ЕК иска да въведе единна европейска диплома

Дипломата ще е мост между образование и работодатели
22 апр 2024 21:40, Инна Ангелова
26
ЕК иска да въведе единна европейска диплома
Снимка: Victoria Loveland от Pixabay

Европейската комисия има план за въвеждане на единна европейска диплома, която да дава повече възможности на студентите. Те ще имат въможност да избират да се обучават между различни универистети в ЕС. С единната европейска диплома работодателите по-лесно ще намират висококвалифицирани вишисти.

ЕК смята, че европейската образователна степен ще помогне да се отговори на търсенето на пазара на труда и ще направи завършилите висше образование по-търсени за бъдещите работодатели, като същевременно ще привлече студенти от цял свят и ще повиши европейската конкурентоспособност.

Целта е и да се преодолеят правните и административните пречки пред университети, които създават конкурентни програми за съвместни дипломи на ниво бакалавър, магистър или доктор. Предложенията се съобразяват с институционалната автономност и академичната свобода на университетите, както и зачитат напълно компетентността на държавите членки и на регионалните правителства в областта на висшето образование.

ЕК е на мнение, че единната европейска диплома ще намали и бюрокрацията и повече университети от различни държави ще могат да си сътрудничат без проблем. ЕК ще окаже съдействие чрез конкретни действия, включително лаборатория за политиката относно европейска диплома, подкрепена от програма "Еразъм+", която ще бъде създадена през 2025 г. Ще се предоставят финансови стимули на членките заедно с техните агенции за акредитация и осигуряване на качеството, университети, студенти, икономически и социални партньори.

Държавите членки се приканват да предприемат мерки, които да позволят на висшите училища да адаптират по-бързо предлаганите програми към обществените потребности. С тази препоръка ще се подкрепят иновативните педагогически предложения и ще се гарантира, че висшите училища могат да създават транснационални програми, които са с гарантирано качество и се признават автоматично в целия ЕС.

Препоръка има и за привлекателни и устойчиви кариери във висшето образование, като целта е да се даде заслужено признание и да се възнагради персоналът, участващ в трансгранична работа и в иновативни методи на преподаване.

През следващите месеци пакетът ще бъде обсъден със Съвета на ЕС и основните заинтересовани страни във висшето образование. Подробният план за европейска диплома се основава на шест пилотни проекта по програма "Еразъм+", в които участват повече от 140 висши училища от целия ЕС.

Осигуряването на качество във висшето образование е от ключово значение за гарантиране на доверие между университетите и доверие от страна на работодателите в техните дипломи.

Въпреки че вече е направено много, много висши учебни заведения в Европа показват, че процесите за осигуряване на качество за транснационални програми все още са твърде дълги, скъпи и неподходящи за транснационални съвместни програми.

Европейската система за осигуряване и признаване на качеството във висшето образование би насърчила транснационалното сътрудничество на институциите за висше образование в Европа; би улеснила мобилността на хората с учебна цел и разработването на съвместни програми; би увеличила способността за бързо реагиране на бързо променящите се обществени и пазарни нужди с образователни програми; би допринесла за автоматичното признаване на опит в чужбина и квалификации.

За да привлече талантливи хора и да ги задържи в академичната кариера, висшето образование трябва да предлага конкурентни условия на работа, където персоналът може да се развива и да ползва академична свобода в съответствие с принципите на едно демократично, открито, справедливо и приобщаващо общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Водещи мобилна
В Китай започва най-голямата военна реорганизация от 2015 г. насам
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Графа - Предизборни.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нашите университети са с Африка по ниво. Има статистика в интернет проверете го.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На крака сме роденисъс краката твориме,по познати пътекивсички дружно вървиме,общо взето щастливи,общо взето нещастни,домовете ни пълни,но главите ни празни.От сън уморенипо бюрата лежиме,носим пълни коремии затова ще тежиме,с бързината на мравки,но с идеи големи,всеки се бъркав чужди проблеми.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тамън ще анулират дипломите на тези до към след демокрацията. И ше пребъдем тия с купениъте дипломи.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Западното образование в областта на хуманитаристиката е абсурдно. АБСУРДНО.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откакто приехме евро-американските изисквания за висше, образованието стана масово и без подбор. стана алъш-вериш. Напълни се с хора с образование, а липсват образовани хора. Не само видни родни кадри са палгиати, а и Урсула фон дер Лайен. Между другото, вчера в Ташкент на техническо изложение е представен модел на лек автомобил на водород.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да може да въведете дяволското си полово образование ....
18
2
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 седмица
С старите дипломи от Бай Тошово време гзо ли си бършем?
17
1
 
5
 
! Отговори
БАТ ЛОЙКО преди 1 седмица
НА МЕНЕ НЕ МИ ТРЕБЕ > ЯЗЕ СИ ИМАМ ДИПЛОМЪ С ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ ОТ БАНКИ
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Явно в ЕК има много копия по матрицата Мария Габриел, които иновират образованието и иновациите. СТЕМ, лаборатории, нисък въглероден отпечатък, равенство между половете, в същото време сегрегация на мъжете с женски семинари за лидерство и предприемачество, и цялото това матрично безумие, нямащо нищо общо с реалните проблеми, но пък щедро спонсорирано с данъците на европейците
15
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Няма лошо. В допотопна холандия например нямат единни критерии за диплома по една и съща специалност.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудят се как да съсипят и малкото останали добри университети в Европа. Ще приравнят утaйкитe от НБУ, ЮЗУ, ВСУ, БСУ, ВУЗФ, КИА и тем подобни на университети с традиции и класа.
13
1
 
8
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
УМИРА ТЪРГОВИЯТА С ДИПЛОМИ ЗА " НАШИТЕ МОМЧЕТА" В ПАРЛАМЕНТА И ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ....ХАХАХАААА
12
6
 
4
 
! Отговори
ЧУДЕСНА ИДЕЯ!! преди 1 седмица
НЕМА ДА ИМА ВЕЧЕ МЕНТЕТА!!!
11
7
 
7
 
! Отговори
ЧУДЕСНА ИДЕЯ!! преди 1 седмица
НЕМА ДА ИМА ВЕЧЕ МЕНТЕТА!!!
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко уеднаквено и еднообразно. Както в Северна Корея.
9
15
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
Дано, че това нашето не е образование. Завършил съм средно престижен университет в Нидерландия и разликата с българските ми колеги е огромна. Понякога се сърдят като ги гърча, но някой трябва да ги научи на ред и професионализъм.
8
10
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 седмица
Крайно време е. Дипломите от беге унитата са ***. Тотален ***. Никога не се е случвало работодател да предпочете наш контрактор с беге диплома пред такъв с диплома от западна или централна Европа. Говоря за хиляди и хиляди случаи пред годините. Нашите ги взимат или от няма накъде или ако се търсят твърде много бройки за някаква позиция и просто не достигат кандидати.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно така! Всички ВУЗ-ове, ще бъдат принудени да търсят тях /Брюксел или някъде другаде/, за да да се уеднаквят постиженията на науката, както и успешно да скриват същността на най-новите открития и измами в науката. Отделно, ще се търсят начини за уеднаквяване на мирогледа на студентите, повече информация за всеки от тях, в крайна сметка всички да пеят в един хор. Как звучи само - "лаборатория за политиката относно европейска диплома".
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А единно европейско заплащане ? Много са единни за някои работи, а за други не щът и да чуят и се правят на заплеснати.