Германия открила следи от експлозиви на яхта, свързана с взрива на "Северен поток"

Естеството на саботажите е безпрецедентно и разследванията са сложни
12 юли 2023 09:38, Елка Василева
16
Германия открила следи от експлозиви на яхта, свързана с взрива на "Северен поток"
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е открила следи от подводни експлозиви в проби, взети от яхта, за която подозира, че "може да е била използвана за транспортиране на експлозивите" за взривяване на газопровода "Северен поток", съобщи Германия на Съвета за сигурност на ООН в писмо, изпратено съвместно с Швеция и Дания, предаде Ройтерс.

Още по темата
През септември миналата година поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия и Германия, минавайки под Балтийско море в изключителните икономически зони на Германия, Швеция и Дания. Всяка от трите държави провежда отделни разследвания и изпрати актуална информация, до която Ройтерс е получила достъп, преди заседанието на 15-членния Съвет за сигурност тази вечер. То беше свикано от Русия, която се оплака, че не е била информирана за проверките.

"Нито едно от разследванията не е приключило и на този етап все още не може да се каже кога ще бъдат приключени. Естеството на саботажите е безпрецедентно и разследванията са сложни", пишат трите държави в съвместното писмо от 10 юли, което включва актуална информация за всяко разследване. В него се казва, че Германия разследва "подозрително наемане на ветроходна яхта", която е била наета по начин, който да "скрие самоличността на истинския наемател". Германия все още разследва точния курс, който е следвала яхтата.

"Има подозрения, че въпросната лодка може да е била използвана за транспортиране на експлозивите", с които бяха взривени двата газопровода, се казва в писмото за германското разследване.

Москва е обвинявала Запада, че стои зад взривовете. Западните правителства отричат да са замесени, както и Украйна, която се бори с руските сили, нахлули през февруари 2022 г.

През март Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на взривовете в "Северен поток".

"На този етап не е възможно надеждно да се установи самоличността на извършителите и техните мотиви, особено по отношение на въпроса дали инцидентът е бил направляван от държава или държавен субект", се казва в писмото за германското разследване.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 10 месеца
" Готово е " .... написа ентусиазирано Лиз Хърт на президента Байдън няколко часа след взрива на газопровода... и то по незащитена телефонна връзка. И се наложи да си подаде оставката , както беше новоназначена и пълна с идеи как да оправи британската икономика .... Ама не, това изобщо не е свързано с взрива... Как може? Лйз по случаЕнос тогава е завършила плетените чорапи дето ги била обещала на Байдън и побързала да му се похвали...
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подготвя се парада в Берлин....
10
2
 
4
 
! Отговори
Светло, ясно, горещо преди 10 месеца
Руските учени от град Тюмень създадоха уникална технология за транспортиране на природния газ до потребителите във всяка точка на планетата. Те превръщат природния газ в гранули. Новият продукт се нарича Газов хидрат и за него не са нужни тръбопроводи.
9
3
 
10
 
! Отговори
ДДТ преди 10 месеца
Пак ли смехории рано-рано?! Всички деца от малката група в детска градина "Лилия" знаят кой взриви тръбите,само суперекспертите разиграват някакъв водевил. А защо Съвета за сигурност не е разрешил независимо разследване е повече от ясно. Много,много слаби актьори ,дамен унд херен!
8
1
 
2
 
! Отговори
Орнитолог преди 10 месеца
Прилепа е виновен. Знаем.
7
3
 
5
 
! Отговори
Много добре се знае преди 10 месеца
Кой какво прави. Не знам това за пред хората новини ли са?!? Имаше учение на .....седмица преди взрива. Това е военна операция не става с лодка и двама гмуркачи с фитил :))
6
1
 
1
 
! Отговори
герги преди 10 месеца
До Анонимен Северен поток 1 - ационер (дал пари) в него Газпром 51% (демек дал половината пари), Северен поток 2 е долу горе същата работа :)
5
1
 
1
 
! Отговори
герги преди 10 месеца
До Анонимен Точно там тръбите са на 70-80м, не че е малко ама чак па "стотици метри" :)
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен чебби, каква река от пари те гони др0гаре? След започване на путтинската война, всички освен БГ чеббурашите знаеха, че няма да мине газ и за 1 копейка по тези тръби. Ест., че Рашшшистите го гръмнаха, нали не е строен с техни пари.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През септември миналата година поредица от "необясними" експлозии засегнаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Колективният запад едва крета с разследването и не допуска руснаците. Дали знаят, че освен подводни дронове за физическо въздействие "Посейдон", Русия разполага със секретни дълбоководни /до 6 000 м/ дронове-манипулатори "Лошарик" и "Клавесин". Стига да поиска, Президентът Путин може да върне колективния запад в 19-ти век, като прекъсне комуникационните подводни кабели.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом ООН не иска независимо разследване какво повече да говорим. Тази демокрация ли защитават нашите продажни центаджии? Фашизъм!
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като заповядат от Вашингтон,ще открият,случайно разбира се,няколко руски паспорта на лица които на по-късен етап ще бъдат идентифицирани като служители на руското ГРУ, след това Белингкат ще публикуват снимки и доказателства,че точно тези са взривили тръбата...