В Северна Корея е заработил още един ядрен реактор?

Това е нов потенциален източник на плутоний за ядрени оръжия
22 дек 2023 07:51, Александър Попов
15
В Северна Корея е заработил още един ядрен реактор?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В севернокорейския ядрен комплекс Йонбьон изглежда е заработил още един реактор, използващ атомно гориво, което означава, че Пхенян има нов потенциален източник на плутоний за своите ядрени оръжия, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Ройтерс.

Години наред Северна Корея използва отработеното гориво от петмегаватов ядрен реактор в Йонбьон за производство на плутоний за ядрения си арсенал, но изхвърлянето на топла вода от по-голям леководен реактор подсказва, че и той вече е пуснат в действие.

МААЕ не е имала достъп до Северна Корея, откакто Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 г. Сега агенцията наблюдава страната от разстояние, като използва главно сателитни снимки. Без достъп МААЕ не може да потвърди експлоатационното състояние на реактора, но агенцията наблюдава изтичане голямо количество на вода от охладителната система на леководния реактор от октомври насам.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че напредъкът на ядрената програма на Северна Корея е повод за "дълбоко съжаление".

Активността в  подземния ядрен полигон "Пунгери“ събуди подозренията, че Пхенян се готви за ново изпитание на ядрено оръжие, тъй като се стреми създаде по-малки бойни глави, които да могат да бъдат носени от севернокорейските балистични ракети, отбелязва Ройтерс.

Между 2006 и 2017 г. на полигона "Пунгери“ бяха извършени шест пробни ядрени взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Северна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на севернокорейците! Имат късмет с лидер,който мисли за народа и държавата си! Не е като нашите продажни марионетки,които по заповед на чуждите си господари, скоротечно унищожават НАРОДА и ДЪРЖАВАТА ни! Покойният руски генерал Лебед,който беше абсолютно против прегръдката на Горбачов и Елцин със западните демагози,често пвтаряше,че те разбират само,когато ръката е на ядреното копче! Действителността показа,колко прав е бил! Но за съжаление плати с живота си за това!
12
0
 
7
 
! Отговори
Нострадамус преди 5 месеца
Колко са напред в Северна Корея . Хем са изолирани, хем стоят, като луди. Това е. С добро управление и работа всичко се постига. Имат хората цели да се защитят от агресорите от САЩ. Нищо чудно да стъпят на Марс първи.
11
0
 
12
 
! Отговори
Браво преди 5 месеца
Построили нов ядрен реактор. А ние кога?
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как става номера? Нали са под жестоки санкции от преди 70 години, а развиват технологии и плашат до смЪЪ рт запада-оня великия.
9
2
 
26
 
! Отговори
А стига бе! преди 5 месеца
Бе нали нещо трева пасели, нещо умирали от глад? Според СЗО живеят 7 години по дълго от българите, произвеждат от химикалки до космически сателити, в топ 10 на световните износители на плодове. Ама били гладни, а ?
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонимеН Значи водещи военни американски и европейски експерти признават, че СК има ядрено оръжие и то такова, че те самите се притесняват, но ти, инж. Ga не в казваш обратното! Браво!
7
2
 
26
 
! Отговори
Друга новина: преди 5 месеца
В България марионетките на Козяк унищожиха енергетиката?
6
3
 
27
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
КАКВО ПРАВЯТ СЕВЕРОКОРЕИЦИТЕ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА СИ Е ТЯХНА РАБОТА. МААЕ ДА ЛАПАТ ДЪРВОТО ЗАЕДНО С КРАВАРИТЕ.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много им е зле, те отварят реактори, ние затваряме. Светла демокрация.
4
5
 
5
 
! Отговори
Мераклия момче преди 5 месеца
Мечтая да се оженя за сестра му Ким Йо Чонг...че да станем нещо като баджанаци, а и ше напрайм малко лифтинг на севернокорейското ДНК с балкански нюанси...шегувам се, живее ми се ;-)
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето, "ядреният експерт" АнонимеН, кречетало платено от фондация америка, обясни на всички американци, че няма от какво да се страхуват и да пълнят килерите си с консерви и да копаят убежища.
2
22
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
СЕВЕРНА КОРЕЯ НЯМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НО ИСКА МНОГО ДА ИМА! ОБАЧЕ НАПРАВАТА НА ЯДРЕНА БОМБА ДОРИ МЪНИЧКА НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА :D
1
12
 
6
 
! Отговори
ze nigmar преди 5 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните турски гейове:)))