В борба за повече дървета: С дронове, пускащи семена, опитват да спрат обезлесяването в Косово

Тази техника вече е прилагана в САЩ, Бразилия, Африка и Европа
16 май 2024 19:31, Елка Василева
17
В борба за повече дървета: С дронове, пускащи семена, опитват да спрат обезлесяването в Косово
Снимка: архив, БГНЕС

Кръжащ дрон пуска обвити в почва семена от липа и бор върху безплодни хълмове около столицата на Косово Прищина като част от усилията за повторно залесяване на хиляди хектари, обезлесени заради незаконна сеч или горски пожари.

Природозащитници казват, че обезлесяването, което се дължи и на разпространението на популярните печки на дърва, застрашава дивите животни като кафявите мечки, риса, дивите кози и сърните, чиито популации намаляват в Косово.

Според изследване на неправителствената организация „Лидерство в устойчивостта-Косово“ (Sustainability Leadership Kosova/ SLK) малката балканска страна губи повече от 700 хектара гори годишно. Организацията обедини усилията си с хърватската компания „Проект 02“ (Project 02) в пускането на семена от дронове, процес, който според нея е пет пъти по-бърз от засаждането, извършено от човешка ръка, и който достига до по-отдалечени зони по-бързо.

"Трябва да направим нещо сега, горите ни се унищожават", каза в село Бутовц до Прищина основателят на "Лидерство в устойчивостта-Косово" Индира Карталози.

"Днес пуснахме 500 топчета с множество семена в тях и това е само началото преди масовото залесяване, което ще предприемем наесен", допълни тя.

Тази техника вече е прилагана в САЩ, Бразилия, Африка и Европа като противодействие на бързото обезлесяване. Програмата на ООН за околната среда пресмята, че горски площи с размера на Португалия изчезват в световен план всяка година.

При всеки полет в Косово дронът се пълни с близо 100 черни топчета, направени от семена и обвити в богата на минерали смесица от глина, пясък, отпадъчна биомаса и други съставки, които защитават семената от насекоми и гризачи.

Дронът може да засади един хектар за два часа, като за това се нуждае от между 2000 и 5000 топчета в зависимост от вида на семената.

"Предимството е, че можем да засаждаме на всякакви терени, особено в онези, които не са достъпни за човешката ръка", каза експертът по устойчиво развитие Лара Вукасович от „Проект 02“, докато дронът жужеше над главата ѝ.

Тя допълни, че близо 25-30 процента от семената покълват, така че се засажда три пъти повече от необходимото.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Крими
С хеликоптери издирват избягалия затворник във Франция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
как не съм се сетил да си зема едн дрон и с него да си садим градинката а бе то простотията край нема
16
1
 
1
 
! Отговори
борът е огнеопасен преди 2 седмици
Гръмотевици може да предизвикат обширни пожари както през последните години в цял свят
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Помня как някога окоповахме борчета в Балкана над Дъбово. Склонът беше целият направен на тераски. А при засаждането е било огромен труд.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А нашите пораснали дървета пътуват към Гърция.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре че у България дърветата се самозасяват като джунгла. Всека година мулчирам хиляди фиданки за да пазя затревените площи.
12
0
 
7
 
! Отговори
Рюхо преди 2 седмици
Абе незнам дали могат или немогат да се сеят като пшеница, ама наще мафиоти ги жънат като такава.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нека бъдем честно - това е нечий проект, да се покаже, каква голяма работа е. Ако толкова иксаш, да псукаш семена, за парите за 2 дрона, ще вземе 20 човека, особено с косовските заплати, да ходят и да хвърлят чували с дни и да покрият половината им планина или каквото имаха там.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те ако дърветата се сееха като пшеница!
9
1
 
15
 
! Отговори
Рюхо преди 2 седмици
А при нас камионите с дърва минават непрекъснато и никой нищо нито сади нито сее. Само дето ни разбиха пътя с тия тежки машини...
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пуснете и малко семена от лешници на животните, те са диви планински дървета и виреят в планината, какво им садите само борове?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименПоблема не е , че сеят с дронове, нека сеят, проблема е, че садят малко и еднообразни култури, а това е проблем, почвата се изтощава и хумус почти няма! Същото е с боровите растения, не е добре да са само борови гори, просто защото нищо не расте под тях, а и животните няма с какво да се хранят!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Косово общоприета държава ли е?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като наблюдавам някои хора, как си обработват градините и ми е жал за тях, как се копае и сее всеки вид растение и как по-улеснено се прави това, не всичко се сади на равно или как се изгражда водна система от вади с тип шлюзове(от пръст) и не се полива в корена, за да не изгние част от корена или целия корен, а се вкарва вода в ниското(във вадите), които минават покрай(!) растенията, така влагата се запазва дълго време, корена не се уврежда и т.н., полива се сутрин или вечер, когато слънцето не
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подготвил съм кюм бетто. Сейте, разсаждайте.до последното дърво шаго реззна
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Муслемите са като козите - създават пустинята, където се развъдят. И да пускат семена и да не пускат все тая. Катл няма никой на втория им етаж, само отразяват активност. Холандците (хубави или лоши, напушени илк не дотам) създадоха кутия, която се пълни със стартова вода и след това чрез кондензация се самозарежда с вода, достатъчна на млада фиданка да се закрепи през първите 2 години. Мъж до пустинята сам си отглежда гора с помощта на термитите. Тези албприма ти тръгнали да сеят с дронове...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не може да се залесява само с два-три вида дървета или растения, с това нищо не постигате, трябва да е разнообразна флората и фауната, за да постигнете добър ефект, под боровите дървета не расте нищо и лесно се размножават, освен да нахрани птици със семената си, друго няма , затова се садят предимно по високите места, където други дървета трудно оцеляват, а смесената гора е най-доброто, на животните им трябват орехи, жълъди, гъби, къпини, дренки, диви плодове и други подобни с които се хранят.
1
2
 
7
 
! Отговори
zz преди 2 седмици
Браво на албанците. Засаждането на дървета ще реши повече проблеми отколкото налагането на измислени квоти