНИХМЕ ИМЕНАТА НА БГ- ТУРЦИТЕ СЪМ СЪГЛСЕН, ЧЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НО КОГАТО УКРАЙНА СМЕНЯ ИМЕНАТА НА ВСИЧКИ ТАМ - БЪЛГАРИ, ПОЛЯЦИ, УНГАРЦИ И РУМЪНЦИ - ПЪЛНО МЪЛЧАНИ, НО САМО У НАС, ЗАЩОТО ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ СИ БРАНЯТ СЪНАРОДНИЦИТЕ.
22
7
 
11
 
! Отговори
Актьорът Олександър преди 2 години
А клоунът Володимир от Киев нещо вика ли?
21
18
 
18
 
! Отговори
Владолф йк преди 2 години
Кви нацисти търсите бе, президентът е еврейн, имат синагоги, самите украински евреи се бият на страната на Украйна. Аре събудете се малко. Нацистите са в Русия - на стадиона, където дребният им фюрер ги насъсква, а всички са се окичили със свастиката Z. До троловете - ако между хляба и свободата избирате хляба, накрая ще загубите и двете (стара поговорка).
20
13
 
18
 
! Отговори
един преди 2 години
Ами организирайте се, изкарайте тоя нарк.оман Зеленски на площада и многоо бързо ще свърши :)
19
17
 
19
 
! Отговори
Укронацистите преди 2 години
Укронацистите насила са принуждавали българите в Украйна да сменят имената си - Александър се сменя с Олександър, Петър с Петро, Елена с Олена. Николай с Микола. Забраниха българския език и затвориха всички български училища. Но ето че дойде и техния ред и сега реват.
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя страхлив наци преди се е казвал АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ.. УКРИТЕ ЗДРАВО СИ СМЕНЯТ ИМЕНАТА. ИМАШЕ ДРУГ АКТЬОР АЛЕКСЕЙ МУХИН, СМЕНИ СИ ИМЕТО НА ОКЪР ЛЮТИЙ.
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Целта му е да избие всички наред,"__________Затова ли предупреждава предварително цивилното население къде и кога възнамерява да нанесе удари?
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2. Е, и това лошо ли е?
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Путин няма разлика между националист патриот и нацист. Интересно как така Зашада не обвини Украйна в нацизъм, а само Путин? Той и Лукашенко обвинява протестиращите срещу фалшивият му избор за президент за нацисти. То било много лесно, като някой не ти харесва и го обвиняваш за нацист. За болшевиките всеки, който не им приема насилието, лъжите, убийствата, мизерията е нацист.