Азия е най-пострадала от климатичните промени през 2023 г.

Континентът се затопля по-бързо от средното глобално ниво
23 апр 2024 22:35, Инна Ангелова
3
Азия е най-пострадала от климатичните промени през 2023 г.
Снимка: Tumisu от Pixabay

Азия е най-засегнатият континент в световен мащаб от климатичните и метеорологичните промени през изминалата 2023 година. Това обяви Организацията на обединените нации.

Изминалата година е била с рекордно високи температури, а агенцията на ООН по метеорология и климат посочи, че Азия в частност се затопля с по-бързи темпове. Световната метеорологична организация (СМО) обяви, че влиянието на горещите вълни в Азия става по-значително, а топящите се ледници заплашват бъдещата водна сигурност на региона.

СМО съобщи, че Азия се затопля по-бързо от средното глобално ниво – миналата година средните температури са били с 2 градуса по Целзий по високи в сравнение с нивото от 1961 до 1990 г.

"Заключенията от доклада са отрезвяващи…Много страни в региона през 2023 г. са станали свидетели на най-горещата си година от началото на измерванията заедно с множество екстремни условия – от суши и горещи вълни до наводнения и бури", коментира шефката на СМО Селесте Сауло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много народ, много ***. Индийците живеят като животни в собствените си л......на.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коя Азия, руската и китайската ли, те са ко-му-нис-ти, кой го интересува за тях. Индия и др, повечето зависими от чини и рашки, кой знае какво правят с климата си.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
туй дживотну го има само на запад :)))