ООН изпраща хуманитарна мисия в Нагорни Карабах за първи път от 30 години

Експертите ще оценят ситуацията в региона
30 сеп 2023 10:45, Красимир Ангелов
40
ООН изпраща хуманитарна мисия в Нагорни Карабах за първи път от 30 години
Снимка: БГНЕС

ООН ще изпрати мисия в Нагорни Карабах още този уикенд, за да оцени хуманитарните нужди, съобщи говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

Той посочи, че световната организация не е имала достъп до региона "от около 30 години".

"Правителството на Азербайджан и ООН се споразумяха за мисия в региона. Мисията ще се проведе този уикенд", каза Дюжарик, цитиран от БТА.

"Не сме имали достъп до този регион от около 30 години" заради "сложната геополитическа ситуация", "така че е много важно да влезем", добави говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Десетчленният екип, ръководен от представители на Службата на ООН по хуманитарните въпроси, "ще има за цел да оцени ситуацията на място и да определи хуманитарните нужди както за хората, които остават, така и за тези, които са разселени".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
До До Анонимен 24 Я напиши какво направиха арменците през 1992,когато победиха в Първата Карабахска война и завладяха Нагорни Карабах.Дали не проведоха етнически чистка и не изгониха всички азери от домовете им?
35
2
 
3
 
! Отговори
Васил Левски преди 7 месеца
Гледайте какво става с арменците в Нагорни Карабах за да разберете какво би станало с нас българите, ако чакаме на Путин да ни пази от Турция.
34
1
 
2
 
! Отговори
Арменчето преди 7 месеца
Лицемерие,не пращайте огризки!Никой не ви ги иска!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия що не им помогне? Нали уж братски народи, православни?
32
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 7 месеца
Като цяло си прав, само дето истински исторически този район е арменска територия. След това през различните периоди се е смянавала принадлежността, но коренното население са арменци, за което има редица доказателства. Сега по документи е азерски, да, но това не променя факта, че се случва етническа чистка с убийства на цивилно население (защото няма друго там) и принуда за напускане - тоест това е описанието за геноцид...
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Русия ти е приятел, значи нямаш приятел.
30
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
същото стана и със сев кипър на кого ще се дава тази помощ кои ще заплатикъщите на арменците те сега в хотели на курорт ли ще бъдат като украинскителетовници в българия
29
4
 
4
 
! Отговори
извод преди 7 месеца
Преди няколко години Русия пое аганжимента да защитава арменците. Сега се отметна и ги изостави тотално. На русия не може да се разчита. Ако Турция прояви претенции спрямо България, русия няма да си мръдне пръста за нас. Русофилите трябва да си направят извода и да спрат да се кланят на тази империалистическа страна която гледа само собствените си интереси. На всичкото отгоре ни обяви за "вражеска страна".
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Странно какво му е сложното на ситуацията. ООН изпраща представители в Украйна, включително в райони с активни военни действия, но нямат възможност да изпратят в "мирен" Азарбейджан. Странен двоен стандарт. Явно геноцидът си продължава и на никого не му пука. Защото ни е удобно да противопоставяме Русия на Турция. А хората - кучета ги яли.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така става когато разчиташ на договори с Русия, поне азерите успяха да се възползват от ситуацията и Русия никога няма да може да заграби и техни земи
26
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 7 месеца
И как точно САЩ да помогнат на Армения ? Армения са част от руският вариант на НАТО и официално поискаха помощ от Русия (още преди около година ако не се лъжа, но всички знаем за договорите подписани от Русия), на което руснаците свиха рамене защото вече бяха затънали до уши в Украйна и азерите си се възползваха от ситуацията . След случката с Русия съвсем естествено и арменците лека полека обръщат курса на запад.
25
1
 
4
 
! Отговори
Генерал Колев преди 7 месеца
Карабах не беше признат дори и от Армения ,не знам нашия Копейкин кво се пени толкова .Апропо през 1991г арменците изклаха и изгониха азерите и 30 години заличаваха следите затова не пускаха мисии.
24
1
 
