Лавров обвини Запада за безизходицата по зърнената сделка

Москва има искания за премахване пречките за руския износ
26 апр 2023 09:05, Елка Василева
41
Лавров обвини Запада за безизходицата по зърнената сделка
Снимка: архив, БГНЕС

Москва не вижда "практически никакви резултати" от пакта с ООН, който имаше за цел да подпомогне руския износ на зърно и торове, и обвини западните страни, че са създали безизходица, заяви  руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

Русия сигнализира, че ако не бъде изпълнен списък с искания за премахване на пречките пред този износ, тя няма да се съгласи на удължаване на срока на свързаното с това споразумение след 18 май, което позволява безопасен износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна.

Още по темата
На пресконференция в ООН в Ню Йорк Лавров похвали работата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и ръководителя на Службата за помощ на ООН Мартин Грифитс в стремежа им "да се постигне споразумение със страните, които обявиха нелегитимни санкции срещу Руската федерация".

"Но резултат на практика няма", каза Лавров.

През юли миналата година Русия подписа тригодишно споразумение, в което ООН се съгласи да помогне да се опита да премахне всички пречки пред руския  износ на зърно и торове. Въпреки че този износ не е обект на западните санкции, наложени след инвазията в Украйна през февруари 2022 г., Москва казва, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са пречка за доставките.

Едно от исканията на Русия е Руската земеделска банка (Росселхозбанк) да се върне в банковата система Суифт (SWIFT). Лавров заяви, че няма планове това да се случи и като алтернатива Гутериш е предложил американските банки да помогнат на Руската селскостопанска банка с транзакциите.

Руският външен министър заяви, че една банка "любезно се съгласи да финансира една операция", но това не е дългосрочно решение.

"Ако искате всеки път ние и генералният секретар на  ООН да тичаме напред-назад, да молим дадена финансова структура на САЩ те да бъдат великодушни, тогава разбирате, че това не може да работи и няма да работи", каза той.

Източник, запознат с транзакцията, заяви, че Държавният департамент на САЩ и министерството на финансите на САЩ са поискали от "Джей Пи Морган" (JPMorgan Chase & Co) да извърши "много ограничена и силно контролирана" транзакция във връзка с износа на селскостопански материали, който се е осъществил този месец.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
От Лондра до Батак преди 1 година
Според западното малцинство, на руснаците не им е за първи път да подпалват "абсолютно непредизвикани" войни. Така е било през 1877 г., когато са подпалили Руско-турската освободителна война. Войната е била абсолютно непредизвикана, защото, според докладите до Лондон на английския посланик в Цариград, при потушаването на Априлското въстание през 1876 г., няма убити или пострадали християни.
28
0
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 28: САЩ са бомбардирали къде ли не. Даже и София са бобардирали. Но това какво общо има със зърнената сделка? Нали беше уж беше важна за да не гладуват в бедните африкански държави, са се оказа, че само 3% са стигнали там. Ето това е илюстрация на западното лицемерие.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да. Запада обстрелва Украйна и анексира чужди територии.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Всяко угодничене на Русия ни струва ужасно скъпо.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът има много просто решение. Потопявате остатъците от руския военен флот в Черно и Средиземно море и износа на зърно повече няма кой да го спре. Не стига че руснаците подпалиха такава голяма война със стотици хиляди жертви ами на всичкото отгоре искат и облаги за агресора Русия, че бил "разрешил" износа на украинско зърно.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помням си как 3 сенатори дойдоха и спряха потока на правителството на БСП. После ББ го пусна през Турция. Всяка американска стъпка в България ни струва скъпо. Идеал Стандарт, Гълъбово, Белене, ф16, СПГ. Чакаме Уестиноуз на ни модернизира Козлодуй. А сега пшеницата ни на безценица. Едно, кажете едно нещо, където да имаме реална, материална полза. Свободата и демокрацията! Ами не виддам по улиците възторжени хора, даже в Турция са по-весели. За Индия, Китай да не говорим.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май муната като се покатерила на палмата се чудела как да слезе. Свлякла се по листата и тупнала долу. За капак, кокосов орех я довършил. Западът стигна твърде далеч и вече е невъзможно да отстъпи. Ще му се размине ли поне ореха след падането?
22
5
 
6
 
! Отговори
тя преди 1 година
права имат саво укрите ,а притискат руснаците,от ттова вищо хубаво не ни чака !
21
5
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Тпрууууу спри се ве лошадь от как Украйна Ви ,, нападна,, много освирепяхте сега Ви пречи и на износа на зърно.Чувал ли си онази приказка дето на онуй кривото и космите му пречат.
20
1
 
5
 
! Отговори
Бай Динко преди 1 година
Да помолят Китай да им прави транзакциите , срещу комисионна разбира се. Иначе санкциите не действат.
19
0
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
има решение на проблема ти. Отиваш на село и почваш да сееш: домати, картофи, царевица, отваряш и курник с 20тина кокошки и петел. И воала - живота ти става отново екологичен и прекрасен.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия докато си играят на обидени, кой ли ще спечели? Китай! Ще си хапваме хляб от всякакви скакалци и буболечки, а ще ни убеждават колко е по-здравословен. Вче прясно мляко не можеш да купиш, а е само боя и вода. Пробвайте сами да го кипнете и дали прави каймак. Не... Мляко с трайност 2 месеца? Кашкавал, който не става на конци, а директно загаря. Домати с вкус на пластмаса. Хлябът изсъхва директно, а не мухлясва. Това е настоящето. А в бъдеще кой знае какво са ни замислили кукловодите.
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смеете се на американците за Бадън, но и руснаците да сложат тоя откровен дбил за външен министър, да ходи да ги прави съвсем за посмешище по света с неадекватните си изказвания.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На днешния ден другарю, единственото което имаш право да направиш е да поискаш прошка от Света!
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11-ти, а знаеш ли кой държи тръбата през Украина? Мм да, Американците, и по конкретно синчто на сегашния им президент. Затова и вой за Турски поток, за Северен поток.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"като алтернатива Гутериш е предложил американските банки да помогнат на Руската селскостопанска банка с транзакциите." Ето това е целта на всичко. Руската икономика да се управлява от Американски банки.
13
4
 
7
 
! Отговори
зер преди 1 година
"Едно от исканията на Русия е Руската земеделска банка (Росселхозбанк) да се върне в банковата система Суифт (SWIFT)." - абе какво стана, нали суифта не беше нужен и Расия си имаше нейна си алтернатива (аналог както му викат). Хе хе хе.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно, а преди 24.02.22 нямаше нужда от зърнени сделки. Всички си изнасяха нормално. Защо сега се промениха нещата, може ли тъжния кон да обясни?
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали бяхте много силни, Лавро? Всеки ден ревете по новините. Все запада бил виновен. Продавай си бokлуците в Индия.
10
12
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Напълно прави са Руснаците. Всички тези санкции са "НЕЗАКОННИ", обслужващи интереса на "КРАВАРИСТАН".