Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия

Това заяви Макрон на брифинг със Си Дзинпин
95
Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еманюел Макрон заяви днес, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от продажба на оръжия" и от "всякаква помощ за Москва". Той заяви това на общ брифинг за медиите в Париж с президента Си Дзинпин, предаде АФП.

"Приветстваме ангажиментите, поети от китайските власти, да се въздържат от продажба на каквито и да било оръжия или оказване на помощ на Москва и да контролират стриктно износа на стоки с двойна употреба", които биха могли да се използват за военни цели.

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна, където по думите му Пекин играе "положителна роля" за намирането на мирно решение на войната.

АФП отбелязва, че на брифинга не са били разрешени журналистически въпроси.

Западът, начело със Съединените щати, редовно критикува Китай по въпроса за Украйна. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави - включително Украйна - той никога не е осъждал публично Русия, отбелязва АФП.

Освен това Пекин укрепи дипломатическите и икономическите си отношения с Москва след началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 година. Държавният департамент на САЩ обяви нова вълна от санкции в началото на май, по-специално срещу китайски компании, които според него оказват подкрепа на руската инвазия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: китайоръжиярусия
Още от Свят
Съдия поиска убежище в Беларус, разследват го за шпионаж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
1
 
! Отговори
Зайцев преди 3 седмици
Ким Чен Ун ще достави всичко от което Путин има нужда.Даже и 25 девственици за да полеят плановете си за разединяване на НАТО и евро съюза.От тук зависи другите големи какво ще направят Япония ,Китай , САЩ ... Важно е да разбере ,че не може да сплаши демократичния свят и че с тези негови заплахи за ядрена война ще доведе до неговия крах.Видят ли ,че той е готов да затрие половината свят заради владелеските си амбиции ,някои от най приближените му ,ще му тегли калъча.
60
3
 
4
 
! Отговори
Тео преди 3 седмици
@Сър Пичук - е да, ама имат ресурси. Е да, ама имат технологии. Има малка разлика между Белгия и Русия. Тя уж Русия имаше и БВП на Италия ама се бие успешно срещу целия запад в Украйна. Разбира се, и запада, и Русия са "на първа скорост" още, но все пак ... Не всичко е пари.
59
2
 
5
 
! Отговори
Тео преди 3 седмици
Разбира се! Няма да продават оръжие. Но за 3D фрези, датчици, камери и друго специално оборудване, както и химични съединения за производство на оръжие - това е друга бира. Китай си гледат собствения интерес. И за момента ЕС не е включен в него. Нека стнат движещата сила в съюза Русия-Китай, тогава директно идва и Индия, а пък ЕС - после ... Все пак ако погледнем картата сме на едно парче земя!
58
13
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 седмици
Никой вече не желае да си има работа с агресивна Русия.Единствения приятел на Путин и Кимчо. И двамата са на един акъл.
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимния преди 3 седмици
Поел е усно споразумение. Знаем , колко струва усно обещание- например че, Нато няма да се разширява на Изток. Ха ха ха ха
56
0
 
17
 
! Отговори
Хах преди 3 седмици
Що не го е казал лично Си, а франсето? Сега остава да разберем дали в Китай знаят за подобен "ангажимент". Да не се окаже, че това пак са само мераци на микро Наполеончо!
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахаха поел ангажимент за нещо което никога не е правил а и не се налага да прави. Толкова са жалки Макрончо и Урсулата да се опитват да задават положението и да отчетат все пак някакъв успех. " Ето виждате ли, ние заповядайте на Китай слуша" Хахаха
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците са изобретателни в това направление, цялата бяла и черна техника която произвеждат за една вечер могат да я направят зелена. Вкарваш в завода всички чаркове за пералня, от другата страна излиза чисто нов танк. До сега никой не е разбрал как стават тези неща, най-малко китайците. На руснаците е опасно да се продават и клечки за зъби, никой не може да предвиди какво ще се появи в края на поточната линия...
53
4
 
1
 
! Отговори
Подсказвам преди 3 седмици
До Анонимен 42- Индия се отказа от покупката.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е то заради това спряха руските медии. За да могат да лъжат. Отговора на Си е бил: "Китай е независима държава, и ще прави каквото си иска". На дипломатически език разбира се, а не така грубо и директно.
51
1
 
14
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 седмици
Макарон не знае, че Китай никога не е продавал оръжия на Русия, а и няма да продава. Китай продава на Русия само чипове и друга електроника, която Русия ползва за направата на перални и хладилници. Ех Макароне много на сериозно си се взел.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И много правилно, те дроновете са за игра на децата, какво са виновни китайците, че някои недобросъвестни потребители им монтират разни агресивни приспособления? След модификация гаранцията не важи, всеки производител ще го каже.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наполеон ъъъ пардон Макрон си мисли, че в случая нещо зависи от него.
48
1
 
14
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 седмици
С обявяването на Зеленски за международно издирване няма с кого да сключат мир руснаците.Въпросът е вече не е дали,а кога ще настъпи моментът Мечката да разтърси подигравателно задните си части пред лицето на Запада.
47
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
последните думи на Си към путин, когато беше в москва са - пази се, приятелю!...и нека запада и янките да си фантазират....русия и китай са основата на БРИКС!
46
5
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 3 седмици
До АнализаторОще малко и ще ги изкараш руснаците най-големи хуманисти. А с аритметиката си много зле. Цивилните жертви и ранените в Украйна са хиляди, защото ВОЙНАТА, не СВО, се води на тяхната територия.
45
1
 
11
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Да продава не, но няма проблем да подарява, така, както Тагарчев подарява на Зеленски! Хуманност се нарича! Китайците са се преселили в завода в Сибир и работят!
44
1
 
16
 
! Отговори
Нейто пое преди 3 седмици
Ангажимент през 1990 г да те се разширява и педя на Изток, а в замяна Русия да изтегли войските си от И Германия и така тя да може да се обедини. Какво стана след това? Та поемането на ангажимент без черно на бяло подписани договори и задължения....кравари на дайте си за зелена трева.
43
4
 
16
 
! Отговори
Китай да продава преди 3 седмици
Оръжия на Русия е все едно да продаваш краставици на краставичаря. Русия е N2 в световния износ на оръжия.
42
14
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ТЕТОРУСКАТА ИЗГУБИ ДОСТА ОТ ПОДКРЕПАТА СИ ОТ ИРАН И КИТАЙ!! СЕГА САМО СЕВЕРНА КОРЕЯ ЯКО ПОМАГА НА ТЕРОРУСКАТА!