СЗО: Алкохолът убива 2,6 млн. души годишно

Мъжете представляват три четвърти от статистиката
26 юни 2024 08:43, Елка Василева
29
СЗО: Алкохолът убива 2,6 млн. души годишно
Снимка: архив, БГНЕС

Алкохолът убива 2,6 млн. души годишно, сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО), съобщи АФП. Стойностите остават "неприемливо високи" независимо от спада през последните години, обяви още организицията.

Докладът подчертава, че алкохолът причинява един от 20 смъртни случая в света. В това число влизат и пътните инциденти, насилието, болестите, причинени от алкохола.

През 2019 г., когато е последното статистическо проучване, 2,6 млн. смъртни случаи са причинени от алкохола. Това се равнява на 4,7 процента от общите случаи по света през тази година. Мъжете представляват три четвърти от статистиката.

Употребата на вещества нанася сериозни вреди на здравето на човека, увеличава рисковете от развитието на хронични и психически  заболявания и в резултат на това милиони хора умират всяка година, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според доклада има отчетливо намаляване на консумацията на алкохол и на предизвиканите от консумацията заболявания от 2010 г. досега в целия свят. Въпреки това броят на смъртните случаи остава неприемливо висок, подчерта Гебрейесус, допълвайки, че младите хора са непропорционално засегнати. Най-висока смъртност вследствие на употребата на алкохол през 2019 г. се отчита във възрастовата група 20-39 г. - 13 процента от случаите.

Алкохолът може да доведе до развитие на множество заболявания, сред които чернодробна цироза и някои видове рак.

От 2,6 млн. смъртни случаи вследствие на алкохол през 2019 г. 1,6 души са починали от незаразни заболявания, 474 000 са починали от сърдечносъдови заболявания и 401 000 са починали от рак. 724 000 са починалите от наранявания - в това число пътни инциденти и самонаранявания.

Злоупотребата с алкохол може да доведе и до по-висок риск от заразяване с туберкулоза, СПИН, пневмония. Около 209 млн. души са зависими от алкохол, според статистиката от 2019 г. Това са 3,7 процента от световното население. В същото време индивидуалната годишна консумация спада - 5,5, л през 2019 г. срещу 5,7 л девет години по-рано.

Консумацията е неравномерно разпределена - повече от половината световно население над 15 години спада към тоталните въздържатели. Европа отчита най-високото ниво на консумация - средно 9,2 л алкохол годишно. След нея са Северна и Южна Америка със 7,5 л. Най-ниското ниво на консумация се отчита в мюсюлманските държави в Северна Африка, Близкия изток и в Азия.

Употребяващият алкохол човек изпива средно 27 гр чист алкохол на ден, според доклада от 2019 г. Това се равнява на почти две чаши вино, две бири или два шота концентрат.

През 2019 г. 38 процента от редовно пиещите са имали епизоди на завишена консумация - най-малко 60 гр чист алкохол веднъж или в множество случаи в рамките на месец. В световен план 23,5 процента от 15-19-годишните спадат към редовно пиещите. В Европа 45 процента от хората на тази възраст пият редовно, а в Северна и Южна Америка това са 44 процента.

ООН отбелязва необходимостта от подобряване на достъпа до лечение на пристрастяването. През 2019 г. процентът на хора в отделните държави, лекуващи се от пристрастяване, варира от 1 до 35.  Стигматизацията и дискриминацията водят до пропуснати възможности за лечение, каза Владимир Позняк, експерт на СЗО по проблемите на алкохола, наркотиците и пристрастяващото поведение.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Свят
Антарктика се насочва към неконтролируемо топене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
бай Колио преди 2 дни
шшш-шиси сипиа ина ракиа по тоя повот
26
0
 
2
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 дни
2,4 милиона на 8 милиарда не е никак много :) Освен това.... трудно и е да повярвам, че статистиката е коректна без да са представени данните и как са събирани.
25
0
 
0
 
! Отговори
До 24-ти, ААААА! преди 2 дни
Нищо не разреждаме! Пие се само концентрат!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тъкмо да се разреди малко планетата. :)))
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Алкохолът е най опасният наркотик и е съсипал животите на най много хора. Причината за това е че по степен на развиване на зависимост е почти наравно с кокаина. Физическата вреда е на средно ниво като достъпността е много висока а обществото го толерира за разлика от другите наркотици. Тази комбинация от фактори прави алкохола най употребявания наркотик и съответно той нанася най много щети на обществото. Освен това алкохолът е може би единствения наркотик който провокира агресия.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нали оня ден писахте, че само в Русия пият? А излиза, че най-много пият в Европа и Америка.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Черният дроб страда, независимо с каква компания си погълнал алкохола и дали е бил разреден с вода или не... Спира да чисти другите отрови, за да обезвреди алкохола и в тялото се натрупват токсини, при системно пиене се получава натравяне на организма. Това представлява и махмурлука - натравяне.
20
4
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 дни
Алкохолът не убива никого.Убиват се само тия,които имат нахалството да го пият без да знаят как. Алкохолът е полезна субстанция само когато се пие с уважение,а не с употреба. Освен това ,поне за 50 процента от лошите пиянства има вина и компанията. Всеки,който умее да общува приятелски,умее и да пие. Приятелството не е пиянство,а взаимност. Освен това, има разлика между разреден с минерална твърд алкохол и убийственото изливане в организма на звяр от 40 или повече градуса.
19
0
 
0
 
! Отговори
ъъъъъъъъ преди 2 дни
е колко милиона е ссср бе , толко ли бързо се възпроизвеждат
18
0
 
3
 
! Отговори
Вдигам Тост преди 2 дни
Да си кажем наздраве за тази статистика!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И пак не убива толкова, колкото СЗО с глупостите си.
16
3
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 2 дни
Ти си родено мъртво
15
5
 
2
 
! Отговори
Искате да кажете, че преди 2 дни
от алкохол умират повече хора от колкото от пландемията ли? Сиктир бе! :D
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
храните с брашно от буболечки разрешени в ЕСССР? глюкозният сироп? захарта? гмо? ваксини? зеленчуците с пестициди? всичката храна в супермаркетите е токсична и убива дори децата.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Измислените ви "ваксини" повече.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Алкохолът вече не е модерен, много е евтин. За два-три лева и си на черешата. Друго си е да те свикнат да друсаш химии за по 80 лева на доза.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Жив пример- нашио. Цял живот ракия и бира и последен по продължителност на живота в Европа от столетия.
10
5
 
4
 
! Отговори
Владимир преди 2 дни
С одеколона ми е добре.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Смъртен случай от алкохол е след грандиозно натряскване с 3-4 шишета водка, уиски или ракия. Какви са тия 2 бири на ден?! Че то само в БГ повече от половината народ пие по 2 бири на ден
8
4
 
2
 
! Отговори
Шкембе-ПодПолковник преди 2 дни
Знам Всичко, Няма да Кажа, Кой Разбрал, Разбрал! от Пепелта към Светлината!!