Берлин отбелязва края на Втората световна без руски символи и знамена

Посолството на Русия вижда в това дискриминация
9 май 2024 16:00, Инна Ангелова
121
Берлин отбелязва края на Втората световна без руски символи и знамена
Снимка: Nikolaus Bader от Pixabay

В Германската столица Берлин забраниха в близост до съветските паметници използването на руски знамени, ордени, а също така и символи, препращащи към войната в Украйна. Поводът за това е отбелязването на 79 години от края на Втората световна война.

В Германия годишнината се отбелязва на 8 май, докато в повечето бивши републики от Съветския съюз и в Русия се чества ден по-късно - на 9 май.

Deutsche Welle допълва, че полицията забранява изпозлването на руски символи в Берлин и околностите. Изключения ще се направят само за Втората световна война, дипломати и други държавни представители на Русия. Ограниченията не важат и за митинги, които се провеждат извън прилежащите на паметниците територии. Там се прилагат обичайните норми на закона за събиранията.

Забраната веднага отприщи реакция и от руска страна. Полсолството на Русия в Берлин призова местните власти за отмяна на забраната. В декларация от посолството казват, че приемат забраната като дискриминация и че това противоречи на духа на историческото помирение между народите на Русия и Германия в следвоенния период.

"Считаме решението на берлинските власти за неприемливо", се казва още в декларацията.

И тази година, за трети пореден път, възпоменателните събития ще се проведат на фона на конфликта между Украйна и Русия. През последните две години това доведе до конфликти между участниците в различните групи демонстранти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от Водещи мобилна
Унгария постла червения килим за Китай, посланието е за ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
4
 
! Отговори
Напротив преди 1 седмица
Точно обратното. Всички руски паметници в Германия и най вече Берлин бяха отрупани с цветя и руски знамена (има кадри в Телеграма) А огромния паметник в Тиргартен (Парк в Берлин) никой дори и не си помисля да го бутне. Да не говорим за още по големият паметник в Трептов парк. За разлика от нашите наведени ли.за.чи на Козяк
98
0
 
4
 
! Отговори
Берлин каква преди 1 седмица
Победа празнува,след като падат за втори път от руснаците?.ЗБЪРКАНА ЕВРОПА ТОТАЛНО ПОБЪРКАНА,ДЖЕНДЪРЛЯЦИ И НА..КОМАНИ ТОВА Е ЕС!!!
97
0
 
5
 
! Отговори
Ал Фашагата0тСДС-то преди 1 седмица
А какъв пищен гей- парад можеха да спретнат швабите на господарите си и гостите от ФАЩ и Ингилизия в чест на деня на Европа - за чудо и за приказ.Как не са се сетили да засенчат Деня на победата !?
96
0
 
2
 
! Отговори
Никой преди 1 седмица
Вии като пишете тази статия берлин мерлин Руските знамена вземете да напишете и за заплатите и тай и тай правите някакво сравнение да да видим и парите на час на месец в коя сфера колко взимат минимална заплата
95
0
 
10
 
! Отговори
Вси Светии преди 1 седмица
Това означава,че един ден в Берлин ще се говори на руски.
94
3
 
14
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Те братушките сами ще си го забият флага отново след не мн време!!!! Тъпите шваби не са си научили урока!!!
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но за сметка на това,ще могат да се развяват байраци с цветовете на дъгата
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германия отбелязва Падането на независима Германия под американско и съветско робство. Ако сегашните германци се смятат за наследници на нацизма, са победени. Ако отричат нацизма, са освободени от нацисткия режим.
91
4
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
На града на гейовете - Берлин (факт) му ходи само един гей прайд.
90
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 92 "Обикновенни слуги на САЩ. " -при това САЩ не само, че не го признават за себе си, но го обявиха официално за нелегитимен, а съдиите - за зависими. Факт.
89
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
И правилно! Знамената ТРЯБВА да са на СССР и Червената армия победителка! И едно такова трябва постоянно да бъде забучено над Райхстага!
88
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 71. Озобщо какво представлява съдът в Хага? Има ли изобщо някакъв авторитет? Обикновенни слуги на САЩ. Ако представляваха нещо щяха до сега да са осъдил Нетаняху. Нищо не представляват вече и ООН и Международния съд. Никой няма да вземе да се съобразява с тях.
87
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А..това не е проблем за руснаците,даже никакъв!Чакат тази поообъркана нация да изкара пак кръстовете.И ще дойдат-ПАК :) Този път няма да направят обаче същата грешка-бурската врата ще изчезне/райхстага ще изчезне/и германия също! :) Имаха пълното право да ги заличат преди,съжалиха ги!ДАНО СЕГА ГО НАПРАВЯТ!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК РУСИЯ! ПОБЕДА БУДЕТ ЗА ВАС!!
86
28
 
6
 
! Отговори
Честит ден на Европа преди 1 седмица
Днес е ден на Европа, а германец е сътворил химна на ЕС - одата на радостта! Русия с нищо не е допринесла за Европа, само с войни и шпионаж.
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия пък каква победа отбелязват?По спомен вас драха и бъхтаха като маче у дувар!
84
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
комплекса на победените, на вечно губещата Германия
83
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От къде на къде ще забраняват на хората да изразяват почитта си? Какъв концлагер иде.. Още нищо не сте видяли...
82
6
 
20
 
! Отговори
Дарк преди 1 седмица
Русия вече не и е интересно да влиза в Берлин.Три пъти стига - след пердаха над Фридрих Велики на 01.03.1760 г.,като Освободител от Наполеон 1813 г. и след пердаха над Германия 1945 г.А няма интерес,защото след век немците трето поколение ще са малцинство и няма да има идеи,които да обединят с обща цел жителите на Германия.
81
8
 
29
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 седмица
Фашизма се завръща, но Русия няма да го допусне гнусни същества
80
4
 
20
 
! Отговори
До 76 преди 1 седмица
До копейкаджии: Да говориш истината вече е да си "копейкаджия"? Ти сигурно си от ЛГТВ хoмo бандитите. Ходи бери ягодите на англосаксонците и не се връщай. Л*йно недос*ано.