3
 
! Отговори
До АнонимеН преди 7 месеца
Човече , заболяха ме ушите докато чета главните букви . Дай по-кротко , пиши както трябва - чашата с ракия не я надигай толкова често докато пишеш .
23
0
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 7 месеца
Aрменския премиер Никол Пашинян в Прага на среща със западни политици е подписал споразумение, че Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан. Така че (независимо дали им харесва на арменците) въпросът е решен, арменското население там е оставено на милостта на азербайджанците. Най-вероятно всички ще се изселят.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ветото нищо не помага. САЩ и НАТО като решат нищо не ги спира. Китай, ако реши да си върне Тайланд нищо не може да ги спре. САЩ удариха два пъти Ирак и пет пари не даваха ни за вето, ни за ООН. Глупости на търкалета, че Русия била предала Сърбия. Русофобите изпадат в нонсенс, тъй като ние тогава бяхме с НАТО, САЩ и ЕС по въпроса за Сърбия и русофобите които пишат подобни дивотии всъщност ни казват, че Сърбия е била правата, а другите държави и народи са били терористи и отцепници! Пълна uguoTuя!
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо САЩ не помогнаха на Армения да си запази Нагорни Карабах, нали се u3Mekяpuxa и тръгнаха с янките? Янките това им е целта, забиват клин и после залъгват с гръмки обещания и приказки за справедливост и просперитет. Исторически Нагорни Карабах е азерска територия, независимо, че е населен с арменци, които бързо, бързо се изселиха.
20
12
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПРЕДАДЕ СЪРБИЯ С ТОВА, ЧЕ НЕ НАЛОЖИ ВЕТО НА НАПАДЕНИЕТО НАД СЪРБИЯ НА ЗАСЕДАНИЕТО НА ООН! АЗ НЕЗНАЕХ, ЧЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МОЖЕ ДА НАЛАГА ВЕТО НА ВСЯКО РЕШЕНИЕ НА ООН ТАЗИ ГОДИНА ГО РАЗБРАХ ТЯ Е ПОСТОЯНЕН ЧЛЕН НА ООН ТАКА КАЗА ЗЕЛЕНСКИ ОТ НЕГО РАЗБРАХ ДОКАТО ИСКАШЕ ДА ИМ ОТНЕМАТ ПРАВАТА В ООН. РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПРЕДАДЕ И НАГОРНИ КАРАБАХ. СИРИЯ БЕЛАРУС, ПРИДНЕСТРОВИЕТО И ВСИЧКИ АНЕКСИРАНИ ТЕРИТОРИИ В УКРАЙНА ЩЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ ПРЕДАДЕНИ ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО!
19
8
 
4
 
! Отговори
Пуржо преди 7 месеца
Всеки съдружник на Мордор рано или късно свършва така.
18
11
 
5
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
Пореден тежък руски геополитически провал. Имам чувството, че Мордор се управлява само от пияници.
17
10
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
БЪЛГАРИЯ ПОДПИСА СПЕЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЗАЩИТА ОТ САМОТО ЕС КОЕТО СЪЩО ИМА АРМИЯ! ТЪЙ, ЧЕ ПУТИНИСТТИТЕЕ ЛЪЖЛИВИ ДА НЕ ВИ БАЛАМОСВАТ , ЧЕ СМЕ НЕЗАЩИТЕНИ ОТ ТУРЦИЯ! ДОКАТО БЪЛГАРИЯ Е В ЕС СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЗАЩИТЕНИ ОТ ТУРЦИЯ И БЕЗ НАТО! ИЗВОДА Е, ЧЕ ТРЯБВА ДА ДАДЕМ МНОГО ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА ЗА ДА СПРЕМ СЕГА РУСКАТА КОЧМУНИСТИЧЕСКА ТЕРОРИСТИЧНА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ДА СЕ РАЗПАДНЕ И ДА СИ НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ С НЕЯ В БЪДЕЩЕ! ВСЕКИ КОЙТО Е НА СТРАНАТА