Най-висока степен на предупреждение заради вулкана Руанг

Индонезия е зона с висока сеизмичност
30 апр 2024 16:23, Инна Ангелова
4
Най-висока степен на предупреждение заради вулкана Руанг
Снимка: Adrian Malec от Pixabay

Индонезийският вулкан Руанг, който се намира в източната част на страната отново е изригнал, озарявайки небето и изхвърляйки лава, което накара властите да повишат степента на тревога и да затворят околните летища, предаде Ройтерс. В следствие на изригването от местния Център по вулканология и справяне с последиците от геологически опасности и издаде най-висока степен на предупреждение след изригването в ранните сутрешни часове.

От Центъра молят местните жители да не се доближават до вулкана. Спешните служби в Индонезия публикуваха видео, в което се виждат  мълнии над кратера, червени облаци лава и скали, изхвърляни от въздуха и падащи около острова.

Жителите, които са в радиус от шест клометра са призовани незабавно да се евакуират. От Агенцията ги предупреждават за възможни по-нататъшни „експлозивни изригвания“, предаде БТА.

Изригването съвпада със засилване на сеизмичната активност около вулкана. По-рано този месец изригванията на Руанг накараха стотици души да се евакуират, а летището на областния център Манадо да затвори врати. Някои околни домове бяха повредени.

Властите сега отново затвориха летището в Манадо, позовавайки се на възможното разпространение на вулканична пепел. О-в Руанг е на около 100 км от Манадо и е дом на повече от 800 жители, повечето от които бяха евакуирани след последните изригвания.

Индонезия се намира в т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, зона с висока сеизмична активност, където се срещат множество тектонични плочи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Войната в Украйна
30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Ти преди 2 седмици
Плащай данък за катализатор на колата... Или си вземи електрическа да си "еко"! ;) Зелен, нищо ,че електрическите коли се зареждат с ток от въглищни електро ентрали ...това не се вижда! ;) не е за пред хората :)
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде, пак бежанци. Аман
2
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Едно изригване като през 580-600година и край на зелените сделки...
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя Путин не се спря ейййй